Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Parowanie szyby przedniej .

piotrek3110
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Taki temat , przednią szybę mam ciągle zaparowaną przeważnie od połowy do góry . Puszcze zimne powietrze z klimatyzacji jest poprawa ale jak palcem przejadę u góry to można pisać po niej , jak jest włączone ogrzewanie ( nawiew ciepły ) to momentalnie zaparowana się staje .

Próbowałem już wszystkich ustawień ( nawiew , bez nawiewu , zimne ciepłe powietrze ,klima ,  osuszanie turbo  itd )  , otwierałem okno , wietrzyłem , z zimnym jest powietrzem dużo lepiej a przy ogrzewaniu dramat . 

Auto ma 6 tys km , w czym może być problem .

Pozdrawiam :(

Filtr kabinowy może już błaga o wymianę...

tak , nawiew z zewnątrz jest włączony , filtr po 6 tys km nie sądzę że jest powodem :)

Edytowane przez piotrek3110

Wystarczy że w okolicach lipca auto stoi w pobliżu wierzby. Miałem zapchany filtr tą "watą" którą to drzewo wydziela. Auto więcej stało jak jeździło i filtr był zmieniany na wiosnę. Potraktuj to jako sugestię, nie regułę ;)

2 godziny temu, piotrek3110 napisał:

Próbowałem już wszystkich ustawień ( nawiew , bez nawiewu , zimne ciepłe powietrze ,klima ,  osuszanie turbo  itd )  , otwierałem okno , wietrzyłem , z zimnym jest powietrzem dużo lepiej a przy ogrzewaniu dramat . 

Auto ma 6 tys km , w czym może być problem .

Pozdrawiam :(

Jeśli używasz klimy i po zatrzymaniu masz sucho pod autem to może być problem z odprowadzeniem wody z parownika. Możliwe że zapchał Ci się kanał i skropliny zamiast wylewać się pod auto wracają do kabiny. Powodem niedrożności kanału mogą być różnego rodzaju zanieczyszczenia choćby, tak jak napisał Thunder, "wata" z wierzby

Godzinę temu, Author53 napisał:

Jeśli używasz klimy i po zatrzymaniu masz sucho pod autem to może być problem z odprowadzeniem wody z parownika. Możliwe że zapchał Ci się kanał i skropliny zamiast wylewać się pod auto wracają do kabiny. Powodem niedrożności kanału mogą być różnego rodzaju zanieczyszczenia choćby, tak jak napisał Thunder, "wata" z wierzby

Ok , sprawdzę powyższą informację i umyje szybę od środka :)

1 godzinę temu, piotrek3110 napisał:

Ok , sprawdzę powyższą informację i umyje szybę od środka :)

A co ma mycie szyb od środka z parowaniem???? No ale dobrze. Wszystkiego trzeba spróbować :)

Po przemyśleniach to myślę że albo brak odprowadzenia wody z parownika ( łatwo sprawdzić i to zrobię ) albo szyba od nowości nie myta od wewnątrz i może jakiś tłuszcz / brud przytrzymuje parę z którą klima nie może sobie poradzić . Innych pomysłów brak na tą chwilę :) Auto stoi w garażu więcej niż jeździ z zamkniętymi oknami .

1. Filtr kabinowy (zdziwiłbys jaki może być brudny nawet po mniejszym przebiegu)
2. Brudne szyby od wew
3. Tak jak pisali odpływ klimy
4. Sprawdzić czy nie przecieka cos i dywaniki nie sa mokre
5. Obieg wew sprawdź czy przełącza - słuchać to i czuc

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

a wyjmij na jakiś czas filtr i sprawdź wtedy jakie sa objawy. 
powiem Ci że ja na okres jesieni,zimy zawsze wyjmowałem i szyby nie parowały i nie zamarzały od środka.
na filtrze osiada mnóstwo śmieci,wilgoci i takie objawy w te pory roku sie pojawiają gdy w powietrzu mnóstwo wilgoci.

a wyjmij na jakiś czas filtr i sprawdź wtedy jakie sa objawy. 
powiem Ci że ja na okres jesieni,zimy zawsze wyjmowałem i szyby nie parowały i nie zamarzały od środka.
na filtrze osiada mnóstwo śmieci,wilgoci i takie objawy w te pory roku sie pojawiają gdy w powietrzu mnóstwo wilgoci.
I cały syf do środka leci, klapki w climtroniku się zaczną blokować itp. Jeśli układ jest skonstruowany pod filtr to ten filtr być musi.

56 minut temu, scanik napisał:

I cały syf do środka leci, klapki w climtroniku się zaczną blokować itp. Jeśli układ jest skonstruowany pod filtr to ten filtr być musi.

