Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

P12 2003 wymiana kierownicy A sterowanie radiem

michal404
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wymieniłem właśnie kierownice w mojej p12 dzięki poradnikowi z tego forum :-) mam jednak mały problem...

Miałem taką kierownice:

40f2179b6f91b8b5med.jpg

Kupiłem i założyłem taka:

a5198ec0d59a24c6med.jpg

Patrzyłem, że piny w sterowaniu radia są ok, lecz sterowanie nie działa.

Ma ktoś pomysł jak je uruchomić?

Edytowane przez michal404

A miałeś w starej kierownicy sterowanie radia z kierownicy ? 

Sprawdź czy po drodze, między przewodem spiralnym a radiem nie brakuje gdzieś wiązki.

Nie, w starej kierownicy nie było sterowania radiem...

Wpialem kostkę od poduchy, jakaś druga kostkę i pojedynczy przewód. Tylko tyle miałem...

nie wiem czy sterowanie powinno mieć trzecią kostkę?

Brakuje mi jakichś kabli ?

Jakiś inny pomysł?

Sprawdź czy po drodze, między przewodem spiralnym a radiem nie brakuje gdzieś wiązki.

Który to ten przewód spiralny? Edytowane przez michal404

Tutaj mam zwijak:

bf648b9bcd84762fmed.jpg

Kostka i kolory kabli:

17d48a0359fa9597med.jpg

Przewody dochodzące do sterowania:

Czerwony, zielony i czarny

928558bddb9d7f18med.jpg

Kable dochodzące do kostki - tu mnie zastanawia dlaczego czerwony jest połączony z czarnym i spięty z tylu poduchy jako chyba masa od klaksonu (pojedynczy przewod)

29008c278a433973med.jpg

Czerwony przewód od sterowania radia:

b0ec2b5fd4eaf081med.jpg

Wychodzi mi na to że czerwony przewód i czarny jest masa... mam rację ? Co tu jest nie tak ??

Trzeba sprawdzić czy czasem nie trzeba aktywować sterowania z kierownicy na komputerze w zakładce serwis( to jest to okno co np kasujesz przypomnienie o wymianie oleju.). W przypadku subwoofer-a mimo prawidłowego podłączenia nie będzie działać jeśli nie aktywujesz.Może w tym przypadku też trzeba

To sprawdź teraz czy te przewody które idą do sterowania mają przejście przez przewód spiralny, czyli czy jest połączenie przed i za przewodem spiralnym, bo może być tak że wewnątrz przewodu spiralnego jest za mało przewodów.

To sprawdź teraz czy te przewody które idą do sterowania mają przejście przez przewód spiralny, czyli czy jest połączenie przed i za przewodem spiralnym, bo może być tak że wewnątrz przewodu spiralnego jest za mało przewodów.

Aby to sprawdzić mam wyjąć zwijak?

Masz może jakieś zdjęcie jak wygląda ten przewód, gdzie go szukać i jak się do niego dobrać?

Że sterowania radiem wychodzi czarny, zielony i czerwony.

Czerwony jest przykrecony do śrubki widocznej na foto jako masa (tak mi się wydaje)

Zielony wchodzi w kostkę i ma przejście z białek przewodem Czarny jest zmostkowany z czerwonym od klaksonu i też ma przejście z czarnym. Brak czerwonego.

Na allegro znajdziesz zdjęcie tego zwijaka, z twojego opisu połączeń wnioskuję, że zielony przewód będzie tym odpowiedzialnym za sterowanie, jeżeli chcesz to sprawdzić to możesz podłączyć miernik pomiędzy masę a ten przewód i zobaczyć czy po wciśnięciu któregokolwiek przycisku pojawi się rezystancja, zazwyczaj zawiera się ona pomiędzy 100-800ohm, ale oczywiście mogą być też i inne wartości.

Doczytalem gdzieś na forum, że 3 przewody wychodzące z radia to masa przykrecony do kierownicy, sterowanie + oraz sterowanie -. U mnie w kostkę wychodzaca z samochodu wchodza tylko 2 przewody - czarny i zielony. Podeślę ktoś zdjęcie jak ma u siebie ?

Ewentualnie prosty schemat jak powinno być to podłączone. Wkurza mnie że mam pilot A nie działa..