Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

TIIDA 1.6 - spadek obrotów i zapach spalenizny.

jugo1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Raczej aktywnym forumowiczem nie jestem, ale wynikało to bezproblemowej eksploatacji mojej TIIDZI. Autko ma już 11 lat, prawie 130 kkm. Mam go od ponad ośmiu lat i kupiłem od dealera NISSANA. Mimo banalnych spraw typu przepalona żarówka, wymiana filtrów nic z tym autem się nie dzieje.
W ostatnim roku jednak parę spraw się uzbierało. Podzielę się z nimi:

- muszę wymienić kierunkowskazy boczne - od początku były połamane wąsy/zaczepy -z tego co zauważyłem to kierunki od niektórych modeli RENAULT i DACIA powinny pasować,

- od roku męczę się z odkręceniem zacisku hamulcowego (prawy tył) - śruby w prowadnikach mimo moich usilnych starań nie da się odkręcić.

- powoli daje znać o sobie układ wydechowy (oryginalny od nowości) - słychać rozszczelnienie w tłumiku końcowym jak i na plecionce/tłumiku drgań.

- w ubiegłym roku wymieniłem świece - musiałem skorzystać z procedury programowania obrotów biegu jałowego.

- kupiłem pasek wieloklinowy (CONTITECH) i przymierzam się do jego wymiany bo stary (od nowości) jest po prostu stary (optycznie wygląda OK).

No i sytuacja z wczoraj. Żona (na co dzień główny użytkownik) podczas jazdy do pracy zauważyła nieregularny ale znaczący (poniżej 500) kilkukrotny spadek obrotów (bieg jałowy) tak jakby silnik pracował pod dużym obciążeniem i nie była to klima. W czasie jazdy, powyżej 2500 obr/min. silnik dusił się. W kabinie było czuć spalenizną - nazwę ją elektryczną. Lampka CHECK ENGINE nie zaświeciła się, samochód w tej chwili jeździ bez problemów. Akumulator też od nowości - wiem trzeba go wymienić. Jakieś sugestie? Mimo wszystko, przed wyjazdem na urlop przejadę się do serwisu na diagnostykę/przegląd bo sprawa może się powtórzyć a jeżeli to sprawa elektryki to nawet do pożaru. DZięki bardzo. Pozdrawiam. jugo1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...