Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Syczenie przy odpuszczaniu gazu

kubex55
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Jestem posiadaczem QQ J11 z 2014 z silnikiem 1,2 benzyna, auto ma przejechane 60 000 km i jest po gwarancji. Ostatnio podczas odpuszczania gazu (przy zmianie biegu każdego ) zacząłem słyszeć dziwne syczenie z okolic silnika. Na pewno tego przedtem nie było, nie świeci mi się żadna kontrolka ani nie ma niepokojacych objawów poza tym dziwnym dźwiękiem. Udałem się wczoraj do serwisu autoryzowanego i odbyłem jazdę próbną z osobą, która przyjmowała samochód i rzeczywiście stwierdziła, że jest to dźwięk którego nie powinno być. Niestety po diagnostyce okazało się, że według tej samej osoby tak ma być i nic mi na tonie poradzi.

Czy może ktoś z Państwa miał coś podobnego.

Może chodzi o zawór upustowy turbiny,czasami syczy -upuszcza ciśnienia

Tak tylko jest to dźwięk tak mocno słyszalny, że przeszkadza. Moza ten zawór jakoś wyczyścić zregenerować i gdzie on się znajduje ?

Masz Qqłkę na gwarancji,to ciśnij serwis.Niech udostepnią model z takim samym silnikiem do testu,a w tedy mogą powiedzieć że TTTM

Miałem to samo . Sprawdź gumowy wąż od filtra powietrza do kolektora silnika ,u mnie pękło na opasce metalowej przy kolektorze .kupiłem cały używany na allegro za 170 zł.

Dziękuje uprzejmie, rzeczywiście wąż od filtra do kolektora całkowicie spadł ze swojego miejsca razem z opaską, wąż jest poszarpany i do wymiany. Szkoda, że Panowie mechanicy w ASO nie byli w stanie zlokalizować takiej usterki- to tylko świadczy o ich profesjonalnym podejściu. Jedna sprawa to to, że nie zlokalizowali usterki a druga, że wciskali kit, że tak ma być- porażka.Dziękuję jeszcze raz za radę.

Myslę,że nawet nie podnieśli maski żeby to sprawdzić.

• 9 miesięcy temu...

Chłopaki mam to samo, dziś zaczął syczeć przy upuszczaniu gazu. Kiedyś miałem podobny przypadek w BMW i wystarczyło wymieniś wąż gumowy, który był dziurawy. Po przeczytaniu wątku zajrzałem pod maskę mojego nissana.

Znalazłem wąż od filtra powietrza (taki gruby gumowy) w związku z tym, że silnik był gorący poluzowałem tylko opaskę przy filtrze obejrzałem końcówkę węża ale nie widziałem tak na szybko tam pęknięć czy dziury. 

Przykręciłem go ponownie poruszałem całym wężem i jakby dzwięk się zmienił sam ju z nie wiem. 

Czy zdjęcie tego węża w całości jak silnik wystygnie jest proste? Bo widzę tam jakies inne węże, które się z nim łączą. Liczę na to, że to właśnie problem tego węża jak u kolegów ale boję się trochę, że może nie ten wąż ruszam. Po prawej stronie od filtra gruby, który idzie w dół pod silnik?

Trochę jestem wystraszony bo boję się, że to turbo...

Tym bardziej mmnie to denerwuję, że auto mam od nowości (od 2014 roku, dbam o nie, serwisuję w ASO) i ma przejechane dopiero 43000 km.

Edytowane przez tomi00