Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Szum z przedniej osi i "świrujący" ABS

sieraq87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Jestem nowy na forum, tak więc na wstępie chciałem się przywitać.

Mam mały problem z moją Maximą A33 z automatyczną skrzynią biegów. Być może, ktoś bardziej doświadczony rozwieje moje wątpliwości. Otóż od tygodnia słyszę dobiegający z przedniej osi szum. W tym czasie stał się on jeszcze bardziej słyszalny (po przejechaniu ok 200km). Na początku ledwo słyszalny od 90km/h, a aktualnie od 40km/h i w górę. Wraz z prędkością zmienia zwoją intensywność - staje się głośniejszy. Początkowe podejrzenie - łożysko, dźwięk dobiega prawdopodobnie z lewej strony. Szybka weryfikacja, ostry łuk, skręcając w jedną stronę cisza, a w drugą - dźwięk się nasila. Łożysko zamówione, a tu dzisiaj dodatkowy objaw - padł ABS, każde delikatne hamowanie powoduje załączenie ABS. Dodatkowo przy przekręcaniu stacyjki słychać przez chwilę dziwny dźwięk ze strony pompy ABS, załącza się i po chwili ją rozłącza. Opony zupełnie nowe, rozmiar homologowany przez producenta. ABS wyłączyłem (bezpieczniki).

Czy możliwym jest, że łożysko uszkodziło w jakiś sposób czujnik ABS? Dalej moje podejrzenia kieruję w strone przegubów - może to one są uszkodzone? Z góry dziękuję za rady. W wolnej chwili nurkuje pod samochód i sprawdzam w jakim stanie są koronki od ABS + czystość czujników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...