Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wyświetlacz radia

Arcanius
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, MisilYE napisał:

kameraCofaniaSchemat.jpg

czyli w tym układzie to będzie kabel 2 żyłowy w ekranie - 1 przewód wykorzystany do przesyłu napięcia z lampy cofania i wyprowadzony na zewnątrz cincha z obu ston a drugi przewód sygnałowy video do kamery. Jak utniesz z jednej strony cinch to zostaw sobie 20 cm od złącza żeby to polutować 

Edytowane przez agit11

Reasumując mam wszystko co potrzeba :) zdjęcie też jasne 

Bardzo mi miło że poświęcacie czas pomagając :)

Jedno pytanie na koniec powtórze : muszę lutować ? na skrętke nie da rady albo na jakąś złączkę  ? :)

I na początku spróbuje przeciagnąć bez ucinania cincha

8 godzin temu, Arcanius napisał:

Jedno pytanie na koniec powtórze : muszę lutować ? na skrętke nie da rady

Jeśli chcesz aby było porządnie zrobione, to lutować.

Witam (w innym wątku który niepotrzebnie stworzyłem) szukam info właśnie w temacie takiego radia

Mam QQ +2 tekna, przeczytałem wszystko ale chyba nie wszystko skumałem :)

Poproszę o podpowiedź :

- co ze starym wyświetlaczem tym na górze, kolega napisał "do starego ekranu wracam bez problemu" - co to znaczy, do jakich funkcjonalności ?

- co z komputerem pokładowym, gdzie go teraz można zobaczyć ? spalanie itp...

- rozumiem że zmieniarka cd idzie precz, nie ma jej obsługi

- co z kamerą cofania ? gdzie teraz zobaczę obraz z tej co mam

Dzięki i pozdrawiam

Postaram się na priv napisac co wiem :)

Tutaj mam teraz pytanie bo właśnie dostałem :

https://allegro.pl/interfejs-diagnostyczny-icar-vgate-obd2-elm327-bt-i6573503867.html#thumb/2

Ma 3 kontrolki 2 od prawej palą się na zielono pierwsza od lewej /taka z akumulatorkiem / na czerwono ...mam na navi zainstalowany Torque ale cały czas pokazuje mi brak komunikacji a na bluetooth nie widze nowego urzadznia i nie mogę go sparować . Poproszę o pomoc :)

interfejs.jpg

3 godziny temu, majkelm napisał:

Witam (w innym wątku który niepotrzebnie stworzyłem) szukam info właśnie w temacie takiego radia

Mam QQ +2 tekna, przeczytałem wszystko ale chyba nie wszystko skumałem :)

Poproszę o podpowiedź :

- co ze starym wyświetlaczem tym na górze, kolega napisał "do starego ekranu wracam bez problemu" - co to znaczy, do jakich funkcjonalności ?

- co z komputerem pokładowym, gdzie go teraz można zobaczyć ? spalanie itp...

- rozumiem że zmieniarka cd idzie precz, nie ma jej obsługi

- co z kamerą cofania ? gdzie teraz zobaczę obraz z tej co mam

Dzięki i pozdrawiam

Fergul11

• Nissanmaniak
  • pip_6star_silver.png
  • Fergul11
  • Redaktor
  • team_logo_redaktor.jpg
  •  175
  • 2623 odpowiedzi
  • Model:Qashqai 1.6 / Galant 2.0/Peugeot 308
  • Silnik:HR16DE /4G63

Chińczycy mają zamiennik ekranu , radio pozostaje , zamieniasz fabryczny ekran na dotykowy z dodatkowymi funkcjami .

https://www.aliexpress.com/item/MTK3360-512Mb-faster-speed-WINCE-6-0-car-DVD-player-gps-for-nissan-Qashqai-2010-2011/32781439690.html?spm=2114.10010108.1000014.17.R6f4Pc&scm=1007.13338.79672.000000000000000&pvid=9d5bc1f2-7ce8-453c-ada6-56f65ef338bb&tpp=1

https://www.aliexpress.com/item/Roadrover-multi-function-Car-DVD-Player-GPS-Navigation-Bluetooth-Audio-Radio-Ipod-for-NISSAN-QASHQAI-2011/32692389515.html?spm=2114.10010108.1000014.8.OTm71s&scm=1007.13338.79672.000000000000000&pvid=f28d8ec6-d169-4992-9c48-6e4345bfcc59&tpp=1

https://www.aliexpress.com/item/Car-GPS-navigation-for-Nissan-QASHQAI-with-7-inch-digital-LCD-and-GPS-Bluetooth-A2dp-PIP/1579320474.html?spm=2114.10010108.1000014.10.BiwPEB&scm=1007.13338.79672.000000000000000&pvid=7584f43b-9c77-46f2-bc62-eafb5fd1eea2&tpp=1

Tylko za Chiny ludowe nie mam pojęcia czy wszystkie funkcje ze starego radia pozostają , a dochodzą nowe i np. dublują się czy coś w starym zostaje zablokowane ? 

