Arcanius Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Muszę to sobie wydrukować ale z taką instrukcją na bank nie będe miał kłopotów . /choć nie do końca rozumiem ten drut - on tylko do tego by z klapy do środka auta przejść ...tak? Doprecyzowując ...kabel od kamerki podłączam do światła cofania /wyjąć żarówkę i zlutować go tam? / a drugi to masa /czyli gdzieś do blachy/ od strony radia to proste jeden jack i do niego podłączam poprowadzony kabelek łącze razem i wszystko powinno działać - dobrze opisałem problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 mimo deszczu siadłem do autka i popatrzyłem , faktycznie wydaje się to proste / zdejmuje tylko uszczelke gumową z kawałka drzwi ....a jak przejść słupek po drodze ?zdejmuje uszczelke też w przednich drzwiach i "przewlekam przez słupek? dalej zejście przednim słupkiem pod uszczelką i pod schowkiem pasażera ...lutuje jacka i tym samym miejsce co usb przeprowadzam do radia ...tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agit11 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Arcanius napisał: mimo deszczu siadłem do autka i popatrzyłem , faktycznie wydaje się to proste / zdejmuje tylko uszczelke gumową z kawałka drzwi ....a jak przejść słupek po drodze ?zdejmuje uszczelke też w przednich drzwiach i "przewlekam przez słupek? dalej zejście przednim słupkiem pod uszczelką i pod schowkiem pasażera ...lutuje jacka i tym samym miejsce co usb przeprowadzam do radia ...tak ? Dokładnie tak a do połączenie przewodów w lampie cofania bez lutowania użyj https://allegro.pl/kategoria/uklad-elektryczny-zaplon-materialy-instalacyjne-50751?string=szybkozłączka&order=qd&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-mp-aut-1-5-0621 Lutujesz cinch nie jack. Całe przeciąganie przewodu to jest pól godziny pracy sprawdzone Ten drut najlepiej jakiś sztywniejszy do przeciągnięcia od strony bagażnika do wnętrza przywiązujesz taśmą przewód od kamery do przeciągnięcia Edytowane 24 Czerwca 2018 przez agit11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 http://allegro.pl/szybkozlacze-szybkozlaczka-kabel-1-00-2-50-4szt-i7327448919.html na jakiej zasadzie działa ta szybkozłączka ? z jednej strony wkładam przewody +/- i jak podłączam to do światła cofania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agit11 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 6 minut temu, Arcanius napisał: http://allegro.pl/szybkozlacze-szybkozlaczka-kabel-1-00-2-50-4szt-i7327448919.html na jakiej zasadzie działa ta szybkozłączka ? z jednej strony wkładam przewody +/- i jak podłączam to do światła cofania ? zakładasz te szybkozłącze na przewód do którego chcesz podłączyć przewód bez przecinania do drugiego otworu wkładasz przewód który który chcesz dołączyc i zmykasz dociskając i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 bardzo mi przykro , nie jestem elektrykiem , jak cos widze to wiem jak to zrobić ....a nie mam pojecia o jakim kablu mówisz ......mam kabelek z jednej strony podłączam do kamerki jackiem z drugiej są dwa cieniutkie przewodu czerwony i czarny i rozumiem że je podłączam do szybko złączki ale z drugiej strony ? od lampy cofania ? jaki kabel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agit11 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 (edytowane) przyjrzyj się szybkozłaczu widzisz jakby 2 prowadzenia kabla zakładasz to szybkozłącze na kablu który idzie do lampy cofania do drugiego otworu wkładasz kabel od kamerki czerwony i zaciskasz oslonę tego szybkozłącza i masz połączone kabelki od kamery i od lampy cofania zamiast lutowania przewodu plusowego z kamerki do lampy cofania. To jest tylko ułatwienie montażu jak wolisz lutować przewody to lutuj czerwony zasilanie lampy cofania a czarny do minusa czyli gdzieś do karoserii. Do kamerki jak i do radia lutujesz wtyk cinch nie jack tam masz gniazda cinch. Edytowane 