hubert198911 Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Witam, mam problem z niesprawnym katalizatorem. Auto przez to jest bardzo zamulone. Ciężko rozwinąć wyższa prędkość oraz wjechać na wyższe wniesienie. Ja jako motoryzacyjny laik wole się zapytać na forum kogoś kto miał podobny problem. Nie mam zamiaru wywalać kilka kafli na nowy katalizator, dlatego chciałbym się zapytać co w takiej sytuacji najlepiej zrobić. Jeśli lepsza opcja jest usuniecie to jak auto zachowuje się po usunięciu, czy jest bardzo głośne jak z mocą ,spalaniem itp? A jeśli uniwersalny to jaki to jaki najlepiej i tez jak auto się zachowuje po wymianie na uniwersalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 a kto powiedział, ze to problem kata?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 napisz najpierw co się dzieje, kto diagnozował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert198911 Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 napisz najpierw co się dzieje, kto diagnozował pojechałem do warsztatu specjalizującego się w autach terenowych który ma dobra opinie. Początkowo myślałem ze to może być coś z automatyczna skrzynia biegów ponieważ auto nie chciało przerzucać wyższych biegów oraz nie chciało jechać szybciej niż 80/90kmh (a na wzniesieniach zwalniał nawet 40 mimo wciskania gazu do oporu). Podłączyli pod komputer i powiedzieli ze to na 100% nie automat tylko coś z silnikiem, po dalszych oględzinach powiedzieli ze katalizator jest niesprawny i dlatego odczuwalny jest spadek mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 coś o przebiegu? jakaś kontrolka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Nie wiem jak u was ale w moim mieście od zmiany przepisów zaczęli sprawdzać spaliny na każdym badaniu więc nie polecał bym usuwania kata bo myślę ,że będzie jeszcze gorzej. Równamy do zachodnich sąsiadów gdzie auta nie przechodzą przeglądów za duperele jak korozję powierzchniową amortyzatorów i zmurszałe na nich odbojniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Nie wiem jak u was ale w moim mieście od zmiany przepisów zaczęli sprawdzać spaliny na każdym badaniu więc nie polecał bym usuwania kata bo myślę ,że będzie jeszcze gorzej. Równamy do zachodnich sąsiadów gdzie auta nie przechodzą przeglądów za duperele jak korozję powierzchniową amortyzatorów i zmurszałe na nich odbojniki Jakie przepisy masz na myśli? Przeglad miałem w styczniu 2018 w FG i nikt mi niczego w wydechu nie sprawdzał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 mnie teraz w lutym też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 1) Do zdiagnozowania możesz wywalić kata ale musisz na sondę dać dystans (w dobrych warsztatach od tłumików wiedzą co zrobić) lub dać emulator (czyli też dystans o ładniejszej nazwie) https://allegro.pl/kategoria/uklad-wydechowy-sondy-lambda-18866?string=emulator%20sondy&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-aut-1-5-1003 Na przyrost mocy bym nie liczył, może nieznacznie moment... 2) Jeśli masz 100% pewności że to zatkany kat i chcesz mieć to urządzenie na pokładzie (z różnych względów - przepisów, strachu przed karą, podróżami zagranicznymi czy na ideologię np wegańską - Twoja sprawa) możesz zamiast oryginału zamontować katalizator "sportowy" : http://allegro.pl/katalizator-sportowy-awg-100cpsi-euro2-mos20-i7154765045.html aukcja poglądowa, przypadkowa - tylko obrazek. Z tym rozwiązaniem nic nie zakładasz (tulejek, emulatorów, laleczek voodoo) i masz sprawę spalin rozwiązaną. Nie wiem jak w Xie ale w mazdzie mx5 po wymianie starego kata na metalowy moc wzrosła o 6KM. (ze 128 na 134 - pomiary na hamowni robiłem ze względu na "grubszą robotę" stąd wiem. Moc seryjna powinna być 147 - na początku było 128, po wszystkich modach doszło do ok 10% ponad serię a licząc koszty / jakość - nie było warto...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 co prawda w P11.144 z SR20DE ale miałem wywalony Kat bo poszedł wydech 4-2-1 i spaliny były OK, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Jakie przepisy masz na myśli? Przeglad miałem w styczniu 2018 w FG i nikt mi niczego w wydechu nie sprawdzał.. Ja w Gorzowie zauważyłem ,że odkąd mają niby obowiązek wprowadzić auto przed badaniem do Cepiku i muszą wpisywać N-ki i pobierać opłatę to zaczęli mocniej trzepać na okręgowej stacji a do tego obstawiam ,że z czasem wejdzie obowiązek dostosowania stacji i podłączenia analizatora spalin do komputera-nie będzie mogło wyjść badanie do systemu CEPIK bez danych z tego urządzenia. To taki cichy sposób na zmuszenie ludzi to pozbywania się starych aut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert198911 Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 coś o przebiegu? jakaś kontrolka? 183kkm. No czasami check engine się zapala, i na komputerze pokazuje ze jest ograniczona zdolność katalizatora. 1) Do zdiagnozowania możesz wywalić kata ale musisz na sondę dać dystans (w dobrych warsztatach od tłumików wiedzą co zrobić) lub dać emulator (czyli też dystans o ładniejszej nazwie) https://allegro.pl/kategoria/uklad-wydechowy-sondy-lambda-18866?string=emulator%20sondy&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-aut-1-5-1003 Na przyrost mocy bym nie liczył, może nieznacznie moment... 2) Jeśli masz 100% pewności że to zatkany kat i chcesz mieć to urządzenie na pokładzie (z różnych względów - przepisów, strachu przed karą, podróżami zagranicznymi czy na ideologię np wegańską - Twoja sprawa) możesz zamiast oryginału zamontować katalizator "sportowy" : http://allegro.pl/katalizator-sportowy-awg-100cpsi-euro2-mos20-i7154765045.html aukcja poglądowa, przypadkowa - tylko obrazek. Z tym rozwiązaniem nic nie zakładasz (tulejek, emulatorów, laleczek voodoo) i masz sprawę spalin rozwiązaną. Nie wiem jak w Xie ale w mazdzie mx5 po wymianie starego kata na metalowy moc wzrosła o 6KM. (ze 128 na 134 - pomiary na hamowni robiłem ze względu na "grubszą robotę" stąd wiem. Moc seryjna powinna być 147 - na początku było 128, po wszystkich modach doszło do ok 10% ponad serię a licząc koszty / jakość - nie było warto...) myślę ze na razie wytnę i zobaczymy czy będzie różnica w jeździe. Jeśli będę miał problemy z przeglądem to wtedy zamontuje katalizator sportowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 183kkm. No czasami check engine się zapala, i na komputerze pokazuje ze jest ograniczona zdolność katalizatora. to też sprawdził bym I lambadę podepnij i zobacz korekty silnika może masz przelane auto bo sonda kuleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 W ogóle bez katalizatora będzie na pewno głośniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 myślę ze na razie wytnę i zobaczymy czy będzie różnica w jeździe. Jeśli będę miał problemy z przeglądem to wtedy zamontuje katalizator sportowy Jeśli silnik w aucie masz sprawny to możesz być spokojny o analizy spalin czy z katalizatorem czy bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radar Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Z tego co wiem to w Xie i w QR25DE i w QR20DE katalizator jest w kolorze wydechowym.... Ale da się to obejść i zamontować kolektor 4-2-1 albo 4-1..... W USA to jakieś 50-100$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi