Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Płetwa rekina uszczelnienie

derchef
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem, że po deszczu/myciu podczas nacisku na otoczenie płetwy rekina wychodzi woda - jest pełno kropelek większych i mniejszych, których ilości jest zależna od liczby naciśnięć.

Ktoś stosował jakiś silikon lub dokręcał płetwę? Za niedługo pierwszy przegląd, więc może serwis jest w stanie coś usprawnić?

Godzinę temu, stasziek napisał:

tez mi woda tam chyba podchodzi ale nic z tym nie robie - pletwa za pare zlotych z ali :) 

IMG_3954.jpg

Teoretycznie płetwa z chin jest przyklejana na całej powierzchni dwustronna tasmą, więc nie powinno byc tam wody, ajak jest mocowany oryginał? 

I Pytanie do Staszieka : jak z odbiorem tej anteny? nie trzeszczy?

Jest tasma dwustronna :)

Zasieg calkiem spoko. Wiadomo w miescie zero problemow. Na tyle na ile slucham radio w zupelnosci mi wystarczy.

Na obwodnicy Krakowa jest jedno miejsce gdzie mocno spada sygnal. Jadac przez to miejsce drugim samochodem (gdzie jest oryginalnie pletwa) w tym miejscu jest troche lepiej.

W obecnej Kaśce miałem radio,zwykłe,grało,bo grało,ale z odbiorem sygnału bywało różnie nawet w mieście.Teraz mam założoną chińską stację i odbiór jest o niebo lepszy,ale! Na trasie gubi sygnał,długo szuka jak złapie to czasami słychać szumy.Postanowiłem założy wzmacniacz antenowy z podbiciem 25 Db.Poinfoermuje o efektach.Od sprzedawcy dowiedziałem się,że w "Japońskich" samochodach wzmacniacz już jest założony i podpięty pod 12V więc jeżeli na zakupionym wzmacniaczu odbiór się pogorszy trzeba będzie dokupić separator sygnału.Koszty obydwu niewielkie ,rzędu 20 zł ,a czasami mniej.

@JACKO29

Próbuj. Ja miałem chińskie Radio w poprzednim aucie i odbiór radia był gorszy , do tego stopnia, że słuchałem...radia internetowego w nim :)

Także kupiłem separator i...nic, kompletnie nic nie dało.

Niestety jak wpiszesz w google (po ang) - słaby odbiór w chińskich jednostkach to wyskoczy ci kupę tematów..

Ja ogólnie do radia nie mam zastrzeżeń- owszem, w porównaniu do mojego ostatniego fiata (przed zmianą na chinski kombajn), gra gorzej...ale  da się przeżyć...

Edytowane przez Pavllo

1 godzinę temu, JACKO29 napisał:

W obecnej Kaśce miałem radio,zwykłe,grało,bo grało,ale z odbiorem sygnału bywało różnie nawet w mieście.Teraz mam założoną chińską stację i odbiór jest o niebo lepszy,ale! Na trasie gubi sygnał,długo szuka jak złapie to czasami słychać szumy.

Jacku u mnie było to samo z radiem fabrycznym. Jadąc do Wa-wy przez 35% trasy w ogóle radio niczego nie odbierało (więc MP3 musiałem słuchać i jakość dźwięku była znacznie lepsza niż radia). Potem coś poklikałem w radiu i od tamtej pory nie zdarzyło mi się nigdzie zgubić sygnału a troszkę jeżdżę po różnych mieścinach :D Ale co kliknąłem że się to poprawiło to nie mam najmniejszego pojęcia :question1:

Na pewno załączyłeś funkcję AF (alternatywne częstotliwości) dlatego teraz radio utrzymuje częstotliwość.

Pavllo,ale na tym Chińczyku odbiór jest lepszy i czystszy niż na oryginalnym radiu,tylko problem jest w trasie.

Możliwe że tak jak piszesz załączyłem AF ale to było nieświadomie i dlatego nie mam pojęcia co zrobiłem :)

Mam takie chińskie ustrojstwo założone w Punto córki i właśnie denerwuje mnie to że gubi sygnał i to nawet kilka razy w trasie.( Założyłem to głównie żeby zamontować kamerę cofania i tu jestem zadowolony. Obraz OK.)

Dlatego wyleczyłem się z  chęci posiadania tego w QQ.( kamerę cofania mam).

Może teraz są lepsze (moje ma 2 lata), ale nadal słyszę,że prawie wszyscy mają podobne bolączki jak u mnie. 