24 Czerwca 2018 przez agit11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 OK. JAK bede miał to w rece będę mądrzejszy i jak rozbiore ...bo od strony kamerki wiem jak to podłączyć ...nie widzę jak od strony lampy ale spokojnie dojdę do tego dziękuje z taką pomocą i taką instrukcja tylko idiota by se nie poradził :|) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 czyli czerwony przewód na rysunku jest to ten zasilający lampe cofania ..natomiast żółty na rysnku to jest ten co zasila kamerkę ...tak ? a masa w dowolne miejsce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Dobrze kombinujeszWysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Podziekował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agit11 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Dodatkowo pociągnij sobie przewód od lampy cofania aż do radia sterowanie załączania automatyczne kamery, gdyż inaczej stacja się nie przełączy na widok z kamery cofania. Dokup sobie przewód linka ok 6m i razem z przewodem od kamery dociągnij do radia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 http://allegro.pl/kamera-cofania-i-czujniki-w-ramce-rejestr-bvs-547-i7270971377.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_mtrzcj_pla_akcesoria_samochodowe&ev_adgr=Main_adgroup&ev_ln=PRODUCT+GROUP&ds_rl=1262553&gclid=Cj0KCQjwpcLZBRCnARIsAMPBgF3jdhkpu_yrQ_ct8QoRvD4J4wwYcW1TMnVm4J2VUJCkA6YeHSUc1tcaAucTEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=COm-98C07tsCFUmIsgodqpoAbw#thumb/1 - to mój produkt Ponizej instrukcja - jeśli dobrze rozumiem mnie dotyczy 2 pkt , muszę dokupić przewód 6m i poprowadzić go od lamy cofania i podpiąć pod dedykowany kabel z radia , tak? Radio otrzymuje sygnał z CANBUS dekodera (wszystkie radia dedykowane ) - kamera powinna już prawidłowo działać. Jeśli nie ma obrazu tylko ciemny ekran z żółtym znakiem na środku oznacza to że nie ma sygnału wizji z kamery i trzeba szukać problemu w kamerze. Radio uniwersalne 2 DIN nie ma canbus dekodera więc musimy poradzić sobie w inny sposób. Razem z długim przewodem "wizyjnym" jest cienki czerwony przewód. Podłączamy go do plusa przy kamerze, oczywiście może być prosto do lampy cofania , bezpiecznika lampy cofania lub włącznika lampy cofania. Następnie musimy określić, który przewód w głównej kości zasilającej radia odpowiada za włączenie trybu "cofania" radia. Czytamy srebrną etykietę na metalowej obudowie radia , szukamy BACK CAR , PARKING lub CAMERA zależnie od producenta radia. W przypadku naszego podstawowego dostawcy jest to przewód brązowy pin numer 8 wtyku głównego. Do tego brązowego przewodu podłączamy nasz czerwony kabel z plusem kamery. Radio powinno prawidłowo pokazywać obraz z kamery ( z kolorowymi liniami) . Jeśli nie pokazuje to problem leży po stronie kamery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Jeśli nie miałeś takiego z kamerą kabla to tak Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu TapatalkaTakiWysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 załącze zdjęcie mojego zestawu po południu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 oto fotki mojej kamerki wydaje mi się że ma tyle samo kabli a nie wiem czy agit pisał o dodatkowym kablu 6 metrowym który połączyć miał by zasilanie z lamy cofania i kabel z radia - BACK CAR , PARKING lub CAMERA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Jeśli w tym długim masz 3 żyły to nie Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agit11 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 (edytowane) Raczej trzeba ciągnąc kabel (raczej na pewno jest to tylko 2 żyłowy przewód) albo od świateł cofania co mi się wydaje łatwiejsze jak ciągnie już jeden od kamery to nie robi różnicy czy pociągnie drugi albo będzie musiał pociągnąć od skrzyni biegów od włącznika świateł cofania. Tak jak pisałeś podłączasz do kabelka camera. i to