Jantra Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Witam, jestem tu nowy więc za źle umieszczony temat od razu przepraszam Od razu napisze że przeszukałem forum i konkretnych odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem. Nosze się z zamiarem zakupu Qashqai'a 2 generacji w wersji 1.5 dci 110koni(rocznikowo tak od 2015r. Fundusz do 70000zł) i mam prośbę do użytkowników tego auta żeby się wypowiedzieli na temat wad, szczególnych usterek tego auta, silnika, rzeczywiste spalanie auta z manualną skrzynią biegów, a następnie jakieś jego fajne strony Pytanie kolejne to jakim olejem ten silnik jest zalewany od nowości ( domyślam się że jest to olej Elf jak to ma w standardzie silnik francuski) o dokładną lepkość mi chodzi. Jaka jest budowa silnika rozrząd jest na łańcuchu czy na pasku (z tego co ustaliłem jest to pasek jednak lepiej zapytać użytkowników), co ile jest przewidziana wymiana. Średni koszt serwisu olejowego + wszystkich filtrów, cenna innych części (dwumasa, sprzęgło kompletne). Padł wybór na 1.5 dci 110 koni z jednego powodu,a mianowicie mało jest na rynku wtórnym w miarę roczniku młodym z silnikiem 1.6 130 konnym, jednak możecie napisać czy lepiej poszukać 1.6 niż brać 1.5. Proszę o jakieś wskazówki i rady Z góry wielkie dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Bierz 1.6. 1.5 to stera renault'owa konstrukcja na pasku, która pali mało jest całkiem spoko ale miewa niestety problemy z panewkami (A wtedy boli bardzo)Przez pierwsze 4 lata nie mogłem nawet wspomnieć co s złego na temat tego silnika , ale dopadła mnie właśnie awaria panewki.cake szczęście na gwarancji przedłużonej, z tym , że w Tiida i silnik 105KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Witaj. Ja użytkuję takiego QQ ale niestety przejechałem nim dopiero 10k km więc ciężko coś powiedzieć o awaryjności tego silnika. Na dzień dzisiejszy żadnych problemów nie miałem a potrafię mu dać w tyłek i go pogonić sporo ponad 200 km/h. Co do pytań to: Dołóż ok 4-5 tysiaków i kupisz spokojnie fabrycznie nową acente z wyprzedaży rocznika 2017 (masz nowe i wiesz co masz a przy zakładanym Twoim budżecie to już nie wiele trzeba dołożyć). Średnie spalanie to 5,74 na dystansie 9110 km (najniższe spalanie jakie zrobiłem to było 3,7l na dystansie ok 140 km ale to była jazda gdzie mało kiedy 100km/h było przekaraczane i tylko kilkanaście kilometrów w mieście). Komputer zakłamuje pomiary ok 0,1-0,3 do rzeczywistego spalania. Ja Cio podałem rzeczywiste spalanie. Jak go pogonisz tak jak pisałem powyżej to i 10l/100km też weźmie Fajne strony to w miarę wygodne siedzenia Dla mnie samochód ma mnie przewieźć z punktu A do punktu B i to jest dla mnie najważniejsze. To jakim olejem ten silnik jest zalewany od nowości to pewnie nawet na ASO nie wiedzą Ja zmieniałem olej po przejechaniu 4k km na Shell Helix DPF UP AR-L 5W30, na ASO za wymianę z własnymi częściami zapłaciłem 148 zł. Cena części to było coś w granicach 200 zł. Co do sprzęgła, dwu masy to chyba za młody jest ten model aby już to ktoś wymieniał chyba z tego co się orientuje to JACKO w 1,2 benzynie wymieniał ale to było było przy okazji wymiany silnika a nie że się zepsuło. Rozrząd jest na pasku dlatego silnik jest cichszy od 1,6 który jest na łańcuchu. Wymienia się go bodajże przy 4 lub 5 przeglądzie o ile dobrze pamiętam. Co do wyboru silników to na Twoim miejscu dołożyłbym te kilka tysi i kupił fabrycznie nowego 1,5 dci. Jeśli się uparłeś na używkę to gdybym miał wybór to wziąłbym mocniejszą wersje 1,6 a to tylko dlatego że lubię szybciej pojeździć chociaż w sumie nie wiem jaka jest faktycznie różnica gdyż nie miałem porównania więc tylko z papierowych kucyków i Nm to wnioskuję. Jeśli nie zależy Ci na wyposażeniu to nie szukaj żadnych używek tylko bierz nowego 1,5 i będzie Pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, rafsty napisał: Co do sprzęgła, dwu masy to chyba za młody jest ten model aby już to ktoś wymieniał chyba z tego co się orientuje to JACKO w 1,2 benzynie wymieniał ale to było było przy okazji wymiany silnika a nie że się zepsuło. Oj...zepsuło się! I to po 17 tys! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 16 minut temu, JACKO29 napisał: Oj...zepsuło się! I to po 17 tys! A to myślałem że przy okazji wymiany silnika to wymieniałeś. Tak czy siak był to silnik benzynowy i do tego jak widać jednorazowy przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Ja tylko chciałbym dołożyć od siebie że tak jak rafsty powiedział - przy takim budżecie nie baw się tylko kup nowy samochód. Nawet nic nie dokładaj tylko targuj się ostro, powiedz że masz równe 70k i ani grosza więcej nie możesz dołożyć, ale jesteś gotowy od razu kupić - zobaczysz jakie "nagle" się upusty znajdą :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Godzinę temu, rafsty napisał: A to myślałem że przy okazji wymiany silnika to wymieniałeś. Tak czy siak był to silnik benzynowy i do tego jak widać jednorazowy przypadek Nic podobnego! Wymian dwumas w Qashqaiah było dużo w początkowym okresie produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Ja mogę