Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Konserwacja podwozia J10, 2009r.,

edek264
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam, okazuje sie ze pasuje zakonserwowac wahacze tylnie z uwagi na rdze, NQ J10 2009 r.190kkm , 2 lata w kraju, sprowadzony z Niemiec, jak robilem przeglad dowiedzialem sie ze pomimo tego że są on "pancerne" lubią sie wręcz rozsypać. Na początku był plan żeby to zrobić samemu ale z uwagi na bak czasu i miejsca musze dać do warsztalu, ASO nie wykonuje takich napraw, zastanawiam się też na konserwacją profili zamknietych ale ogolnie podłoga jest ok, sporadyczne małe ogniska korozji, preparaty "na rdze" to raczej krotkotrwala poprawa trzeba odrdzewic, podklad, konserwacja na zimno. Robocizna w ASO przy wymianie tylniego wahacza 1 szt to koszt 300zl sam kompletny wahacz do J10 2.0 dci koszt 1200zł. W ASO powiedzieli ze sporo tego wlasnie wymieniają. A teraz konkrety; konserwacja samych wahaczy tył 500zł robocizna materiały itd, profile zamkniete dodatkowe + 500zł. Co sadzicie o tych cenach ????? dla swietego spokoj wahacze na pewno zrobie zastanawiam się nad profilami zamknietymi .......nie lubie pół środków

57 minut temu, edek264 napisał:

witam, okazuje sie ze pasuje zakonserwowac wahacze tylnie

Jak "pasuje" to do dzieła. Obawiam się że jeśli profile zamknięte nie były od nowości konserwowane to w przypadku QQ z tego rocznika to musztarda po obiedzie. Pożycz może od kogoś kamerę endoskopową i zaglądnij w te profile. QQ strasznie rdzewieją i to nie jest tajemnica. No może odrobinę są lepsze od Mazdy, która z fabryki potrafi wyjść zardzewiała :)

QQ 2011. Zrobiłem konserwację w 2015 r. Podwozie, profile zamknięte. Koszt całości w warsztacie: 1200 zł. Jak powiedział fachowiec, po 3 latach powtórzyć konserwację profili zamkniętych, przejrzeć podwozie i można jeździć do zezłomowania. Osobiście polecam konserwację w dobrym warsztacie.

czyli zalecacie profile zamkniete tez zrobic ????? dziwie sie troche bo wczesniej mialem pare aut i zawsze mi sie wydawalo ze konserwacja to dotyczy starych polonezów, fiatów 125 p a nie auta z 2009r., no ale podjalem juz decyzje mam swojego mechanika, prosil zeby auto odstawić na prawie tydzien co tez swiadczy ze wiem co i jak. NQ na bieżąco serwisuje w ASO, zrobie teraz konserwacje wezme FV na usluge i tyle. 

Tez jestem po konserwacji, trwało to prawie 3 tyg ze względu na czasy technologiczne środków. Koszt całości od 2 tys w górę :-) ale w przypadku QQ warto, dobrze trzymają cene a ruda je lubi.. Nie bylo praktycznie żadnej konserwacji fabrycznej.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

w sumie moj NQ jest w kraju od 2 lat, dopiero tu mial kontakt ze solą drogową, po zimie zawsze myte podwozie na codzien garazowany itd, daje go do konserwacji w nastepnym tyg 

Panowie nasze huty czekają na wsad a Wy jakieś konserwacje? Bitexowałem tylko syrenkę , malucha, pozostałymi martwił się ktoś inny ,ostatnio miałem peugeota 307, goła blacha, jak sprzedawałem miał 9 lat i nic, super autko. A przy sprzedaży cena i tak nie będzie zbytnio odbiegać od przeciętnej pod warunkiem że na pewno chcemy pozbyć się pojazdu:rolleyes: 

tez mialem peugeota 307, 2002r., 2.0 HDI, kupilem 8 latka, sprzedalem 4 lata pozniej i zadnej konserwacji nie bylo .....zdrow od spodu jak nowy 

I jak najbardziej Wam wierze, sam sprzedałem 13 letniego Opla bez specjalnych śladów korozji ale to były inne auta :-)

10 godzin temu, scanik napisał:

ale to były inne auta :-)

Po prostu lepsze. Sam mam 12 letnią lagunę i tam rdzy nie uświadczysz. Myślę o konserwacji tego nissana, bo żona planuje parę lat nim pojeździć.

w poniedzialek odstawiam auto, konserwacja wahaczy + profile zamkniete koszt 1000zł, tydzien bez auta. 

konserwacja w trakcie, dobra rada od mechanika zeby robic to na wiosnę tak aby uniknąć upłałów poniewaz smar potrzebuje nawet paru tyg zeby osiagnac swoje pełne parametry 

Auto odebrałem w piątek Konserwacja wachaczy przód tył wszystkie profile zamknięte przewody hamulcowe tak na wszelki wypadek małe ogniska korozji w podłodze osłony tarcz koszt 1000zl od poniedziałku do piątku im zeszło dodatkowo mam jeszcze przed zimną podjechać zeby sprawdzić jak się to wszystko trzyma

Auto odebrałem w piątek Konserwacja wachaczy przód tył wszystkie profile zamknięte przewody hamulcowe tak na wszelki wypadek małe ogniska korozji w podłodze osłony tarcz koszt 1000zl od poniedziałku do piątku im zeszło dodatkowo mam jeszcze przed zimną podjechać zeby sprawdzić jak się to wszystko trzyma
A odkrecali zderzaki, osłony podwozia itp.?

