Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony letnie 215/65 R16 jakie wybrać ?

TommekG
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się na kupnem opon letnich wcześniej miałem Nokiany to powiem wam że sezon i prawie ich nie było . Możecie mi coś polecić sprawdzonego i dobrego ?

Mialem w puciaku letnie Michelin i zimowe Pirelli. Po 3 latach jak nowe.

do QQ juz zamowilem letnie Pirelli Skorpion Verde. Tyle tylko ze 215/60 R17.

Ja do osobówek polecam Dunlop SP SportMaxx RT - sam na takich latam, są naprawdę godne polecenia, trzymają rewelacyjnie. Jedyna wada to są dość miękkie - dzięki temu super trzymają ale stosunkowo szybko się kończą, około 60 tyś - ja tyle robię od wiosny do zimy więc starczają mi na jeden sezon.

W rankingach opon letnich wysokie miejsca zdobywa Hankook Ventus Prime 3, również w kategorii cena. Kupiłem takie do laguny ale 16". Myślę, że do QQ też będą ok. A QQ ma na lato continentale, 18" oryginalne od nowego jeszcze-90 tys km, z tym że zimowe też były. Nie wiem jak dokładnie jeździł poprzedni właściciel, ale bieżnika jeszcze grubo, ponad 6 mm.

Postawiłem na Bridgestone Turanza T005 rozmiar 215/65 R16. Jest to nowy model opony mam nadzieję ze się sprawdzą. Wcześniej  miałem Nokian Line Suv to szybko znikł bieżnik

Edytowane przez TommekG

pirelli sa przereklamowane na moje, i tutaj sporo się przepłaca. porównywalne jakościowo będa wspomniane hankooki, presto uhp2, sportcontrol 2.

Postawiłem na Bridgestone Turanza T005 rozmiar 215/65 R16. Jest to nowy model opony mam nadzieję ze się sprawdzą. Wcześniej  miałem Nokian Line Suv to szybko znikł bieżnik

Nie wiesz czy turanza t005 występuje też w wersji evo tak jak t001 evo?

• 2 tygodnie później...

Z michelinów mogę polecić Primacy 3. Zalety: bieżnik nie ściera się szybko, cicho w aucie, dobre prowadzenie w zakrętach i po deszczu. Ponoć w niektórych rozmiarach od 2018 produkowany jest już model Primacy 4 (źródło) ale cen nie przeglądałem czy dużo sobie życzą za nie w porównaniu do modelu HP albo primacy 3. Czy ktoś już o nich coś słyszał dobrego/złego?

Michelin primacy 4 na swojej stronie podaje jeszcze dłuższe przebiegi o ok 20 tys w porównaniu do konkurencji. 

Do tego jakiś nowy przekrój bieżnika, coś że przez cały okres ścieralności primacy 4 niby zachowuje porównywalne parametry :) Czy można w to wierzyć że opona która ma 7 czy 8mm ma takie same hamowanie jak opona 2mm? 

Michelin primacy 4 na swojej stronie podaje jeszcze dłuższe przebiegi o ok 20 tys w porównaniu do konkurencji. 

A co mają powiedzieć na swojej stronie, że krótsze?

Czy można w to wierzyć że opona która ma 7 czy 8mm ma takie same hamowanie jak opona 2mm? 

Na suchej nawierzchni tak. Nawet ma lepsze taka łysa. Gorzej już jak jest mokro, aquaplanning itp.

ten Bridgestone którego wybrał kolega tomek podobnie jak michelin primacy 4 to tegoroczne nowości. A z nowościami to każdy wie jak jest, dużo się o nich pisze ale dopiero czas pokaże ile tak na prawdę te opony są warte. Kiedyś jakieś 2-3 lata temu Michelin wypuścił opony letnie z homologacją zimową, no i jakie to te opony nie miały być ekstra no i się okazało że rok/może dwa później została wycofana z produkcji i poprawiona pod nową nazwą.

A co mają powiedzieć na swojej stronie, że krótsze?

Na suchej nawierzchni tak. Nawet ma lepsze taka łysa. Gorzej już jak jest mokro, aquaplanning itp.

jeżeli założymy że średnie przebiegi na oponie to 40-50 tys km a tutaj żywotność wzrasta o 50% to trudno w to po prostu uwierzyć. Od razu tam mieliby pisać że krótsze przebiegi, mogli napisać że porównywalne albo trochę dłuższe:p Za rok będzie wiadomo co o primacy 4 mówią kierowcy, teraz to wróżenie z fusów.pożyjemy zobaczymy.