Triglav Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 Witam wszystkim! Jestem świeżym (i póki co szczęśliwym) posiadaczem QQ 1.6 benzyna 2008. Od paru dni przeglądam w wolnych chwilach (których nie mam wiele) całe forum i wyszukuję interesujących mnie tematów. Jednak mam kilka pytań, na które odpowiedzi pomogłyby mi zebrać informacje do kupy. 1. Ponieważ przeszłość mojego samochodu ze względu na to, że jest sprowadzony z poza granicy kraju jest nie do końca jasna tak więc po zakupie z miejsca wziąłem się klasycznie za za wymianę wszystkich filtrów i płynów dla pewności. Stąd pytanie co jeszcze warto wymienić nie znając historii auta? Co myślicie o profilaktycznym wymianie świec zapłonowych? 2. Brakuje mi w aucie dużego dekla/zaślepki do lampy przedniej gdzie mogę go kupić albo z jakiego innego modelu samochodu może pasować pod QQ? Nigdzie nie mogę znaleźć tej konkretnie części a wolałbym to mieć aby wilgoć nie dostawała się do lampy. 3. Mam wersję z panoramicznym dachem czy mógłbym prosić o jakieś porady jeśli chodzi o dbanie w przyszłości o ten element tzn o jego zarówno wygląd, szczelność itp. itd. Ewentualnie proszę o odnośnik do takiego tematu, na który póki co nie trafiłem. 4. Czytałem o pracy QQ podczas jazdy i od dźwięku zbliżonym do wycia/szumu w pewnych momentach jazdy. U mnie też to występuje ale myślałem, że jest to normalne teraz już sam nie wiem bo czytałem opinie, które wskazywałyby na to, że nie jest to do końca naturalne. Jak jest naprawdę? 5. Proszę również o szeroko pojęte porady dla nowego użytkowania tego konkretnego modelu Nissana, o których warto wiedzieć. Może jak przeglądnę całe forum nie będzie mi to potrzebne ale póki co wychodzę i z taką prośbą Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 13 minut temu, Triglav napisał: Witam wszystkim! 2. Brakuje mi w aucie dużego dekla/zaślepki do lampy przedniej gdzie mogę go kupić albo z jakiego innego modelu samochodu może pasować pod QQ? Nigdzie nie mogę znaleźć tej konkretnie części a wolałbym to mieć aby wilgoć nie dostawała się do lampy. Pozdrawiam! Tu gość ma taki dekiel https://allegro.pl/silniczek-lampy-nissan-qashqai-inne-akcesoria-i6904075235.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Triglav Opublikowano 8 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 2 godziny temu, Author53 napisał: Tu gość ma taki dekiel https://allegro.pl/silniczek-lampy-nissan-qashqai-inne-akcesoria-i6904075235.html Dzięki. Napisałem do niego ale niestety wbrew temu co mówi opis części dotyczą QQ po lifcie. U mnie zarówno przy świetle długim jak i drogowym jest taka zaślepka elastyczna, gumowa(tak jak ta na zdjęciu po lewej) różniące się tylko wielkością. On ma plastykową i nie wiem czy to podejdzie do mojego zresztą po zapytaniu o to odpisał mi tylko, że to są części dla QQ po lifcie więc traktuję tą odpowiedź jako negatywną. Sam nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 5 minut temu, Triglav napisał: Dzięki. Napisałem do niego ale niestety wbrew temu co mówi opis części dotyczą QQ po lifcie. U mnie zarówno przy świetle długim jak i drogowym jest taka zaślepka elastyczna, gumowa(tak jak ta na zdjęciu po lewej) różniące się tylko wielkością. On ma plastykową i nie wiem czy to podejdzie do mojego zresztą po zapytaniu o to odpisał mi tylko, że to są części dla QQ po lifcie więc traktuję tą odpowiedź jako negatywną. Sam nie wiem. To bzdury napisał. Ta plastikowa po lifcie ma gwint. Na Allegro są takie zaślepki do QQ ale nie piszą do jakiego modelu. Tylko po średnicy i wyglądzie można dojść czy to do Twojego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 Co do punktu 5. Sprawdź stan podwozia pod kątem korozji. Ja sprowadziłem auto z Dani , miał trzy lata . Dziś moje tylne wahacze , wylądowały na złomie. Są zamontowane nowe , ale kosz do małych nie należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Triglav Opublikowano 8 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 1 godzinę temu, Author53 napisał: To bzdury napisał. Ta plastikowa po lifcie ma gwint. Na Allegro są takie zaślepki do QQ ale nie piszą do jakiego modelu. Tylko po średnicy i wyglądzie można dojść czy to do Twojego modelu No właśnie szukając bezpośrednio do QQ nie mogę znaleźć. Ale widzę wiele takich, które wizualnie wyglądają niemal identycznie jak ta, której potrzebuję. Będę pisał do sprzedających z prośbą o podanie średnicy w końcu trafię na odpowiednią. Dzięki za pomoc! Godzinę temu, mucka38 napisał: Co do punktu 5. Sprawdź stan podwozia pod kątem korozji. Ja sprowadziłem auto z Dani , miał trzy lata . Dziś moje tylne wahacze , wylądowały na złomie. Są zamontowane nowe , ale kosz do małych nie należy. Podwozie sprawdzone. Przednie wahacze są nowe - wymieniane przed kupnem, tylne są skorodowane ale nie sypią się myślę, że jeszcze nie pora na wymianę. Dla własnej wiedzy na przyszłość zapytam(jeśli można) jaki był koszt wymiany? Jeśli chodzi o samą cenę części jak i robociznę? No chyba, że robione we własnym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 Cena serwisu , za sam jeden element to 3500 zł. Bez robocizny .Dodam tylko że w Polsce nie ma na stanie . Ale ten sam element występuje w reno Kadjar , nowy wyniósł mnie 950 zł. Robocizna za wymianę obydwu wahaczy 350 zł. Moje też początkowo nie wyglądały źle , musiało postępować błyskawicznie bo zauważyłem przy okazji innej usterki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 10 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 W dniu 8.09.2018 o 22:50, mucka38 napisał: ten sam element występuje w reno Kadjar A nie koleos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.