Gdyby było coś takiego co pasuje P&P i działało bez kłopotów, bez przerw i zawieszania, bez gubienia sygnału, bez uruchamiania się przez minutę to pewnie bym się skusił.

• 1 miesiąc temu...

Serwis stwierdził następująco: płetwa rekina ma dwie uszczelki - jedna zewnętrzna oraz jedna wewnętrzna w środku. W momencie mycia auta może być tak, że blacha się odkształci i woda może dostać się do środka. Dlatego druga uszczelka ma przeciwdziałać dostawaniu się wody do środka. Dopóki nie ma przecieku do wnętrza auta to interwencja nie jest potrzebna.

• 5 miesięcy temu...
W dniu 21.08.2018 o 22:44, drds napisał:

Teoretycznie płetwa z chin jest przyklejana na całej powierzchni dwustronna taśmą, więc nie powinno być tam wody, a jak jest mocowany oryginał? 

Witam,

Również szukam odpowiedzi na to pytanie ponieważ ktoś próbował chyba wyrwać antenę/płetwę rekina z mojego nowego Qashqai'a, na szczęście się to nie udało, ale w tej chwili jest 2-3mm przerwa między dolną częścią anteny a płaszczyzną dachu, do tego jest też delikatny luz i obawiam się że przez to może być nieszczelność. Czy ktoś wie jak się to demontuje żeby można było to ponownie spasować??

To nie ja!!! :D Ale szukam płetwy.Oryginał jest mocowany na śrubę ,która jest umocowana centralnie pod płetwą ,Musiałbyś odczepić podsufitkę w tylnej części,jest ona mocowana na 4 klipsy do dachu tuż za rynienką klapy.Po odchyleniu jest dostęp ,słaby,bo słaby ,ale można coś zrobić.Odkręcić antenę i zobaczyć czy gnojek nie wygiął dachu wokół otworu mocującego.

• 4 tygodnie później...
W dniu 6.04.2019 o 12:23, Karminadel napisał:

Może sam ja poluzował odśnieżając dach - tylko wcześniej nie zauważył hmmm

Rozumiem że kolega odśnieża auto łopatą ;) bo tylko w takim przypadku byłoby to możliwe.

W dniu 5.04.2019 o 19:03, JACKO29 napisał:

...Oryginał jest mocowany na śrubę ,która jest umocowana centralnie pod płetwą...

Dopiero dzisiaj znalazłem czas żeby do tego zajrzeć. Podsufitka odczepiona, dostęp faktycznie słaby, ale jest. Natomiast jakim kluczem lub innym narzędziem odkręcić śrubę widoczną na zdjęciu?

Mocowanie płetwy rekina Qashqai.jpg

Musiałbyś mieć klucz rurkowy ,taki jak kiedyś miało się do wymiany świec

JACKO29

Godzinę temu, JACKO29 napisał:

Musiałbyś mieć klucz rurkowy ,taki jak kiedyś miało się do wymiany świec

...a więc tak, najbardziej odpowiednia będzie grzechotka/fajka z nasadką 22 - optymalna wysokość 6-7cm, wtedy faktycznie wystarczy odpiąć klipsy i trochę odchylić podsufitkę, ja miałem niestety klucz o wysokości nasadki 10cm i to naprawdę max jeśli nie chcecie uszkodzić lub bardziej ściągać podsufitki. Jeśli śruba na samym końcu zacznie się już kręcić w okół swojej osi to należy wyciągnąć ją na siłę ponieważ całość blokuje w tym momencie nietypowa podkładka widoczna na załączonym zdjęciu. Natomiast w moim przypadku żeby ponownie wszystko pasowało musiałem delikatnie wklepać blachę przy otworze która trochę się podniosła przy wygięciu anteny i teraz znowu wszystko idealnie pasuje.

JACKO29 wielkie dzięki za pomoc.

Płetwa rekina Qashqai II.jpg

Choć są faktycznie dosyć mocno wciśnięte to spróbuj je delikatnie podważyć np. śrubokrętem i wyciągnąć, mi się udało i nic nie uszkodziłem.

Pavlo,czysty wkrętak płaski,od strony tak jak patrzysz wkładasz wkrętak pod klipsa,lekko dociskasz w kierunku przodu i podważasz,jak się ruszy możesz go nawet palcami wyjąć.

• 1 miesiąc temu...

Musisz mieć płetwę dostosowaną do DAB inaczej nici,nie będzie działać.Płetwa do DAB ma dwie kostki.