michal404 Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) Witam Wymieniłem właśnie kierownice w mojej p12 dzięki poradnikowi z tego forum :-) mam jednak mały problem... Miałem taką kierownice: Kupiłem i założyłem taka: Patrzyłem, że piny w sterowaniu radia są ok, lecz sterowanie nie działa. Ma ktoś pomysł jak je uruchomić? Edytowane 27 Marca 2018 przez michal404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 A miałeś w starej kierownicy sterowanie radia z kierownicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skit Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Sprawdź czy po drodze, między przewodem spiralnym a radiem nie brakuje gdzieś wiązki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal404 Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) Nie, w starej kierownicy nie było sterowania radiem... Wpialem kostkę od poduchy, jakaś druga kostkę i pojedynczy przewód. Tylko tyle miałem... nie wiem czy sterowanie powinno mieć trzecią kostkę? Brakuje mi jakichś kabli ? Jakiś inny pomysł? Sprawdź czy po drodze, między przewodem spiralnym a radiem nie brakuje gdzieś wiązki.Który to ten przewód spiralny? Edytowane 27 Marca 2018 przez michal404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skit Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 To ten element w który wpinałeś poduszkę i sterowanie radiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal404 Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 (edytowane) Tutaj mam zwijak: Kostka i kolory kabli: Przewody dochodzące do sterowania: Czerwony, zielony i czarny Kable dochodzące do kostki - tu mnie zastanawia dlaczego czerwony jest połączony z czarnym i spięty z tylu poduchy jako chyba masa od klaksonu (pojedynczy przewod) Czerwony przewód od sterowania radia: Wychodzi mi na to że czerwony przewód i czarny jest masa... mam rację ? Co tu jest nie tak ?? Edytowane 28 Marca 2018 przez michal404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Trzeba sprawdzić czy czasem nie trzeba aktywować sterowania z kierownicy na komputerze w zakładce serwis( to jest to okno co np kasujesz przypomnienie o wymianie oleju.). W przypadku subwoofer-a mimo prawidłowego podłączenia nie będzie działać jeśli nie aktywujesz.Może w tym przypadku też trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skit Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 To sprawdź teraz czy te przewody które idą do sterowania mają przejście przez przewód spiralny, czyli czy jest połączenie przed i za przewodem spiralnym, bo może być tak że wewnątrz przewodu spiralnego jest za mało przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal404 Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 (edytowane) To sprawdź teraz czy te przewody które idą do sterowania mają przejście przez przewód spiralny, czyli czy jest połączenie przed i za przewodem spiralnym, bo może być tak że wewnątrz przewodu spiralnego jest za mało przewodów.Aby to sprawdzić mam wyjąć zwijak?Masz może jakieś zdjęcie jak wygląda ten przewód, gdzie go szukać i jak się do niego dobrać? Że sterowania radiem wychodzi czarny, zielony i czerwony. Czerwony jest przykrecony do śrubki widocznej na foto jako masa (tak mi się wydaje) Zielony wchodzi w kostkę i ma przejście z białek przewodem Czarny jest zmostkowany z czerwonym od klaksonu i też ma przejście z czarnym. Brak czerwonego. Edytowane 28 Marca 2018 przez michal404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skit Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Na allegro znajdziesz zdjęcie tego zwijaka, z twojego opisu połączeń wnioskuję, że zielony przewód będzie tym odpowiedzialnym za sterowanie, jeżeli chcesz to sprawdzić to możesz podłączyć miernik pomiędzy masę a ten przewód i zobaczyć czy po wciśnięciu któregokolwiek przycisku pojawi się rezystancja, zazwyczaj zawiera się ona pomiędzy 100-800ohm, ale oczywiście mogą być też i inne wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal404 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Doczytalem gdzieś na forum, że 3 przewody wychodzące z radia to masa przykrecony do kierownicy, sterowanie + oraz sterowanie -. U mnie w kostkę wychodzaca z samochodu wchodza tylko 2 przewody - czarny i zielony. Podeślę ktoś zdjęcie jak ma u siebie ? Ewentualnie prosty schemat jak powinno być to podłączone. Wkurza mnie że mam pilot A nie działa.. Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez michal404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi