majkelm Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Witam Dziś nie wiedzieć czemu (jak to zwykle) zapaliły się te trzy ikonki - ESP, poślizg i ABS, trzy na raz, dwukrotnie Po wyłączeniu silnika zniknęły na pewien czas, po kilku kilometrach wróciły Teraz siedzę w pracy i szukam po forach ale nic nie znajduję Piszą o turbinach, a ja takiej nie mam 2009 QQ+2 2.0 benzyna, automat LPG Może ktoś coś podpowie ? Mogę coś jeszcze później sprawdzić czy tylko warsztat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Często przyczyną jest słaby akumulator lub problem z ładowaniem. Piszę po doświadczeniach w innych autach. Może być też awaria jakiegoś czujnika abs, przetarcie przewodu, brak styku w złączach przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelm Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) Czy porządny interfejs u mechanika pokaże dokładnie co to ? Wydaje się że to był tyko "stan podgorączkowy" a nie poważna choroba Wieczorem i dziś rano zrobiłem troche kilometrów, paru leżących policjantów na dobrej prędkości - i nic Może czujniki ABS w kole jedynie zwariowały Bo jak dobrze rozumiem, gdyby tylko ABS, to dlatego zapaliło ESP bo od razu to wyłącza jako połączona sprawa ? Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez majkelm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Witam, Sprawdź poziom płynu hamulcowego. Gdy czujnik poziomu płynu wykryje niski stan, te kontrolki zapalą się. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasiat Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 System ESP jest powiązany z systemem ABS, więc jak ABS nie działa to i ESP również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horte Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Czy przypadkiem nie masz czegoś podpiętego pod gniazdo OBD lub jego instalację? Znam przypadek, że po wpięciu kostki bluetooth pojawiały się własnie takie objawy. Jeżeli ten kierunek okaże się błędny, to jeszcze myślałbym o taśmie pod kierownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelm Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Witam, dziękuję wszystkim za odpowiedzi Juz myślałem że może bhtom ma pełną rację, wieczorem myk do garażu, niestety ilość DOT4 jest w połowie, szkoda Dolałem chłodniczy, jego miałem minimum, co się niestety w gazie przydarza. horte - nie, nie ma nic, nie używałem go We czwartek wjadą nowe opony, wtedy pojadę do mechanika, niech zerka na czujniki ABS Nie zapala się za każdym razem, ale zdarza się. Jeżeli macie pomysły , będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Czy masz napęd 4x4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelm Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Opony zmienione, podczas tego oglądano wszystko, wyglądało w jak najlepszym porządku mucka38, tak mam 4x4, nie używam raczej. nie przełączam w majowy weekend zrobiłem trochę kilometrów o było luks, a potem na mieście cyk i się zapaliło zapala się raz na tydzień może to mieć związek z 4x4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 8 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 (edytowane) Pisałem o oponach i 4x4 , gdyż jakiś czas temu oglądałem program gdzie podobne rzeczy działy się w nissan Nawara. Okazało się że na przodzie były inne niż na tyle . Czujniki abs zaczęły wariowac i wywalało esp . Mechanicy chcieli wymieniac półosie, i iść w ogromne koszta . Jeśli nie sprawdzałes opon , to może warto . Nie zebys miał inne , ale może zle załozone lub mają jakąś wadę? Edytowane 8 Maja 2018 przez mucka38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelm Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Dzięki, szukam dalej, na szczęście nie dzieje się to co chwilę, wtedy bym panikował Osobiście stawiam na któryś czujnik ABS Muszę na komputer porządny wskoczyć jak błąd będzie aktywny, zwykłe OBD2 i Torque nie pokazało nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelm Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Witam ponownie, ponudzę znowu Jest jakaś zmiana, a dokładnie - to częstotliwość tych błędów, teraz są niestety praktycznie co jakiś czas Ale są tez inne objawy, miałem coraz częściej kłopoty z odpalaniem, nie rozpoznawał mi kluczyka zbliżeniowego I tu dziś podczas wymiany oleju w skrzyni CVT mądry mechanik posprawdzał i jest diagnoza - pada czujnik STOP pod pedałem Nawet tego nie zauważyłem, dopiero u mechanika, wtedy nawet nie zapala stopów To jest podobno czujnik inny w wypadku skrzyń automatycznych, 4 pinowy, i to jest właśnie taki objaw Mam nadzieję że to dobra diagnoza, czujnik zamówiony, około 100 PLN, będzie jutro, zaraz zobaczę czy sam jestem w stanie to wymontować-zamontować Dam znać czy się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margo Opublikowano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 W moim przypadku jak zapaliły sie kontrolki od ABS i ESP powodem był niski poziom płynu hamulcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelm Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Dokładnie jak pisałem, u mnie to był ten przełącznik przy pedale stopu. Wariował podczas jazdy i komputer głupiał. Samochód jedzie a on mówi że ja hamuję.Prosta sprawa, ważne że po kłopocie.Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Witam, W dniu 1.06.2018 o 19:26, margo napisał: W moim przypadku jak zapaliły sie kontrolki od ABS i ESP powodem był niski poziom płynu hamulcowego Pisałem już o tym wcześniej, wystarczyło przeczytać... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi