Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Konserwacja podwozia J10, 2009r.,

edek264
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wygląda u mnie po konserwacji, rok minął i nadal wygląda tak samo 3e801ce2b618b381240340c3115fda7e.jpg5f07fb20fb1e454e31d6d5dce894e03d.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

40 minut temu, scanik napisał:

Tak wygląda u mnie po konserwacji, rok minął i nadal wygląda tak samo

Rozumiem, że poddałeś konserwacji kilkuletnie auto, już podrdzewiałe. Jak wyglądała konserwacja, demontowali np wahacze aby dokładnie oczyścić z rdzy? Wygląda to elegancko.

Rozumiem, że poddałeś konserwacji kilkuletnie auto, już podrdzewiałe. Jak wyglądała konserwacja, demontowali np wahacze aby dokładnie oczyścić z rdzy? Wygląda to elegancko.

5 letnie. Demontowali zderzaki, wydech, wszystko osłony plastiki podwozia. Całość trwała ze 3 tyg.. ze względów technologicznych. Zawieszenia nie demontowali

Na fotach oczyszczone hydropiaskarka już ca1e7cf94f8a4eb581e699168f2ac9d3.jpg0a6dba33c982cb7981f01fd9c273ec15.jpg

• 4 miesiące temu...

Jakie koszta??

3 tygodnie samochodu nie miales??

ILE DALI GWARANCJI na ta robocizne???

Gwarancji jest 2 lata, a po roku darmowy przegląd z myciem i ewentualnymi poprawkami. Ale powiem szczerze, że nie nic tam się nie dzieje. Wygląda jakby było tuż po konserwacji. Na tym darmowym przeglądzie mi tylko zapsikali końcówki drążków bo wymieniałem. Fajne uczucie jak coś wymieniasz w aucie i nic nie jest zardzewiałe :-)

1 godzinę temu, PeRŁAziomal napisał:

Cena??

Tylne wachacze wymieniales na nowe???

Jesli o mnie chodzi to wymieniłem na nowe . Widać na zdjeciu w jakim stanie były . Chcąc zamówić nowe , pozostawał tylko serwis . Koszt jednego to 3,5 tys. . Po długich poszukiwaniach i dogłębnej analizie , stwierdziłem ze podejdą od Reno Kadiar . Decyzja była słuszna , zamówiłem w cenie 950 zł. , za sztukę.  Średnice tuleji , kąty pochylenia wszystko sie zgadza . Widać ze Nissan bardzo sie ceni , a wykorzystuje czesci od Reno . 

Cena od 2 tys w zwyż, w zależności od staniu auta i zakresu prac. Ja dodatkowo brałem wygłuszenie podwozia.

Malowanie "barankiem" itp w garażu nie może się równać z taka usługą.

Dodam, ze 3 tyg nie trwa oczywiście sama praca ale czas potrzebny na odparowanie wilgoci, schnięcie warstw itp.

Edytowane przez scanik

Odezwe sie po nastepnej zimie jak wygladac bedzie Twoja konserwacja...

Sam robilem 2 razy konserwacje samodzielnie w mojej qqłce w ciagu niespełna 6 latach jej uzytkowania za kwote nieprzekraczajacej 500zl i prócz feralnych wahaczy tylnych i sanek przednich samochod 2007 rok spód ma igła.

Wiec co to za bezpodstawne porownywanie robocizny czy w kanale domowym z usluga za ponad 2000zl.

Jak sam doczyścisz konkretnie i zabezpieczysz podkladem to nie ma zadnego dla mnie porownania.

Robota=robocie.   

Odezwe sie po nastepnej zimie jak wygladac bedzie Twoja konserwacja...

Sam robilem 2 razy konserwacje samodzielnie w mojej qqłce w ciagu niespełna 6 latach jej uzytkowania za kwote nieprzekraczajacej 500zl i prócz feralnych wahaczy tylnych i sanek przednich samochod 2007 rok spód ma igła.

Wiec co to za bezpodstawne porownywanie robocizny czy w kanale domowym z usluga za ponad 2000zl.

