krzysztof_g Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Witam, Chciałbym samodzielnie wykonać wymianę oleju silnikowego i filtra oleju, ale żeby się dostać w odpowiednie miejsce pod samochodem trzeba zdemontować dwie plastikowe maskownice. I właśnie z tym demontażem mam problem( nie chciałbym robić czegoś na siłę, coś urwać, uszkodzić bezpowrotnie). Czy ktoś z kolegów jest w stanie udzielić mi jakiś wskazówek jak wykonać demontaż tych osłon, jakich narzędzi użyć? Z góry dziękuję za pomoc. Krzysztof_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Jedz na warsztat, zapłać 20zl za wymianę, przypatrz sie jak to robią i będziesz wszystko wiedział :-)Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof_g Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Właściwie nie o taką radę mi chodziło. Są pewnie wśród użytkowników Nissanów także tacy, którzy mają trochę zmysłu technicznego i poczucia samodzielności. Pozdrawiam. Krzysztof_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doomster Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 NIe wiem w czym problem...z odkreceniem osłony? nic trudnego, nie pamietam czy to na plastikowe kolki jest czy na wkrety ale podstawowe narzedzia wystarcza. Do roboty!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Nie obraz sie ale skoro Ty zadajesz pytanie jak ściągnąć osłonę to założyłem, ze "zmysłu technicznego i poczucia samodzielności" nie masz ;-) Właściwie nie o taką radę mi chodziło. Są pewnie wśród użytkowników Nissanów także tacy, którzy mają trochę zmysłu technicznego i poczucia samodzielności. Pozdrawiam. Krzysztof_GWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) No Panowie gratulacje za wyczerpującą odpowiedź. Jeszcze niedawno sami zadawaliście podobne pytania. krzysztof_g osłony montowane są na kołki "rozporowe". W środku jest taki trzpień który musisz podważyć śrubokrętem i wtedy wyciągniesz ten kołek Edytowane 20 Maja 2018 przez Author53 Uzupełnienie wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 15 godzin temu, Author53 napisał: osłony montowane są na kołki "rozporowe" Są jeszcze dwie śruby z łbem 10 mm z przodu osłony. W dniu 19.05.2018 o 18:32, krzysztof_g napisał: I właśnie z tym demontażem mam problem Potem pojawia się następne problemy. 1,6dci jako że od Renault, to ma charakterystyczną śrubę do spuszczenia oleju, z gniazdem 4 kątnym. Koniecznie trzeba wymienić jej uszczelkę miedzianą, chyba że jest śruba z gumowym oringiem. Trzeba też uważać dokręcając nakrętkę obudowy filtra, aby nie przesadzić, bo można ją połamać. Jest plastikowa. Filtr oleju najlepiej OE Renault lub Purflux. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 27 minut temu, cezzar1 napisał: Są jeszcze dwie śruby z łbem 10 mm z przodu osłony. Potem pojawia się następne problemy. 1,6dci jako że od Renault, to ma charakterystyczną śrubę do spuszczenia oleju, z gniazdem 4 kątnym. Koniecznie trzeba wymienić jej uszczelkę miedzianą, chyba że jest śruba z gumowym oringiem. Trzeba też uważać dokręcając nakrętkę obudowy filtra, aby nie przesadzić, bo można ją połamać. Jest plastikowa. Filtr oleju najlepiej OE Renault lub Purflux. O śrubach nie wspomina rosyjski manual ale widać przerabiałeś temat. Ja nie rozbierałem tych osłon. Teraz to chyba już kompletna odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Ten klucz do korka oleju kwadrat ma mieć 8mm - tak jest w 1.5 dci. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 27 minut temu, scanik napisał: Ten klucz do korka oleju kwadrat ma mieć 8mm - tak jest w 1.5 dci. Pasuje trzpień od klamki drzwi. Takiej do mieszkania :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Pasuje ale ja dwie wygialem a i tak nie odkręcilem i musialem dorabiac końcówkę ze starej śruby do koła :-)Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi