Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czy silnik 1.6 daje radę?

wisnia_wwy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, od dłuższego czasu szykuję się do zakupu Qashqaia, dużo czytałem w internecie, ale najbardziej jednak interesuję mnie opinia posiadaczy. Zastanawiam się czy silnik benzynowy 1.6 jest wystarczający do tego samochodu, czy nie zamula się za bardzo a gdy przyjdzie do wyprzedzania gdzieś na trasie to nie będę miał śmierci w oczach ;) Jeśli macie takie auto i potraficie obiektywnie odpowiedzieć na takie pytanie to byłbym bardzo wdzięczny. 

Ojciec ma właśnie 1,6 i w porównaniu do mojego 2.0 dci to niebo a ziemia. 1,6 to dla mnie żółw. Nie mogę się przyzwyczaić jak muszę jechać jego autem. Brakuje mi gazu pod nogą . Wszystko zależy od techniki jazdy

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

kolego miałem 1.6 ostatnie 5 lat
kopa dostaje przy około 3tyś obrotów 
przesiadłem się na 1,4PB z turbodoładowaniem ,toć to rakieta w porównaniu do QQ
nie raz musiałem zastanawiać się nad wyprzedzaniem a gdy jeszcze komplet na pokładzie,zapoooomnij .
jazda z przyczepę to też udręka ,większe wzniesienie i wachlowanie biegami
nie raz do 2 schodziłem bo mu mocy brakowało
jeśli masz możliwość szukaj 2.0 lub coś w ropie

Edytowane przez m@rcin sz-n

Bardzo zależy z czego się przesiadasz. Dla jednego to będzie rewolucja(przy przesiadce z jakiegoś 1.0L punto), dla innego porażka(jak miałeś wcześniej 2.0L diesla). Przejedź się takim autem i sam zobacz czy Ci odpowiada.

Ale który 1,6 ? HR16 czy MR16 ? 

Jeśli chcemy porównać silnik "diesla" z benzynowym to warto by porównać atmosferyczny z atmosferycznym ( Nissan obecnie nie ma atmosferycznego na ON ) i doładowany z doładowanym... bo inaczej to nie ma sensu.

pytałem o silnik benzynowy, a przesiadam się z focusa 1.6 115km dlatego mam wątpliwości trochę ;) ale dzięki waszym wpisom chyba będę musiał zrezygnować z tego autka, ewentualnie pokombinować i zwiększyć budżet na większy silnik 

QQ J10 czy J11... HR16 to atmosferyczna benzyna w J10 czyli pierwszej generacji a MR16 to doładowana benzynka w J11 czyli drugiej generacji. Doładowany silnik ma wiecej momentu i koni.

pytałem o silnik benzynowy, a przesiadam się z focusa 1.6 115km dlatego mam wątpliwości trochę ;) ale dzięki waszym wpisom chyba będę musiał zrezygnować z tego autka, ewentualnie pokombinować i zwiększyć budżet na większy silnik 

nie poczujesz różnicy i raczej nie będziesz z silnika zadowolony ,wieksza buda cięższy ,a motor taki sam co w fordzie masz.

tylko poprawi Ci sie komfort jazdy bo wyżej siedzisz i wiecej przestrzeni w aucie

QQ J10 czy J11... HR16 to atmosferyczna benzyna w J10 czyli pierwszej generacji a MR16 to doładowana benzynka w J11 czyli drugiej generacji. Doładowany silnik ma wiecej momentu i koni.

Miałem na myśli Qashqaia pierwszej generacji.  

nie poczujesz różnicy i raczej nie będziesz z silnika zadowolony ,wieksza buda cięższy ,a motor taki sam co w fordzie masz.

tylko poprawi Ci sie komfort jazdy bo wyżej siedzisz i wiecej przestrzeni w aucie

Tak też podejrzewałem, szkoda ;) 

Jestem posiadaczem QQ z tym silnikiem i muszę powiedzieć, że jest to muł. Niby dostaje więcej mocy powyżej 3000 rpm ale i tak ten silnik delikatnie mówiąc "nie nadaję się" do tego auta.

Pozdrawiam.