Jak sam doczyścisz konkretnie i zabezpieczysz podkladem to nie ma zadnego dla mnie porownania.

Robota=robocie.   

Same środki na moją konserwacje jak zliczyem kosztowały 1100zl, wszystko Nuxodol. W domu nawet zapewne masz jak to umyć na gorąco pod ciśnieniem i odtluscic. Masz hydropiaskarke, grzany kanal, specjalne dysze które wszędzie wejdą dodatkowo wewnątrz sprawadzisz auto kamera.

Pewnie dasz radę to w domu na pustakach zapsikac czymś tam i będzie lepiej niż nic ale przyznaj, ze to jednak nie to samo..

Gosciu o jakich pustakach mowisz...

Nie chce obrazac TWOJEJ szlachetnej glowy.

Skoro nie masz wiedzy i umiejetnosci zeby to sobie zrobic samemu -TO PŁAC !!!

Wyobraź sobie, ze na tym polega napędzanie i rozwoj gospodarki a więc i Twoj i mój byt, ze ktos daje Tobie zarobić a Ty komuś - proste..

A dwa to chyba za nowe wahacze i sanki których nie umiesz jednak zakonserwowac Ty zapłacisz więcej niż ja za konserwacje.

Pozdrawiam serdecznie i życzę braku korozji.

Nie wiem po co się "spinać"?
Jeden zapłaci za super hiper środki położone profesjonalnie nawet te 2k (choć naprawdę wyjątkowo drogo) bo nie chce się babrać, nie ma na to czasu, miejsca chęci, umiejętności itd, itp.
Drugi tanimi lub drogimi środkami zabezpieczy sam, bo potrafi, ma czas, chęć, miejsce et cetera.
Oba auta będą w mniejszym lub większym stopniu zabezpieczone, jak? To zależy od tego, jak się do tego zabierze i jego wiedzy. Tanio nie musi oznaczać źle, a drogo dobrze i na odwrót.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Panowie planuje kupić qq po lifcie w benzynie. Z tego co widzę podwozie lubi rdze. Na co zwracać uwagę ? Wachacze, belka? Co jeszcze lubi rdzewieć i jest stosunkowo drogie w naprawie ? Wybaczcie za śmieszne pytanie ale na autach praktycznie w ogóle się nie znam, a warto cos wiedzieć ogladajac auta.

6 godzin temu, fiorek napisał:

Panowie planuje kupić qq po lifcie w benzynie. Z tego co widzę podwozie lubi rdze. Na co zwracać uwagę ? Wachacze, belka? Co jeszcze lubi rdzewieć i jest stosunkowo drogie w naprawie ? Wybaczcie za śmieszne pytanie ale na autach praktycznie w ogóle się nie znam, a warto cos wiedzieć ogladajac auta.

A które teraz auto nie rdzewieje? Wszyscy oszczędzają w produkcji. mam qashqaia od 2011 nie mogę powiedzieć że koroduje wiadomo na wahaczach z przodu trochę czerwieni jest ale w normie na pewno nie więcej niż na innych samochodach.

W dniu 9.02.2019 o 16:21, agit11 napisał:

A które teraz auto nie rdzewieje?

Moja laguna II 2006 nie rdzewieje :) Laguna III również nie rdzewieje. Połowa poszycia z plastiku albo z aluminium, a to co ze stali jest ocynkowane. Nawet elementy podwozia, wahacze, jakieś wózki również wydają się mniej zardzewiałe niż u konkurencji.

Mam styczność z Fiesta i Nissan Note z tych samych roczników i obydwa są dużo mniej podatne na korozję podwozia niż QQ

Nie wspominając o micra K12, jeśli chodzi o rudą, pancerna. Nasza na już 14 lat, a rudej nie widać

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

5 godzin temu, fiorek napisał:

Panowie jaka jest cena wymiany plus części wachacze w qq 2010 rok?

Jesli chodzi o tył , to 3500 zł. jeden, w aso , plus robocizna oczywiście.