Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

brak mocy silnika

meison
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem zapytać o słabe osiągi almery rocznik 2000r 1,5 16v benzyna 90 koni.

Problem jest taki: świece nowe, filtr paliwa i powietrza nowy, katalizator był opatrzony i wyrzucony, i pod komputer podłączany.

Żadnych błędów, niby ok wszystko, ale na 1,2,3,biegu się w miarę dobrze rozpędza ale już 4,5 bieg to już nie ma mocy i prędkość max to 120 do 140km /h ale to trzeba odcinka.

Nie wiem gdzie szukać.

Przepływomierz czyściłem, niby nie pokazuje błędów, może ktoś wie?

Czy jest tam wariator zmiennych faz rozrządu? 

Jeśli jest to można się go czepić.

Ewentualnie łańcuch lub napinacz .

Wymieniaj komplet rozrządu jeśli juz będziesz wymieniał.

Polecam fai lub ori

Edytowane przez Mintaka

• 2 tygodnie później...

Nie wiem czy jest tam wariator.

Może szukam dziury w całym?

Ile taka Almera wyciśnie max km/h 1,5 16v benzyna?

Przepływomierz podmieniałem jest tak samo, nie ma mocy jak jest lekko pod górkę i takie dziwne uczucie jak puszczam gaz to tak jak by chciał przyspieszać.

Może ktoś tak miał ? Katalizator wrzucony. Czegoś brakuje nie przerywa , nie dławi się, nie szarpie.

Ma też taki objaw, gdy jest gorący to jak zgaszę zapali, ale zgaśnie. Jak dam gazu to chodzi 

Katalizator wywalony, a emulator sondy założony?

Tak, ale dalej nie ma mocy, znaczy od dołu się zbiera ale od 100 km/h to słabo już i jak będzie górka to spada prędkość.

Jaki przebieg? Może już stary jest i po prostu brak mu mocy.

Kat wywalony bo co? Zatkany nagarem? Jak pali olej to już kompresji nie trzyma, a co za tym idzie brak mocy na wyższych biegach.

Check engine się nie świeci, bo nic o tym nie piszesz, czyli ze sterowaniem ok.

Znasz historię auta?

Kat wywalony bo co? Zatkany nagarem? Jak pali olej to już kompresji nie trzyma, a co za tym idzie brak mocy na wyższych biegach.

Znasz historię auta?

Znasz historię auta?

żadnych błędów check nie świeci oleju kolego nie bierze spalanko ma super jak na przebieg 187000tys mnie się wydaję ze nie ma dobrej reakcji na gaz to jest nie duży mankament ale brak mu czegoś 

czujnik położenia pedału gazu , i przepustnica  do sprawdzenia w kierunku czystości, jeśli to nie pomoże to sterownik dać do zdiagnozowania ogarniętemu elektromechanikowi. Jakby co to mam takiego który zdiagnozuje i naprawi ten ster jeśli bedzie zepsuty.

Edytowane przez Mintaka

• 1 miesiąc temu...

witam tu kolega napisał potencjometr pedału gazu a jesli wymienie to trzeba cos komputerem adoptowac czy po prostu wymienić i powinno pracować 

Podłączę się pod temat bo mam identyczne objawy tzn 4tys.obrotow 140km/h i nic więcej i też jak odpuszczam pedał gazu to odnoszę wrażenie jakby chciała przyspieszyć. I jak zgasze silnik na 10-15 minut to trudno się uruchamia i słychać w czasie kręcenia taki odgłos jakby np fazy były pomylone, trudno mi określić jaki to dźwięk

Dziś po przejechaniu 50km już całkiem osłabł, ledwo dojechałem do domu na 3-4 biegu strasznie szarpał i nie miał całkowicie mocu

Dziś po przejechaniu 50km już całkiem osłabł, ledwo dojechałem do domu na 3-4 biegu strasznie szarpał i nie miał całkowicie mocu

Meison jakbyś coś wiedział to daj znać. Ja słyszałem że może być czujnik faz rozrządu