Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Qashqai 2.0 dci, automat

Kmicic37

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chciałbym się dowiedzieć coś na temat skrzyni automatycznej w  Nissanie Qashqai 2011r lift. Mam zamiar kupić to autko z automatem i chciałbym się dowiedzieć czy nie nabiję się na minę wydatków związanych z eksploatacją. Chodzi mi o to:

1) Ile może kosztować naprawa skrzyni?

2) Co najczęściej się psuje?

Chciałbym nadmienić, że jeżdżę bez jakiś szaleństw.

Wszystko zależy od tego, jak skrzynia była eksploatowana. Najważniejsza sprawa, czy był wymieniany odpowiedni olej w skrzyni automatycznej. Poza tym jaki ma przebieg. Dowiedz się też jaki to rodzaj skrzyni. W CVT najczęściej i najszybciej zużywa się sam mechanizm wariatora i łańcuch. W klasycznej obecnie najsłabszym punktem są elektrozawory w bloku sterującym, rzadziej tarczki sprzęgieł. Poza tym CVT powoduje charakterystyczną pracę silnika, nie każdemu to odpowiada. Koszty naprawy idą w tysiące. Więc jak liczysz każdą złotówkę i boisz się wydatków, to raczej unikaj automatu z nieznanego źródła, o niepewnej historii. Na jazdę próbną najlepiej się udać z kimś obeznanym, kto chociażby wie, jaka jest prawidłowa praca automatu.

Mam automat 2.0 dci 2011r i problem ze skrzynią .Jest to skrzynia klasyczna chodzi pięknie i cichutko ,ale czasami "wyskakuje" i nie reaguje na nic .Po dodaniu gazu auto przyśpiesza , biegi nie wchodzą ,obroty dochodzą do maxa i muszę się zatrzymać i wyłączyć silnik . Po włączeniu wszystko jest ok .I tak do następnego razu. Nie jest to częste ale się zdarza.Prawdopodobnie to konwerter także i koszty będą niemałe. Niedługo będę naprawiał. Nadmienię jeszcze , że to nigdy nie zdarza się w czasie jazdy miejskiej ,tylko w trasie tak więc miej to na uwadze i przy kupnie zabezpiecz się odpowiednio ,zrób jakiś aneks do umowy na skrzynie ,jakąś rękojmię , zwrot kosztów naprawy przez sprzedającego itp , a jak przez komis to VIP gwarant ,żeby póżniej nie było niespodzianek  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...