Jimijojo Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Witam w moim Terrano 2.7 z 2000r. Pojawił się pewien problem dziś rano po nocy z temperaturą -15 auto odpaliło od strzała ale w trakcie jazdy auto nie wchodziło na obroty, zapalił się check do tego intensywnie kopciło na szaroniebiesko sprawdziłem błędy wyszło 21(zawór czasu kąta wtrysku w pompie wtryskowej) oraz 42(czujnik temperatury paliwa) po ich skasowaniu wydawało mi się że już wszystko w porządku ale przy intensywnym wciśnięciu gazu check znów się zapala auto słabnie plus zaczyna mocniej dymić.Wszystkie filtry wymieniałem trzy miesiące temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 wg mnie to słowo klucz: parafina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred77 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Witam w moim Terrano 2.7 z 2000r. Pojawił się pewien problem dziś rano po nocy z temperaturą -15 auto odpaliło od strzała ale w trakcie jazdy auto nie wchodziło na obroty, zapalił się check do tego intensywnie kopciło na szaroniebiesko sprawdziłem błędy wyszło 21(zawór czasu kąta wtrysku w pompie wtryskowej) oraz 42(czujnik temperatury paliwa) po ich skasowaniu wydawało mi się że już wszystko w porządku ale przy intensywnym wciśnięciu gazu check znów się zapala auto słabnie plus zaczyna mocniej dymić.Wszystkie filtry wymieniałem trzy miesiące temu. Jak wyżej napisano. Wytrąciła się parafina. Wystarczy, że wóz popracuje bez obciążenia trochę na wolnych obrotach, silnik się rozgrzeje, zrobi się troszkę cieplej w komorze silnika i problem ustąpi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimijojo Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź myślałem też o przeczyszczeniu filtra paliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Raczej wymianie - w Terrano II 2,7TDi są puszkowe filtry paliwa (najszybciej w nich wytrąca się parafina oraz szybko ulegają zawodnieniu). Jakość filtra oraz paliwa też jest ważna (miejsce tankowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź myślałem też o przeczyszczeniu filtra paliwa wystarczy dolewać przy tankowaniu https://www.petrostar.pl/chemia/depresatory/xeramic/xeramic-depresator-diesel-1l,p1925052410 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Daj go do ciepłego garażu jak masz taką opcję i dolej specyfiku do zbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.