Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nie działają wentylatory klimatyzacji

Przemo1971

Rekomendowane odpowiedzi

Pomóżcie ...

Nie działają wentylatory klimatyzacji. Same wentylatory sprawdziłem są dobre. Bezpieczniki sprawdzałem oki.

Moje pytanie to gdzie jest przekaźnik ? Jak wygląda ? Gdzie go szukać ?

Co jeszcze sprawdzić żeby te przeklęte wentylatory zaczęły działać  ?

100 % sprężarka się włącza. Generalnie klima działa ale na niskich obrotach, na postoju po kilku chwilach się wyłącza bo ... wentylatory nie działają.

A układ klimy masz nabity czynnikiem ..?? Sprawdź czy do wiatraków dochodzi napięcie.

Bez czynnika sprężarka by się nie włączyła, dlatego wcześniej o to zapytałem.

Po co ma sprawdzać czy dochodzi napięcie do wiatraków,skoro sprawdził i fizycznie wiatraki są sprawne więc przyczyną musi być brak napięcia.

Litości...

Co do problemu, oblukaj wiązkę na przednim pasie bo często gnije. Generalnie niestety z tym autem jest zawsze szukanie wiatru w polu - ciężko o jakieś schematy, chociażby żeby odnaleźć przekaźnik (jak odpadła Ci już rozpiska pod klapką) czy sterownik. 

Jeśli czynnika nie ma wogóle to sprężarka się nie włącza ale jeśli jest go niewiele to bywa że załącza się i po chwili rozłącza. Pisałem o sprawdzeniu napięcia na kostkach do wiatraków bo jeśli są jak to ująłeś przegnie to będzie z tym problem.

Skoro są sprawne a ni działają to logiczne że będzie to problem z ich zasilaniem.

Ciśnienie w układzie podczas pracy rośnie, więc nie ma możliwości aby spadło poniżej tego które było przy próbie włączenia, co za tym idzie nie ma możliwości aby sprężarka włączała się i wypłączała  z powodu zbyt małej ilości czynnika - po prostu się nie uruchomi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...