Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N15 hamulce bębnowe

rysio0510
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki śmieszny problem,otóż mam do wymiany szczęki hamulcowe w bębnach w almerce n15 .Ale nie mogę w żaden sposób ściągnąć korka z piasty żeby odkręcić nakrętkę piasty.W książce pisze że się ją odkręca ja próbowałem i odkręcać i zbić nawet kluczem do rur odkręcić i nic.Ma ktoś pomysł jak to ustrojstwo zdjąć

IMG_20180501_133115.jpg

Można zbić miseczkę tępym przecinakiem czy śrubokrętem uderzając w zgrubienie od strony szczęk na zewnątrz (naprzemiennie: raz z jednej, raz z drugiej strony). Jeśli nawet ją przebijesz, to też nie problem.

Dzięki za info przynajmniej wiem że trzeba zbijać a nie odkręcać jak pisze w książce że to jest gwintowany korek. Dzięki raz jeszcze.

Ups... w N15 faktycznie jest gwintowany kapsel :

http://serwer.robert.webd.pl:30/manual/Almera_N15_Udelej_sam_PL_1995_2000.pdf  - str.199

Cytat

• Wykręcić gwintowy korek z piasty koła tylnego, wyjąć zawleczkę i odkręcić nakrętkę piasty koła. • Zdjąć piastę koła tylnego

W takim przypadku trzeba wcześniej potraktować gwint WD i odkręcać ... 

W innych samochodach przy piastach zwykle zbijałem kapsel, tu inaczej ... mea culpa.

a po co chcesz ściągać piastę do wymiany szczęk??

Wiem że nie trzeba ale będzie mi łatwiej ściągnąć i pozakładać sprężynki ściągające szczęki. Już udało się ściągnąć kapsel.Spryskałem Vulcanem K2 i delikatnie małym przecinaczkiem i młotkiem zrobiłem szczelinę i dookoła zbijałem i zeszło. Tak,że nie ma gwintu na korku jak pisze w sam naprawiam.Będę miał lepszy dostęp zwłaszcza jak się to robi bez garażu na polu. Dzięki za rady

Przydałaby się pomoc drugiej osoby, chociażby dla przytrzymania gwoździ szczęk lub założenia sprężynek i miseczek na nie i przekręcenie o 90 stopni ( i nie tylko w tym). Samemu można, ale trochę uciążliwe - tym bardziej jak robi się to pierwszy raz.

• 5 tygodni później...

Szczęki zakłada się razem z założonymi sprężynkami - tak jest łatwiej niż później je wkładać jak szczęki są już założone.