Dokładnie. To nie stary typ, gdzie liście wylatywały z kratek a czasem śnieg. Brudne szyby od wewnątrz teź sprzyjają parowaniu. Trzeba zacząć od najprostszych rzeczy.

14 godzin temu, scanik napisał:

1. Filtr kabinowy (zdziwiłbyś jaki może być brudny nawet po mniejszym przebiegu)
2. Brudne szyby od wew
3. Tak jak pisali odpływ klimy
4. Sprawdzić czy nie przecieka cos i dywaniki nie sa mokre
5. Obieg wew sprawdź czy przełącza - słuchać to i czuc

1. Dziś sprawdzę filtr kabinowy czy czysty i czy nie wilgotny jak kolega sk_slawek pisał 

2.Szyby wymyte wczoraj

3.Odpływ sprawdzony woda wycieka pod autem

4.W aucie sucho nic nie było wylane .

5.Obieg do sprawdzenia .

Rano auto pochodziło bo chciałem zobaczyć czy wycieka woda z klimy , jak klima chodziła to parowania nie było , wyłączyłem klime na chwilkę i momentalnie para od środka :(

1 godzinę temu, piotrek3110 napisał:

Rano auto pochodziło bo chciałem zobaczyć czy wycieka woda z klimy , jak klima chodziła to parowania nie było , wyłączyłem klime na chwilkę i momentalnie para od środka :(

Zobacz pod tapicerką podłogi czy nie jest mokro. To że Ty nic nie wylałeś to nie oznacza że woda gdzieś nie przedostaje się do kabiny pod tapicerkę. Sprawdź przelotki na grodzi przedniej. U mnie przeciek był trudny do zdiagnozowania. Na tylnym słupku była minimalna szczelina (złe uszczelnienie przy montażu nadwozia), praktycznie niezauważalna.

2 godziny temu, piotrek3110 napisał:

1. Dziś sprawdzę filtr kabinowy czy czysty i czy nie wilgotny jak kolega sk_slawek pisał 

2.Szyby wymyte wczoraj

5.Obieg do sprawdzenia .

To jest normalne jak klima mocno schłodziła szybę to po wyłączenie się szyba zaparowała gdyż zawsze para siada na chłodnym miejscu. Sprawdź tak jak koledzy mówią czy nie masz wilgoci pod dywanikami bo wychodzi na to że masz wilgotne powietrze w samochodzie. Zostaw na słońcu z pootwieranymi drzwiami samochód żeby ewentualnie się wysuszył. Wilgoć może ci się zbierać też w tyle samochodu może przeciekać po tylnych drzwiach bagażnika sprawdź też bagażnik

Dodatkowo możesz sobie wsypać ryż lub silikon do bawełnianego woreczka lub dwóch i wrzucić na tylną półkę lub pod fotel. Świetnie wchłania wilgoć która zawsze będzie w okresie jesienno zimowym.

W dniu 7.09.2018 o 08:27, piotrek3110 napisał:

2.Szyby wymyte wczoraj

5.Obieg do sprawdzenia .

I jak udało się coś w temacie?

Hmm , sprawa wygląda następująco , rzekł bym nawet komicznie :D . Umówiłem się z serwisem kilka dni wcześniej że podjadę i niech popatrzą bo się jeździć nie dało . Następnie kilka dni jeżdżę , jest ciepło , ranki chłodne i szyby przestały parować .

Siedzę w domu i doszedłem  do wniosku takiego . Auto stało miesiąc czasu w garażu praktycznie nie jeżdżone , w tym czasie że jest sezon na grzyby i trochę nazbierałem zacząłem  suszyć grzyby w suszarce elektrycznej właśnie w garażu przy otwartych drzwiach garażowych .

I właśnie podejrzewam że filtr kabinowy i pewnie powietrza pociągnął z otoczenia garażu wilgoć i przez pierwsze kilka dni ta wilgoć wychodziła .

Na ten moment mam takie jedyne uzasadnienie / powód jak mi się wydaje tej wilgoci :jump:

Zobaczymy jak się ochłodzi co będzie :unsure:

Pozdrawiam

18 godzin temu, piotrek3110 napisał:

I właśnie podejrzewam że filtr kabinowyfavicon.ico i pewnie powietrza pociągnął z otoczenia garażu wilgoć i przez pierwsze kilka dni ta wilgoć wychodziła .

Mało prawdopodobne. Gdybyś te grzyby suszył w samochodzie to prędzej.

A sprawdziłeś ten filtr kabinowy, w jakim jest stanie?

W dniu 14.09.2018 o 09:41, cezzar1 napisał:

Mało prawdopodobne. Gdybyś te grzyby suszył w samochodzie to prędzej.

A sprawdziłeś ten filtr kabinowy, w jakim jest stanie?

filtr kabinowy suchy i czysty , parowanie ustało :)