Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Termostat t30 2.0 benzyna??

grzesiek_1986
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tak czytam i czytam i tak sobie myślę.

Zacznij może od uzupełnienia braku płynu w ukladzie.

Zimny silnik, np po nocy. Odkręć korek od chłodnicy i nalej płynu aż do krawędzi (tak aby się wylało).

Zakręcasz korek. Sprawdzasz czy w zbiorniczku jest ok i już.

Jezeli nie widzisz plynu w chłodnicy to masz za niski stan.

Druga sprawa to jeżeli po dodaniu gazu wraca ogrzewanie to u mnie w passacie bylo tak i winny był źle wpięty parownik (dokladniej instalatorzy pomylili węże cieczy na chłodnicy oleju i płyn szedł "w drugą stronę"), po zamianie wszystko od razu wrocilo do normy.

• 3 tygodnie później...

Płyn na odpwiednim poziomie. Test na obecność spalin w ukladzie chlodzenia to raczej.wiarygodna diagnoza więc raczej nie mam złudzeń :(.

Witam ponownie.

Samochód naprawiony. Nie było widać ewidentnie przedmuchu na uszczelce być może dlatego że był niewielki. Głowica sprawdzona ciśnieniowo, splanowana, wymienione prowadnice zaworowe, uszczelniacze i pod frezowane gniazda zaworowe, ustawione luzy zaworowe. Mechanik twierdzi że cylindry i panewki wyglądają jeszcze bardzo dobrze. Jak myślicie po takim zabiegu mogę spokojnie jeździć czy raczej myśleć o sprzedaży samochodu? I jeszcze jedno pytanie przez ile mogę nie zaglądać do luzów zaworowych jeżeli jeżdżę na LPG?

• 6 lat później...

Witam. 

U mnie podobe objawy.

Silnik się nie dogrzewa, płyn w chłodnicy po sam korek, w zbiorniczku na max, wąż góny ciepły, dolny też,a le mniej. Na rozgrzanym silniku mogę odkręcić korek. Ogrzewanie działa. Robiłem test CO2, nie wypycha spalin ;/ po zakupie autem zrobiłem 250 km i taka szpka ;/