od siebie dodać, że w qq 2+ j10 mojej ciotki 1,5 dci jest ostro katowany w górskich rejonach, podobnie jak sprzęgło. Średnia spalania z ponad 100 kkm komputer pokazuje 5,6 litra. Auto ma niecałe 7 lat, awarii związanych z napędem brak.. Ale niestety nie wiem czy i jak różnią się 1,5 dci w j11 od j10. Koledzy powyżej mają racje, przy 70000 zł budżetu lepiej dołożyć 5-10k i kupić nowy. Bez targowania spokojnie są visie z 1,5 dci po 75k zł, a acenty już po 79k się trafiają z tego roku. Może też dobrze czekać do przełomu roku na wyprzedaże rocznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 3 godziny temu, JACKO29 napisał: Nic podobnego! Wymian dwumas w Qashqaiah było dużo w początkowym okresie produkcji. JACKO powiem szczerze że pierwsze słyszę aby w dieslach był problem z dwumasą. Z tego co czytałem zanim się zdecydowałem no diesla to właśnie nie doczytałem jakiś olbrzymich problemów z turbinami, dwumasą czy wtryskami. Jeśli ten silnik był by taki awaryjny to wątpię aby mercedes go wsadził do swoich modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Mała poprawka,ja nie dopisałem,że chodziło o benzynę1.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 A już się zacząłem obawiać że czegoś nie doczytałem Mam nadzieję że ten dieselek pośmiga bezawaryjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QashqaiJ11 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Dieselek to najlepszy wybór. Spalanie bajka ,no i oczywiście bez awaryjność. Tylko wymieniajcie olej Panowie. Ale za 70tysi to juz tylko do salonu.Żadne używki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Mercedes wsadza ten silnik i owszem, ale zmodyfikowany o ich wał i panewki. Niestety ale te silniki nie znoszą za bardzo miejskich jazd, a olej i częsta wymiana to podstawa,choć mnie to nie uchroniło.Za to z osprzętem zero problemów, zawsze palił na dotyk. Realne średnie spalanie to 6l/100 a te "rekordy" 3.5 4.0 Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavllo Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 także bym nie wydal 70 000 na używane (bez względu na markę) ...chyba, żeby miało jeszcze ze 3 lata gwarancji, to tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 A ja dostałem dzisiaj info,że moja "była" Kaśka poszła do ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memeQQ Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Może zagości jeszcze nawet na forum i rozwieje czyjąś błogą nieświadomość, ale jakby co nikt nic nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavllo Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 2 godziny temu, JACKO29 napisał: A ja dostałem dzisiaj info,że moja "była" Kaśka poszła do ludzi to teraz powinno się odnaleźć właściciela i sprawdzić, czy zostało coś zatajone- jeśli tak, to powinni za to beknąć i to srogo...takie moje zdanie. Twoje byłe auto powinno zostać zutylizowane, a nie odsprzedane... \ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Oczami wyobrazni widzę tekst. "Cześć, jestem nowy, niedawno kupiłem używany QQ j11 i mam taki problem..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jantra Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Dziękuję bardzo wszystkim za udzielone odpowiedzi oraz rady Niestety na ograniczenia internetu oraz czasu nie jestem w stanie na wszystko odpowiedzieć (praca poza granicami kraju-transport). Cieszę się że temat nie został opuszczony i użytkownicy się wypowiedzieli Zakup nowego auta tak jak mówicie przemyśle i sprzedawców będę atakować po powrocie do domu i a nóż tak jak piszecie uda się wyrwać coś nowego w takiej kwocie oczywiście z 1.6 jednak i z poprzedniego rocznika może coś jeszcze sie uchowało z wyprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Z tym 1,6 możesz mieć problem z zakupem, ale 1,5 na pewno się coś znajdzie i kupisz w tej cenie. Ja szukałem 1,6 pod koniec marca i nigdzie nie mieli. Chyba że coś nagle przyjechało z innego kraju Zawsze miałem odpowiedź że jedynie były dostępne 1,5 wersje acenty Ale życzę Ci żebyś trafił na 1,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Z tego co mi powiedziano w salonie to zaproponowano mi przedostatniego 1.6 w Polsce,ale salonowcy mogą sobie mówić,a gdzieś może jeszcze być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Ale Jacku Tobie chyba 1,6 benzynę zaproponowali i kupiłeś, a kolega pisze o 1,6 w dieselku. Ja pod koniec marca rozmawiałem z kilkunastoma salonami i nikt nie miał ani nie widział żeby ktoś miał 1,6 dieselka. Dlatego wziąłem 1,5. Ale może kolega będzie miał więcej szczęścia i się jakiś pojawił 1,6 oddany po kilkunastu naprawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 No to sobie pogadaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afrance Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Dziwie Ci sie Jacko ze przy takich problemach z silnikiem dalej kombinujesz i zmnieniasz oleje. Na Twoim przykladzie nie ma to kompletnie sensuSent from my SM-A510F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 A dlaczego miałby nie zmieniać oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi