Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Qashqai 1.5 dci hamowanie podczas dodawania gazu

zaqui18
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem jak dodaje gazu to auto jedzie ale tak jakby był wciśnięty hamulec a później puszczał i nabierał mocy a nie od razu reagował na gaz. Co to może być i w czym tkwi problem ?

Edytowane przez zaqui18

Witam, mam problem jak dodaje gazu to auto jedzie ale tak jakby był wciśnięty hamulec a później puszczał i nabierał mocy a nie od razu reagował na gaz. Co to może być i w czym tkwi problem ?
Do sprawdzenia wszystko doloty powietrza, wężyki podciśnienia itp

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

może jest to moment startu turbiny. Jest wcześniej tzw. efekt "turbodziury". Kwestia odczucia kierowcy, ciężkie do sprawdzenia przez internet.

I pytanie.. czy to dla Ciebie nowe auto czy po prostu wcześniej było Ok A teraz się zepsuło?

Doloty sprawdzone i wszystko jest okey. Turbina od 2 tys się załącza i mam tak głównie na włączonej klimie a jak wyłącze klime to w miarę jest okey ale żeby to klima powodowała takie hamowanie ? W drugim aucie Nissan Note ten sam silnik jak załączy się turbina to w momencie auto przyspiesza a Qashqai łapie muła i później dopiero go puszcza. Rozumiem że masa auta też ma znaczenie i Qashqai więcej waży ale gdy nie ma tego tzw hamowania przy dodawaniu gazu to zbiera się normalnie. Problem pojawia się ze zebraniem gdy złapie tego muła chwilowego. Czasami też przy wyższych prędkościach tak ma wiec bez różnicy czy jadę wolniej czy szybciej.

Doloty sprawdzone i wszystko jest okey. Turbina od 2 tys się załącza i mam tak głównie na włączonej klimie a jak wyłącze klime to w miarę jest okey ale żeby to klima powodowała takie hamowanie ? W drugim aucie Nissan Note ten sam silnik jak załączy się turbina to w momencie auto przyspiesza a Qashqai łapie muła i później dopiero go puszcza. Rozumiem że masa auta też ma znaczenie i Qashqai więcej waży ale gdy nie ma tego tzw hamowania przy dodawaniu gazu to zbiera się normalnie. Problem pojawia się ze zebraniem gdy złapie tego muła chwilowego. Czasami też przy wyższych prędkościach tak ma wiec bez różnicy czy jadę wolniej czy szybciej.
Jedz na kompa

13 godzin temu, zaqui18 napisał:

Turbina od 2 tys się załącza

Z jakim silnikiem masz auto? W 1,6dci jest straszna turbodziura na dole. Auto praktycznie nie jedzie.

• 1 rok później...

Normalne to jest

Normalne to jest

Normalne to jest

14 godzin temu, Bosiackid napisał:

Ja mam od niedawna 1,5 dci  u mnie łąpie muła(chwilowego) jak za szybko z1 na 2 przerzucę. Jak na 1 dam mocniej to na 2 idzie jak torpeda.

Turbodziura. Przejedź się 1,6dci. Tam to jest dopiero muł na 2, na niskich obrotach. Jeździłem 1,5dci ale w renault i nie jest jeszcze tak źle.