Pawel084 Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Panowie od pewnego czasu zauważam taki problem: Gdy przytrzymam na obrotach ok.2000 podczas postoju i nagle depnę gazu to maszyna dymi takim jasno szarym dymem. Jest to takie buchnięcie tym dymem,bo gdy trzymam obroty na 3000 i nawet wyżej ,nie dymi. Podczas jazdy objawia się to podobnie: Jadę z prędkością obrotową ok.2000rpm. wcisnę gazu poczuję szarpnięcie i w lusterku widzę chmurkę. W trakcie jazdy nie dzieje się tak za każdym razem,ale na postoju jest tak przy każdej próbie. Zauważyłem to już ok.2 lat temu,ale przez ten czas zrobiłem tym autem może 10tys.km,ponieważ nie było mnie w kraju i auto więcej stało (w garażu) jak jeździło). Dodam że w intercoolerze nie ma oleju i oleju silnik także nie pobiera. Płynu chłodzącego nie ubywa. Turbo suche. Co to może być? Ma ktoś jakieś pomysły? Wolę zapobiegać niż mieć nie miłą niespodziankę w trasie,daleko od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rs77 Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 EGR ma? jak ma to spróbuj wyłączyć, metoda na 10min roboty: odczepić podciśnienia od przepustnicy i EGR przy kolektorze, zaślepić wężyki, cieszyć się u mnie efekt dezaktywacji EGR piorunujący, najlepsze i najszybsza naprawa jaką zrobiłem w aucie kiedykolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Nie ma egr. Dziwne to zjawisko. Czasem przy odpalaniu na zimny tak silnik zakuleje i zakopci jasnym dymem. Jakby na wszystkie gary nie załapał i później musi to przepalić. Możliwe że któraś świeca nie działa,ale póki auto nie wróci do polski nie będę z nim tu za wiele kombinował. Ale świeca nie ma raczej wpływu na kopcenie gdy silnik jest ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred77 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Panowie od pewnego czasu zauważam taki problem: Gdy przytrzymam na obrotach ok.2000 podczas postoju i nagle depnę gazu to maszyna dymi takim jasno szarym dymem. Jest to takie buchnięcie tym dymem,bo gdy trzymam obroty na 3000 i nawet wyżej ,nie dymi. Podczas jazdy objawia się to podobnie: Jadę z prędkością obrotową ok.2000rpm. wcisnę gazu poczuję szarpnięcie i w lusterku widzę chmurkę. W trakcie jazdy nie dzieje się tak za każdym razem,ale na postoju jest tak przy każdej próbie. Zauważyłem to już ok.2 lat temu,ale przez ten czas zrobiłem tym autem może 10tys.km,ponieważ nie było mnie w kraju i auto więcej stało (w garażu) jak jeździło). Dodam że w intercoolerze nie ma oleju i oleju silnik także nie pobiera. Płynu chłodzącego nie ubywa. Turbo suche. Co to może być? Ma ktoś jakieś pomysły? Wolę zapobiegać niż mieć nie miłą niespodziankę w trasie,daleko od domu. Nie wiem czemu się dziwisz. Przecież to jest najnormalniejsze zjawisko spalania w silniku spalinowym. Dajesz silnikowi nagle dużą dawkę paliwa, które do końca nie spala się poprawnie więc przez chwilę spaliny są bardziej intensywne. Ot cała tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Masz rację że zakopcić może to jest normalne. Ale u mnie inaczej się to objawia. Sprawdzałem to na innym terrano,co prawda kilka lat młodszym,ale nie ma tego efektu. I u mnie wiem że kiedyś też nie było,więc nie jest to do końca normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Któryś wtryskiwacz niedomaga (zanieczyszczony i klei się) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Chyba bym to wykluczył,bo jak nawet wciskam w podłogę na piaszczystej górze,to nic nie kopci. To samo na drodze podczas jazdy z kempingiem. Nie kopci,nawet na przyczepie nie ma śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Wtryskiwacz chwilowo może zacinać się w dwóch pozycjach (otwartej lub zamkniętej). Zwiększenie ciśnienia paliwa (większe obroty czy większe obciążenie) powoduje jego odblokowanie i pracuje prawidłowo. Może również nieprawidłowo rozpylać. Ale to dopiero można sprawdzić na stole probierczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Problem rozwiązany. Winowajcą był filtr paliwa. Możliwe też że któryś z zacisków na przewodach paliwowych nie trzymał należycie,bo wszystkie zaciski też dokręcałem. Ale obstawiam filtr paliwa. Po wymianie filtra i dokręceniu zacisków,żadnych dymów i problemów z rozruchem nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rethempthoor Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) Super, że napisałeś rozwiązanie, to dużo pomaga. Najgorzej jak ktoś się upora z problemem i nie podzieli się informacją jak to zrobił. Edytowane 5 Marca 2018 przez rethempthoor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 No właśnie wiem że tak bywa. Dlatego zawsze trzeba pisać dla potomnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 13 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Ja nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Po prostu napisałem co mi pomogło. Czy to był filtr, czy poluzowane opaski na przewodach paliwowych,to nie wiem,bo zrobiłem to jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi