Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Koniec wersji 1.2 i 1.6 Dig-T

gregson
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś porozmawiałem sobie z jednym ze sprzedawców w salonie Nissana.

Dowiedziałem się, że ze względu na wejście normy Euro 7 w drugiej połowie roku pojawi się nowy silnik o pojemności około 1.4-1.5, a wersje 1.2 oraz 1.6 zostaną wycofane.

A to wyszło podczas rozmowy gdy wspomniałem o wymianie swojej wersji 1.6 na wersje FL.

Poradzono mi abym się wstrzymał z wymianą.

No ciekawe.

a ja bym nie czekał...bo jak to nowy silnik, to ja dziękuję za bycie testerem :)

Coś pipcą,przecież Renault zamiast 1.2 Digt wprowadzić miał jednostkę 1.3 digt bardziej udaną io mniej problematyczną

W dniu 27.03.2018 o 12:38, gregson napisał:

Dziś porozmawiałem sobie z jednym ze sprzedawców w salonie Nissana.

Dowiedziałem się, że ze względu na wejście normy Euro 7 w drugiej połowie roku pojawi się nowy silnik o pojemności około 1.4-1.5, a wersje 1.2 oraz 1.6 zostaną wycofane.

A to wyszło podczas rozmowy gdy wspomniałem o wymianie swojej wersji 1.6 na wersje FL.

Poradzono mi abym się wstrzymał z wymianą.

No ciekawe.

1) Nawet jeżeli faktycznie coś takiego się pojawi, to mówimy o drugiej połowie roku żeby zacząć składać zamówienia, pewnie pierwsze dostawy będą końcem roku/początkiem roku 2019, więc jak chcesz teraz wymieniać to możesz długo poczekać.

2) tak jak mówi Pavllo - nie koniecznie chciałbym być testerem, chociaż możliwe że po prostu użyją któregoś istniejącego silnika z koncernu Renault i tyle, stworzenie nowej jednostki wcale tanie nie jest.

3) oczywiście możliwe,że dealer tak sobie mówi,bo ma jakiś cel - nie ma w tej chwili alokacji, albo auta na stanie, a nie chce żebyś poszedł gdzie indziej :PPP A za 3 miesiące Ci powie "wie pan, jednak nie ma tych silników, ale mamy dla pana ślicznego 1.6Dig-T QQ!" 

Edytowane przez gambiting

Mogę potwierdzić

Ostatnio rozmawiałem w salonie przy okazji serwisu X traila to miły Pan sprzedawca poinformował mnie, że zachodzą zmiany i planują zmniejszenie pojemności silników.

Raczej będą odchodzić od downsizingu. Już są artykuły od tym. Małe popierdziawki z wtryskiem bezpośrednim o dużym wysileniu okazują się nieekologiczne.

Dlatego właśnie Grzmocie szanowny Renault opracował ogromny silnik 1.3 TCe, którym powoli zastępuje wcześniejsze kosiarki 1.2. :D

Nie pisało że stanie się to z dnia na dzień Colinsie von NFZ. Tym 1,3 jeszcze muszą podenerwować przyszłych klientów zanim nastąpi co ma nastąpić :D

W dniu 27.03.2018 o 18:38, colins napisał:

A no chyba, że tak. Ale tak długo to ja chyba żył nie będę. Już mi alkohol nie smakuje. :D

Spróbuj lizolu...zaraz przyjdzie Ci ochota na alkohol... :D

Albo jakiegoś zielska jak stary indianin :D

W dniu 27.03.2018 o 18:50, JACKO29 napisał:

Spróbuj lizolu...zaraz przyjdzie Ci ochota na alkohol... :D

Lizoł to jo też nie bendem. Edek dał się raz namówić i co? Nie ma chłopa. :D

No chyba, że tak go wciągnęło. :P

faktycznie w przypadku QQ silniki : 1.2 DIG-T oraz 1.6DIG-T oraz 1.6dci zostaną wycofane

silnik 1.5dci pozostanie w ofercie ale po zmianach ( adblue)

silnik 1.6dci zostanie zastąpiony nową konstrukcją ( a raczej mocno zmodyfikowaną raczej wg mnie ) nowym silnikiem 1.7dci o mocy około 150KM i w przypadku QQ pojawi się opcja 4x4 + automat ( nie jest jeszcze potwierdzony która skrzynia )\

natomiast silniki benzynowe 1.2 i 1.6 zostaną zastąpione nowym silniem 1.33 ( pewnie handlowo oznaczą go jako 1.4 ) i na początek będzie to wersja około 160KM z odłączanymi 2 cylindrami ( póżniej do oferty dołączyć ma wariant o mocy około 120KM ) no i w końcu będzie 1.33 160KM z automatyczną skrzynią typu DSG

silnik czy nowy ? ten sam silnik jest już w ofercie Reanult ( Scenic ) oraz w najnowszej odsłonie Mercedesa A

Silnik jest konstrukcją firm Renault-Nissan + Daimler 

i ten sam silnik 1.33 ma być jako jedyny benzynowy silnik w X-Trailu 

a tak przy okazji to do oferty Qashqaia właśnie wszedł propilot ( tylko 1.6dci Xtronic ) oraz aktywny tempomat z automatycznym utrzymaniem pasa ruchu ( dla 1.6dci ) i pewnie te opcje pokażą się wraz z nowymi silnikami 

• Upvote 1

W dniu 2.04.2018 o 08:09, kajakiujscie napisał:

Ojojoj ale dobrze żem zdążył nabyć 1.6 dig-t :)

Jak czytam posty w  1.6 to mam mieszane uczucia czy jednak macie rację z tym szczęściem.

W dniu 2.04.2018 o 18:41, Brzyk napisał:

czyli downsajzing się skończył - idą w górę,

0,5 L w dół

0,1 w górę :P

Laboratiryjne wyniki spalania i ekologiczności ;) nijak mają się do stanu rzeczywistego, więc powrót do przeszłości :D

Kiedyś na diesle w niemrach były zniżki, bo bardziej eko :D. Komu wierzyć dziś :D

Ktoś już kiedyś wrzucał https://autokult.pl/28736,po-downsizingu-przyjdzie-pora-na-upsizing

W dniu 2.04.2018 o 18:41, Brzyk napisał:

czyli downsajzing się skończył - idą w górę,

0,5 L w dół

0,1 w górę :P

Hehe, z punktu widzenia 1.2 to krok do przodu, większy moment max., ale już dla 1.6 to nie wiem. Moc niby podobna, ale wysilenie większe, a przy po błedach w 1.2 nie wróży to dobrze.

I pewnie 190KM z tego 1.3 nie wycisną... oby :hehe:

A 1.5dci ciągle w produkcji :)

Przypadek?Nie sądze.

Pozdrawiam wszystkich co maja dci :)

Edytowane przez QashqaiP11

W dniu 2.04.2018 o 19:36, QashqaiP11 napisał:

A 1.5dci ciągle w produkcji :)

Przypadek?Nie sądze.

Pozdrawiam wszystkich co maja dci :)

Kto by się odważył taką perełkę wycofać :D