• Thanks 1

1 godzinę temu, Arcanius napisał:

Postaram się na priv napisac co wiem :)

Tutaj mam teraz pytanie bo właśnie dostałem :

https://allegro.pl/interfejs-diagnostyczny-icar-vgate-obd2-elm327-bt-i6573503867.html#thumb/2

Ma 3 kontrolki 2 od prawej palą się na zielono pierwsza od lewej /taka z akumulatorkiem / na czerwono ...mam na navi zainstalowany Torque ale cały czas pokazuje mi brak komunikacji a na bluetooth nie widze nowego urzadznia i nie mogę go sparować . Poproszę o pomoc :)

interfejs.jpg

a dałeś polecenie wyszukaj nowe urządzenie na stacji . Próbowałeś parować na telefonie z androidem

Edytowane przez agit11

na navigacji próbowałem chyba wszystkiego i nie znalazłem tego nowego urządzenia a płyta to rozumiem tylko do tego by torqa zainstalować / jego już mam na radiu/

Spróbuj sparować na załączonym samochodzie a na radiu czy dałeś polecenie szukaj nowego urządzenia. Ewentualnie spróbuj sparować z telefonem czy zadziała

Sprawdziłem , telefon udało się sparować i działa :)

ale navi nadal nie może znaleźć modułu /przy włączonym ...czy wyłączonym silniku/ 

A na przykład telefon został przez radio znaleziony :) i jest widoczny ...muszę chyba coś źle robić . tak naprawde nie włącza się nawet wyszukiwanie :(

krok po kroku , ale jakies dziwne to wszystko ...znalazłem i sparowałem urządzienie ale cały czas pokazuje mi brak połączenia z ecu :(

na telefonie działa ...nawet skasowałem kontrolke check :)

działa , choc komunikacja stwarza problemy to jednak jakoś działa

dam znać jak uporam sie z kamerką 

pozdrawiam i dziękuję.

• 2 tygodnie później...

siemka :) pytanko na biegu po właśnie kamerke montuję ....upewnię się ,,,do lampy dochodzi kabel kończący się wtyczką którą się wpina ...są dwa kableki jeden czarny drugi żółto-zielony ...czy dobrze myślę iż zasilanie to kolr czarny ?-do którego podłączam szybkozłączkę.

Oraz czy mogę dać 2 szybkozłączki - jedna od radia , druga od kamerki ?

pozdrawiam :)

Edytowane przez Arcanius

podłączyłem wszystko dwa razy ///raz na złączki ..drugi raz wszystko lutowałem ...nie ma obrazu ani nic nie ma :) 

jedyne co mi przychodzi do głowy to to że zasilanie do lampy cofania idzie kablem żółto zielonym a ja podłączam do czarnego cały czas  ...nic nie spale jak zamienie ?

ok. wszystko,,,, działa dla potomnych :

pierwsze co  to poprowadziłem kabel tak jak agit pisał /drut  i wszystko w uszczelce /zero kłopotu/

drugie podłączyłem do radia wtyk ,,normalka,, przewód lutowany - odradzam uzywania złączek podłączony do kabla z navi "back camera"

trzy podłaczenie zsilania kemery - lutowanie pod kabel zasilający lampe cofania - do tego samego miejsca wlutowałem załączanie kamery z wstecznego /czyli cienki czerwony kabel z długiego przwodu/

cztery mase  zlutowałem do zera które dochodziło do lampy cofania  ////w obu powyższych przypadkach zdarłem osłonke z kabli ..dolutowałem kable i zaizolowałem

sugestia: u mnie czarmy kabel idący do światła cofania to zero natomiast żółto-zielony to zasilanie 

cała operacja jest banalnie prosta ..ale bez pomocy kolegów z formum nie podjął bym się tego :)

Pozdrawiam i dziekuję :)

zdjęcia jutro

dodam, iż by kabelki od kamerki poprowadzić trzeba zdjąć listwe na bagażniku -te co podświetla tablice rejestracyjną - wtedy bez kłopotu wprowadzamy kabel :) i łączymy z zasilaniem i masą .

Edytowane przez Arcanius

• 6 miesięcy temu...

Nie zakładając nowego tematu zapytam tu .W  moim radiu głośnik działa bardzo fajnie ale kłopot jest z mikrofonem ...osoba po drugiej stronie prawie mnie nie słyszy ...czy to się ustawia czy tak po prostu jest ?

1 godzinę temu, Arcanius napisał:

osoba po drugiej stronie prawie mnie nie słyszy

Masz na myśli telefon głośnomówiący? Powiedz lub pokaż co masz na pokładzie a wtedy można myśleć.

W dniu 23.06.2018 o 07:53, Arcanius napisał:

A tak się prezentuje na swoim miejscu :)

IMG_20180619_225840.jpg                                                                                                                                                                  Dokładnie to :)  Bardzo słabo słychać jak rozmawiam przez tel. rozmówce słyszę doskonale , on mnie bardzo słabo :(   

Tak telefon głośnomówiący

Edytowane przez Arcanius

Masz dodatkowy mikrofon czy ten na radiu jeżeli ten na radiu staraj się mówić do radia też na początku z przyzwyczajenia mówiłem do mikrofonu w qashqaiu

• 3 miesiące temu...

Zanim zabierzesz się z naprawę wyświetlacza, proponuję wymienić filtr kabinowy (przeciwpyłkowy). Wskutek jego zapchania, powietrze ma słabą cyrkulację i radio bardzo się nagrzewa a wtedy wyświetlacz blednie.