Konserwować nie czekać...…….. w czasie się to opłaca. Konserwacja nówki z salonu u autoryzowanego dilera innej marki 1500 zł.

W dniu 24.06.2018 o 17:35, scanik napisał:

A odkrecali zderzaki, osłony podwozia itp.?

bez demontazu zderzakow, oslony podwozia tak .....bylem na kanale jak odbieralem auto i wg mnie jest ok ....

takze panowie i panie nie czekac tylko konserwowac bo szkoda kasy na wymiane wahaczy i niepotrzebne problemy z rdzą 

Edytowane przez edek264

Konserwować nie czekać...…….. w czasie się to opłaca. Konserwacja nówki z salonu u autoryzowanego dilera innej marki 1500 zł.
Jak nie u autoryzowanego innej marki to każdy musi mieć świadomość, ze traci gwarancję.. Chociaż i tak bym to zrobił w nowym :-)

11 godzin temu, scanik napisał:

Jak nie u autoryzowanego innej marki to każdy musi mieć świadomość, ze traci gwarancję.. Chociaż i tak bym to zrobił w nowym :-)

Dokładnie! NISSAN nie zezwala na konserwację samochodu w czasie trwania gwarancji. Jedyny gwarant, najbliższy mojego miejsca zamieszkania, który podejmuje się konserwacji i wbija to w książkę to PHU Fiałkowski Sp.j. - Nissan Zielona Góra.

moje ASO Novellus Tarnów nie wykonuje w ogole konserwacji .....szkoda ale mozna znalezc sporo zakladow specjalizujacych sie w tym fachu 

ubolewam ze zaraz po zakupie nie zrobilem konserwacji no ale nie przypuszczalem ze w tej klasie auto i ten rocznik bedzie wymagal takiego zabiegu 

Edytowane przez edek264

moje ASO Novellus Tarnów nie wykonuje w ogole konserwacji .....szkoda ale mozna znalezc sporo zakladow specjalizujacych sie w tym fachu 
ubolewam ze zaraz po zakupie nie zrobilem konserwacji no ale nie przypuszczalem ze w tej klasie auto i ten rocznik bedzie wymagal takiego zabiegu 
W Tarnowie jest akurat warsztat znany w całej Polsce z konserwacji :-) (nie pamiętam teraz nazwy ale google komuś podpowie)

W dniu ‎26‎.‎06‎.‎2018 o 20:35, Author53 napisał:

Dokładnie! NISSAN nie zezwala na konserwację samochodu w czasie trwania gwarancji. Jedyny gwarant, najbliższy mojego miejsca zamieszkania, który podejmuje się konserwacji i wbija to w książkę to PHU Fiałkowski Sp.j. - Nissan Zielona Góra.

Na zapytanie czy mogę zakonserwować w innym niż Nissan autoryzowanym serwisie bo w promieniu 250 km  żaden  Autoryzowany Serwis Nissana nie wykonuje takiej usługi  otrzymałem taką odpowiedź:

"Dziękujemy za kontakt. W przypadku wykonywania czynności poza Autoryzowanym Dealerem Nissana nie tracą Państwo gwarancji na cały samochód, a jedynie na elementy na które prace mogły by mieć negatywny wpływ.

Zgłoszenia reklamacyjne w pierwszej kolejności rozpatruje Autoryzowany Serwis Nissana u którego znajduje się ekspert ds. gwarancji. Zatem, aby w przyszłości potencjalnie uniknąć problemów najlepiej skonsultować się bezpośrednio u Pani Dealera. "

Zdawkowa nic nie wnosząca odpowiedź , zakonserwowałem w autoryzowanym serwisie innej marki, mam fakturę i myślę że nie można mi zarzucić że prace te  mogły mieć  negatywnego wpływu ponieważ : 

Instrukcja Obsługi (rozdział 7-3 oraz 7-8) zawiera  m.in. zalecenie regularnego regularne czyszczenie podwozia.....itp. i jeśli to konieczne powłokę zabezpieczającą  nałożyć ponownie

A gwarancja :

a ruda ………….

"spowodowane przez czynniki zewnętrzne, a usterki o takim charakterze zgodnie z zapisem w Książeczce Gwarancyjnej (punkt 2.8) nie są  objęte gwarancją".

Autoryzowane serwisy nie zapewniają tej usługi więc co mamy robić :) konserwować 

Edytowane przez Zenek

15 godzin temu, Zenek napisał:

"Dziękujemy za kontakt. W przypadku wykonywania czynności poza Autoryzowanym Dealerem Nissana nie tracą Państwo gwarancji na cały samochód, a jedynie na elementy na które prace mogły by mieć negatywny wpływ.

Odpowiedź godna "gwaranta" :)  Jeśli po konserwacji pojawi się ognisko korozji to będzie wina posiadacza samochodu. Bo to nie taki środek zastosował, bo to nie o tej porze roku, bo to księżyc nie był w pełni itd.

Ogólne to za czasu gwarancji raczej nic się nie dzieje na podwoziu więc i tak lepiej konserwac

• 2 miesiące temu...

Witam, czy ktoś może polecić specjalistów od konserwacji podwozia w okolicach Pruszkowa - Ursusa ew. całej Warszawy :)?

Konserwowac- nie bajerowac ; po wczorajszej wieczornej wizycie w moim kanale stwierdzam -ze  za rok  nie bedzie czym jezdzic, mowa tu o nissanie.

Belka + tylne wachacze poprosstu jedna ruda.

Biore sie dzisiaj od razu za to , pogoda ma byc bajeczna wiec podeschnie gdzie trzeba.