Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Włączająca się sprężarka klimatyzacji

Szaban
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Mam problem z klimatyzacją . Problem polega na automatycznym załączaniu się sprężarki  klimatyzacji . Gdy włączę klimatyzację sprężarka zaczyna chłodzić ale wyłącza się co  chwilę i włącza z powrotem i tak co kilka sekund . Czynnik uzupełniony od nowa i nadal nic . Wymieniłem także cewkę na sprężarce a także terostat na nowe i nic problem jak został tak jest . w warsztacie zajmującym się klimatyzacją sprawdzili jakie ciśnienie daje sprężarka i gdy pracuje ciśnienie niskie to 2.5 a wysokie 10.2 ale gdy sprężarka się rozłączy ciśnienie wysokie spada do 9 po czym sprężarka rusza . Klimatyzacja cały czas chłodzi jak głupia nie ma momentu gdy sprężarka staje a zaczyna wiać ciepłe powietrze . Co może być problemem takiego stanu ? . Ilość czynnika jest taka jaką zaleca producent . Po podłączeniu do komputera nie ma żadnych  błędów .

Auto to Nissan note (E11,NE11) 1.4

Edytowane przez Szaban

A sprawdzał ktoś czujnik temperatury w oparciu o który układ utrzymuje zadaną wartość ...??? Może to on jest walnięty i dlatego sprężarka głupieje.

Przyznam szczerze że mnie również i to od dawna zastanawia praca sprężarki w Note. Przykładowo wczoraj temp zewnetrzna 26, nastawiona w trybie auto 21. Sprężarka wyłączała się tylko na 5 sekund. Czyli pracowała tak na oko w cyklu 20 sekund pracy - 5 sekund przerwy. Czy to jest normalne ?

Normalne......w niczym to nie przeszkadza. Notek jest dobrze wyciszony i nie słychać cykania sprężarki w środku. No chyba że na wolnych obrotach i się mocno wsłuchamy ;)

W sumie sprężarka chodzi cały czas jak ją włączymy przyciskiem, dopiero czujniki uruchamiają sprężanie i cykanie sprzęgiełka. 

Edytowane przez M@reS

Ja tam cykanie słyszę bardzo dobrze, a również czuję fizycznie lekkie szarpnięcie jeżeli jadę powoli. Pytałem jednego mecha czy może się zacierać sprężarka ale powiedział że nic na to nie wskazuje. Taka np sprężarka w lodówce to włącza się raz na kilka minut. Może tam jest więcej czynnika ?

//edit: domowe lodówki mają 2-3 razy mniej czynnika niż samochody osobowe.

Edytowane przez NazgulXL

Jest inna sprężarka ;).....działanie podobne ale moc nie ta. Samochodowa ma duuużo większą moc (w Notku o ile się nie mylę to około 3-4 kW, w lodówce 1/10 tego) i potrzebuje większe ciśnienie. A sprężarki i czynnik prawie takie same.

Ja nie odczuwam że się załącza, a na pewno nie mam "szarpnięć". Na każde załączenie się prądożernych urządzeni powinien zareagować komputer i nieodczuwalnie zwiększyć obroty. Może w tym tkwi problem a nie w sprężarce ?

Licho wie jak to ma być...

A jaką najniższą temperaturę z nawiewu udało wam się uzyskać, mierzył ktoś ? Mi coś 7C. Nawiew max, temp min, wszystkie klapki zamkniete oprocz jednej.

Mi też około 6-7 C. To dobry wynik.

Jedno co zauważyłem to to, że im cieplej tym "cykanie" jest częstsze.  Może wtedy jest wydajność na maxa i często nabija ciśnienie.

W moim też cyka i też czuję jak Notek dostaje "muła" w momencie załączenia sprężarki. Temperatura 9,5, ale przy otwartych wszystkich nawiewach.

• 2 miesiące temu...

Witam,a czy da się uniknąć włączania klimy automatycznie przy każdym uruchomieniu auta gdy nawiew jest nastawiony na szybę,bo latem to pół biedy ale teraz dosyć irytujące

Chrapnięcia rano będzie bo w Notku sprężarka chodzi cały czas.....na guziku można wyłączyć nabijanie ciśnienia i chłodzenie, ale i tak będzie chodziła.

Edytowane przez M@reS

Niestety w tych dwóch pozycjach oznaczonych na czerwono klima załącza się automatycznie. Jedyny sposób wyłączenie ręczne. Dwie ostatnie pozycje służą do osuszania i ogrzewania dlatego są tak pomyślane. Ja praktycznie klimy nie wyłączam prawie nigdy. W lecie robi się w aucie gorąco, natomiast w chłodnie, wilgotne i zimowe dni ogrzewa lub osusza.