amigancik Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Witajcie, liczę na jeden góra dwie konkretne odpowiedzi kogoś kto będzie wiedział co pisze wypowiadając się w temacie, zamykając temat... Sprawa dotyczy Automatycznej Skrzyni Biegów w Nissan Qashqai 2.0 dCi 2010 r. (prawdopodobnie CVT) i wymiany oleju. W paru warsztatach mechanicy twardo twierdzili że trzeba wymienić olej w takiej skrzyni po 40-90 tys km, bo jak nie to skończy się to generalnym remontem skrzyni... Dziś, ale i kiedyś już dzwoniłem w tej sprawie do ASO Nissana Zaborowski i tam otrzymałem dwie podobne odpowiedzi że "producent nie przewiduje wymiany oleju w tej automatyczne skrzyni biegów, jest to skrzynia bezobsługowa" więc nie ma takiej potrzeby (ostatecznie dodał serwisant że "można" jak ktoś chce, ale producent czyli Nissan nie przewiduje takiego czegoś" Edytowane 20 Czerwca 2018 przez amigancik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camel Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Prawdopodobnie masz skrzynię CVT bezstopniową które wytrzymują +- 150 tys. km przebiegu, później trzeba remontować koszt około 7 tys. zł, olej i filtr wymienia się co 60 tys. km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigancik Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Tak jest to skrzynia CVT, zaczałem teraz czytać i wygląda że się sypią i że to jedne z bardziej awaryjnych... Znaczy tak czy inaczej zywotnosc takiej skrzyni to ok 150 tys i skrzynia na zlom, bo skoro remont kosztuje ok 7 tys, a nowa 8,5 tys jak w tej chwili widze na allegro http://allegro.pl/skrzynia-automatyczna-nissan-qashqai-x-trail-cvt-i7366766528.html to znaczy ze trzeba przyjac ze jest to element eksploatacyjny ktory trzeba wymieniac co 150tys km... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qleec Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Mam 2.0 CDI z automatem i 4x4. I u mnie jest na 100% klasyczny 6 biegowy automat JATCO JF613E. Wymieniłem olej przy 93 tys. km. Skrzynia należy do tych niezawodnych. CVT stosowali do 2.0 w benzynie. http://nissan.dwuslad.pl/nissan-qashqai/skrzynia-biegow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 9 godzin temu, amigancik napisał: tam otrzymałem dwie podobne odpowiedzi że "producent nie przewiduje wymiany oleju w tej automatyczne skrzyni biegów, jest to skrzynia bezobsługowa" Wszystkie ASO tak mówią (np. Renault również). Co innego producent skrzyni i tego trzeba się trzymać. Olej w każdej ASB się wymienia, bez względu na jej budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelm Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 (edytowane) Ja w swojej CVT wymieniłem przy 88kkm, mam 2.0 benzynę Olej był czysty, filtry czyszczone ultradźwiękami, uznali że nie ma konieczności wymiany, cały koszt 750 pln Co do niezawodności, specjalista powiedział że dobry produkt, dbać o wymiany, będzie na lata, zobaczymy Sugerował co 60kkm Edytowane 21 Czerwca 2018 przez majkelm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 22 godziny temu, majkelm napisał: Co do niezawodności, specjalista powiedział że dobry produkt, dbać o wymiany, będzie na lata, Co do skrzyń CVT, z racji jej budowy i działania, zużycie jest nieuchronne. Wymiana oleju oczywiście konieczna i przedłuży jej bezawaryjne działanie. Ale nadejdzie taki dzień, kiedy wariator powie papa...:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelm Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Godzinę temu, cezzar1 napisał: Co do skrzyń CVT, z racji jej budowy i działania, zużycie jest nieuchronne. Wymiana oleju oczywiście konieczna i przedłuży jej bezawaryjne działanie. Ale nadejdzie taki dzień, kiedy wariator powie papa...:( A tu nawet nie zamierzam się z kolegą sprzeczać, to jest jasne, aczkolwiek nie można wieszać z założenia psów na cvt. Nie ma chyba niezawodnych w 100% konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Przekładnia CVT to nie automat, tam nie ma biegów. Pomysł dobry ,ale w teori. Tego typu urządzenia nie lubią wysokich obrotów , gwałtownej i zmiany. Nie nadają się na autostrady bo nie do tego je wymyślono. Jeśli się przestrzega ogólnych założeń konstrukcji i wymienia płyn co 50-60 tys km to urządzenie powinno działać bardzo długo bez awaryjnie. Miałem w Z51 to urządzenie i nie było nigdy problemu. Wieszanie kotów na CVT jest moim zdaniem nie sprawiedliwe... trzeba umieć użytkować takie urządzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigancik Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Gdzie w pn-wsch części kraju (podlaskie/warminsko-mazurskie) wymienić olej w CVT 2.0 dCi 4x4 ? 1. Czy wymienia się go dynamicznie ? 2. Czy jest w niej filtr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 17 godzin temu, amigancik napisał: 1. Czy wymienia się go dynamicznie ? W samej skrzyni, z racji jej budowy, wystarczy wymiana statyczna. Ale pytanie-czy jest hydrokonwerter??? Najlepiej jakbyś podał typ i producenta skrzyni. Gdzieś na niej powinna być tabliczka znamionowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STJ Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 20 godzin temu, amigancik napisał: Gdzie w pn-wsch części kraju (podlaskie/warminsko-mazurskie) wymienić olej w CVT 2.0 dCi 4x4 ? 1. Czy wymienia się go dynamicznie ? 2. Czy jest w niej filtr ? W 2,0 ropniaku jest klasyczna automatyczna skrzynia biegów, producent: Jatco JF613. Można zrobić dynamiczną wymianę oleju ale to zależy czy znajdziesz warsztat posiadający specjalny adapter wpinany w miejsce wymiennika ciepła. Skrzynia ta jest wpięta w układ chłodzenia silnika. Filtr jest w środku skrzyni i nie wymienisz bez rozebrania ASB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigancik Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Skrzynia CVT - na pewno. Jak to bywa opinii co zakład - ci co nie maja dynamicznej - plują na dynamiczną, mówią że filtry strzelają podczas takiej wymiany, że potem sprawy sądowe itd... Z drugiej strony jaki sens wymiany "statycznej" skoro większa czy mniejsza, ponoć 1/4 starego oleju zostaje... Filtry mówią że wymieniają, albo nie, albo że jeden bo pozostałe to trzeba rozbierać skrzynie... ehhh śmietnik w tym necie jak to niestety bywa, jeśli się na czymś nie znasz, to rzadko forum pomoże, a raczej jeszcze większy zamęt zrobi... Gdzie DOBRZE można taką wymianę dokonać, polećcie konkretny zakład - w którym wymienią JAK NALEŻY i policzą uczciwie za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STJ Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, amigancik napisał: Skrzynia CVT - na pewno. ... Hmm, jaki to rocznik QQ ? 2010 - już doczytałem może zapodaj fotki drążka zmiany biegów. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez STJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelm Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Witam ponownie Ktoś pytał o Podlaskie, ja właśnie jestem stąd, Białystok Sam zmieniałem obok Korycina, Zagórze http://www.zdanewicz.pl/onas.html Polecam, to około 4 godziny, zapłaciłem 720 pln, filtry czyszczone ultradźwiękowo, nie było podobno powodu wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi