Gość Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Ostatnio w moim QQ zaczął skrzeczeć dolny głośnik w drzwiach od strony kierowcy. Widziałem już na forum instrukcje serwisowe ale biorąc pod uwagę jak trzeba się do niego dostać to chyba uderzę do serwisu a wcześniej zrobię zdjęcia - za duże ryzyko że te słabiutkie plastikowe zaczepy pójdą. Przed tym chcę się jednak zorientować bo sprawa jest nieco dziwna. Głośnik skrzeczy głównie na wysokich tonach (np. radio - ktoś śpiewa), a to przecież głośnik niskotonowy o ile dobrze mi się wydaje. Poza tym, nie jest tak zawsze. Czasami jest ok przez jakiś czas, a czasami od ruszenia od razu skrzeczy. Nie jestem więc pewien czy głośnik padł, czy powód może być inny i jakiś o wiele bardziej prozaiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 8 minut temu, lukasamd napisał: a to przecież głośnik niskotonowy To tzw głosnik nisko-średniotonowy. Skrzeczy bo uzwojenie ociera o magnes. Najczęściej przyczyną jest zwieszenie membrany lub coś się dostało w szczelinę. Spróbuj odwórcić głośnik o 180 stopni, jeśli jest taka możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasiat Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Mogą również jakieś elementy drzwi wpadać w swego rodzaju rezonans i jest efekt brzęczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.