Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12 2.2 Dci] Hałas z okolicy rozrządu/pasków YD22DDTi

ScottParker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

W mojej Primerze P12 2.2 dci silnik stopniowo chodził coraz głośniej, ale mechanicy bagatelizowali problem i zrzucali winę na wiek samochodu. Hałasy dochodzą z okolic pasków/koła pasowego/ rozrządu. Do tej pory zmagałem się z samymi typowymi usterkami w P12. Wydaje mi się, że nie znalazłem takiego tematu dla tego silnika, jeżeli miał ktoś tego typu problem wielka prośba o pomoc. 

Nagrałem film na którym słychać hałas  (na filmie jest dużo głośniej niż w rzeczywistości)

https://www.youtube.com/watch?v=dPwm3j8TFh8

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Witam, nie wiem skąd ten dźwięk ale mam dokładnie tak samo w tym samym silniku. Mechanicy nie zwracają na to uwagi, niby pasek jakiś, mi to pasuje na jakieś łożysko ale już ze 3 lata takie odgłosy mam, tyle że na zimnym silniku, na ciepłym nie słychać już. O ile dobrze pamiętam to 3 lata temu wymieniałem alternator i pasek i chyba jakiś czas po tym pojawiły się takie odgłosy które mam do dzisiaj.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Akurat wszystko co może trzeszczeć jest w tym samym miejscu, zastanawiam się czy to nie łańcuch i jego ślizgi, chociaż to nie jest chyba typowe dla tego silnika. Jakbyś był u mecha to daj znać czy coś się udało ustalić.

Pozdrawiam.

22 godziny temu, mercleb napisał:

Witam, nie wiem skąd ten dźwięk ale mam dokładnie tak samo w tym samym silniku. Mechanicy nie zwracają na to uwagi, niby pasek jakiś, mi to pasuje na jakieś łożysko ale już ze 3 lata takie odgłosy mam, tyle że na zimnym silniku, na ciepłym nie słychać już. O ile dobrze pamiętam to 3 lata temu wymieniałem alternator i pasek i chyba jakiś czas po tym pojawiły się takie odgłosy które mam do dzisiaj.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

jak wymieniałeś pasek to mechanik powienień powiedzieć tobie ze po pewnym czasie trzeba bedzię dociągnąć pasek

22 godziny temu, ScottParker napisał:

Akurat wszystko co może trzeszczeć jest w tym samym miejscu, zastanawiam się czy to nie łańcuch i jego ślizgi, chociaż to nie jest chyba typowe dla tego silnika. Jakbyś był u mecha to daj znać czy coś się udało ustalić.

Pozdrawiam.

popsikaj plakiem po paskach powinno wyciszyć i rozwiazać problem bo najczęściej paski tak piszcza lub u dołu jest napinacz klimy i też lubi piszczeć

Mi z tej okolicy dochądzą dźwięki od rozlatującego się koła pasowego alternatora. To sprzęgiełko się rozlatuje które jest w środku tego koła.

BTW. fjany powiew świeżości w design forum :D :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...