KrzysiekxD Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Witam! Dziś rano wybierając się do pracy zwyczajem otworzyłem moją Almerę, odpaliłem silnik i zostawiłem, paląc papierosa, żeby się trochę rozkręciła i pogrzała. Auto odpaliło na dotyk, jak zawsze. Minęło może z 30 sekund jak silnik zaczął się "krztusić", po czym auto zgasło. Podjąłem próbę numer 2, zostając w środku, i zauważyłem że po odpaleniu obroty zaczęły szaleć - 1500, 1000, 1400, 1100, 1300, jakoś tak, po czym ustabilizowały się do 1100. Po kilku sekundach wskazówka zaczęła opadać do 900 obrotów i tak została. Wysiadłem, odpaliłem papierosa.. A auto zaczęło znowu się krztusić i padło. Próba numer 3 powiodła się - auto od razu wskoczyło na obroty 900-1000 i dojechałem do pracy bez problemów. W pracy po około 10h stania Almery na dworze przy temp ~3*C odpaliłem, obroty zaczęły się na 1400 i powoli opadały, aż do zakrztuszenia i zgaśnięcia auta. Kolejna próba - obroty na 900 i stoją. Dodam że z wydechu wydobywa się dość gęsty biały dym, czuć benzynę, ale nigdzie widocznego wycieku nie ma. Sytuacja zaczęła się z dnia na dzień. Nie pali się żadna kontrolka która sugerowałaby jakąś awarię, w baku jest 1/4. Dzwoniłem do mechaników, wstępnie stwierdzili, że trzeba by zobaczyć przepustnicę. Na forum znalazłem podobny temat, ale nikt nie miał takiego konkretnego problemu : Nissan Almera 1.8 benzyna 2003 rok. Spotkał się ktoś może z takim problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Podłącz pod komputer i zczytaj błedy. Tak to wróżenie z fusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angelheart6 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Może być to wina czujnika położenia wału, który to a Almerze bywał awaryjny. Miałem kiedyś z nim problem, też obroty czasem falowały i gasł po chwili. Sam wiele nie wymyślisz jak już przedmówca zauważył, komputer trzeba podpiąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.