zasteruje przełączeniem radia na wyjście kamery Edytowane 25 Czerwca 2018 przez agit11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Ok . mam dwużyłowy ...więc 2 kabel jest niezbędny ma on być jednozyłowy tylko pod zasilanie i mogę z jednej strony od lampy złączką go podłączyć ...a od strony radia muszę lutować ? nie można na skrętke albo jakąś przejściówkę ? i jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia bo ten długi kabel ma z obu stron zamontowany jack,, na całej długości czarny kabel a z każdej strony wystaje jeszcze kawałek czerwonego przewodu /wychodzi z tego jacka - do czego ten dodatkowy kabel ....od strony kamery jest wejście dwóch chinchów żółty i czerwony / żółty pod radio , czerwony pod zasilanie kamerki --więc może ten czerwony jest właśnie do załączania ? A kabel niestety mam na stałe z jack więc albo cięcie albo przepychanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 (edytowane) """""""""""Radio uniwersalne 2 DIN nie ma canbus dekodera więc musimy poradzić sobie w inny sposób. Razem z długim przewodem "wizyjnym" jest cienki czerwony przewód. Podłączamy go do plusa przy kamerze, oczywiście może być prosto do lampy cofania , bezpiecznika lampy cofania lub włącznika lampy cofania. Następnie musimy określić, który przewód w głównej kości zasilającej radia odpowiada za włączenie trybu "cofania" radia. Czytamy srebrną etykietę na metalowej obudowie radia , szukamy BACK CAR , PARKING lub CAMERA zależnie od producenta radia. W przypadku naszego podstawowego dostawcy jest to przewód brązowy pin numer 8 wtyku głównego. Do tego brązowego przewodu podłączamy nasz czerwony kabel z plusem kamery."""""""""""""""""""" Edytowane 25 Czerwca 2018 przez Arcanius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Dokładnie jest talent jak piszesz ten czerwony wystający to sygnałowy do radia trzeba go podpiąć do wstecznegoWysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcanius Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 do wstecznego jest za krótki ...nie wystarczy do plusa w kamerce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Chyba się nie rozumiemy? Czerwony jack jest do zasilania kamery :czerwony kabel + ze wstecznego ,czarny masa.Czerwony z "długiego"to też + ze wstecznego łączysz oba czerwone razem i do wstecznego' Nie wiem jak przeciągasz cinche od tablicy pod klapę , ale wewnątrz czyli pod klapą to tego kabla powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agit11 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 (edytowane) Masz może instrukcję montażu tej kamerki schemat połączeń to zeskanuj i poślij mi ją . Podejrzewam że producent w celu oszczędności dał kabel jednożyłowy a czerwony kabelek będzie do podpięcia pod masę jako drugi przewód chodzi mi o ten kabel długi 6 m. Nie myl wtyczek to są cinche wtyki i gniazdo przy kamerze. Jack to masz ten krótki kabel z przejściówka na gniazdo cinch. Ten drugi kabelek napięciowy podpinasz do lampy cofania. Nie wiem czy masz jakiś miernik do pomiarów jeżeli masz to spróbuj omomierzem pomierzyć styk w tym długim kablu ten czerwony z ekranem cincha powinien wg mnie być pełen przepływ. Te czerwone złącze to też nie jest cinch to typowe gniazdo i wtyk zasilania. starajmy nazywać złącza ich nazwami bo ktoś kiedyś może to czytać i nie będzie wiedział o jakich złączach piszemy. Gdybym to robił dla siebie to ten oryginalny przewód bym wykorzystał do posłania napięcia od lampy cofania do radia do zasterowania przełączania na wyjście kamery a do kamery kupiłbym przewód 1 żyłowy w ekranie do połączeń av np coś takiego http://allegro.pl/przewod-jednozylowy-w-ekranie-1m-kabel-i7357030253.html Dlatego że sygnał video z kamery w kablu bez ekranu może być podatny na różnego rodzaju zakłócenia elektromagnetyczne. Edytowane 25 Czerwca 2018 przez agit11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi