JackSet Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 3 godziny temu, scanik napisał: Pociesze Cie, ze znajomy w BMW X6 ma trzeszczenia wszędzie - auto nowe :-) Bo obecnie samochody nie sa projektowane na takie drogi jakie mamy u nas. Wszedzie progi i spowalniacze o dziurach i studzienkach nie wspomne. Kolega kupil 3 latka T32 z Belgi (ponad 70 tys przebiegu) i u niego przez ponad 400 km jadac na Mazury i z powrotem nic nie slyszalem ani z podwozia ani we wnetrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Nawet Rosjanie mają lepiej doposażone bryki niż Polska.Tak jest ze wszystkim,z chemią,z lekarstwami...jesteśmy "wybrańcami "europy ...do "zjadania"odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Nawet Rosjanie mają lepiej doposażone bryki niż Polska.Tak jest ze wszystkim,z chemią,z lekarstwami...jesteśmy "wybrańcami "europy ...do "zjadania"odpadów.A teraz niby wprowadzaja ustawe, ze przedmioty na kazdy tynek maja takie same jeśli występują pod tą samą nazwa Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Pod warunkiem,że nie są robione w PL...Mam przykład z proszkami do prania...Niedaleko mnie była paczkowalnia,komponenty wraz z DTR ką mieli z Niemiec,a efekt końcowy był o niebo gorszy jak niemiecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavllo Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) W dniu 15.09.2018 o 11:55, JackSet napisał: Up-date: wykleilem 2gą warstwę mat wygluszajacych w bagazniku. I jest poprawa. Odglos pukania prawie nieslyszalny. Czyli jednak to bylo spod podlogi bagaznika. A tyle sie naszukalem: i klapa i podnosnik i tylne siedzenia i roleta. A na pomysla ze to tam wpadlem gdy bagaznik na wyjazd byl wypchany pod korek i wtedy jakby ciszej bylo. ja z "tyłu" w QQ to jestem dość rozczarowany...jak miałem na jazdy testowe to nic takiego nie zauważyłem , a w moim słyszę z tyłu jakieś "hałasy" typu plum-plum i inne na gorszych nawierzchniach. Co zrobiłem do tej pory: -bagażnik i pod kanapą jest mata butylowa 2mm plus pianka kauczukowa 3mm - w samym bagażniku mam jeszcze na to naklejony filc 12mm, dodatkowo pod wykładziną na kole zapasowym mam dość sztywny filc przemysłowy 10mm. Oczywiście nadkola wyklejone, a wnęki za nadkolami poupychany filc Doszedłem do tego, że dużo odgłosów idzie przez klaki wentylacyjne do wyrównania ciśnienia, ukryte za tapicerką po bokach- co za kretyn je tam dał, zaraz za kołami...zatkać tego nie można, dałem gąbkę na jedną stronę- jest lepiej. Co ciekawe zauważyłem, że bagażnik to pudełko rezonansowe- jak jest założona tylna półka to jest głośniej. Jak ją wywalę, jest ciszej, bo pewnie dźwięki z kratek inaczej się rozchodzą po kabinie. No ale jeżdżę z półką i ostatnio nawet było już na prawdę cicho (może efekt wygłuszenia, albo danej gąbki na kratkę), tak jak sobie tego życzyłem, ale... okazało się, że jak na tylnej kanapie siądzie żona+dziecko w foteliku to jest głośniej- jadę bez nich, jest jak powinno być. I być tu mądrym , co jest przyczyną (rzeczy typu oklejone zaczepy klapy/siedzeń itd mam za sobą). A może zabiegi wyciszenia tak wyciszyły pewne dźwięki, że inne się nasiliły.. Edytowane 17 Września 2018 przez Pavllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 1 godzinę temu, Pavllo napisał: ...A może zabiegi wyciszenia tak wyciszyły pewne dźwięki, że inne się nasiliły.. w punkt. Bardzo dobrze wyciszony (od odgłosów zewnetrznych) samochód wyższej klasy musi miec perfekcyjne spasowane wnetrze bo inaczej pierdnięcie muchy słychać. A w naszych lepiej jednak zeby odgłosy zewnetrzne "tuszowały" niedoskonałości wnętrza. Nie jestem dlatego zwolennikiem totalnego wyciszenia za gruby chajs bo moie to okazać się ślepą uliczką. Natomast co do QQ vs X, to sama jazda z wysokimi predkosciami w QQ jest znacznie głośniejsza (wg mojej subiektywnej oceny przy predkości ok. 140-150). QQ znacznie rezonuje z tyłu, a w X jest cisza. Byc moze to kwestia ukształtowania klapy + owiewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavllo Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) tak, ale mnie dziwi, dlaczego posadzenie z tyłu pasażerów nasila dźwięki, a np usuniecie tylnej półki lub nawet otwarcie połowy tylnej kanapy zmniejsza je... PS ten gościu: https://www.qashqaiforums.co.uk/viewtopic.php?t=2450 zastosował do wyciszenia tych klapek wentylacyjnych gąbki wygłuszające piramidki - ponieważ mają strukturę otwartą to przepływ powietrza jest...twierdzi, że jest mega poprawa... Cytat Natomast co do QQ vs X, to sama jazda z wysokimi predkosciami w QQ jest znacznie głośniejsza (wg mojej subiektywnej oceny przy predkości ok. 140-150). QQ znacznie rezonuje z tyłu, a w X jest cisza. Byc moze to kwestia ukształtowania klapy + owiewek. pytanie jaki rocznik QQ porównujesz...byc może w j11B byłoby juz tak samo, albo lepiej... Edytowane 17 Września 2018 przez Pavllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 34 minuty temu, Pavllo napisał: pytanie jaki rocznik QQ porównujesz...byc może w j11B byłoby juz tak samo, albo lepiej... Tak. To byl QQ 2015 vs X 2015. Ale to oznacza ze jednak cos bylo na rzeczy skoro poprawili. Gdyby dowiedziec sie co, to wtedy mozna to skopiowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasziek Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Mozecie pokazac na zdjeciu jak macie te rygle wyowijane tasma? Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veteran Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Oklejanie zaczepów taśmą nie pomogło. Po kolejnych próbach doszedłem do wniosku, że przyczyna hałasów w moim przypadku pochodzi z niższej części oparcia- zaznaczonego na zdjęciu. Po posadzeniu pasażera hałasuje znacznie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasziek Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 W moim QQ (2016) tez zaczelo cos stukac w okolicach dachu (za tylnymi siedzeniami). Takie irytujace rezonowanie, ktore bylo niezawsze slyszalne. Przy okazji naprawy szkody zglosilem im te stuki. Naprawili i juz jest spokoj :))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasek Opublikowano 4 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 On 9/12/2018 at 4:58 PM, andpak said: Od kilku miesięcy nie mogę zdiagnozować skąd dochodzą stuki z rejonu tylnej klapy. Przeczytałem cały temat na temat stuków w J10 i zastosowałem wszystkie sugestie ale nie pomogło. Zdjąłem plastikową pokrywę tylnej klapy i pod każdą plastikową złączkę podłożyłem gąbkę i dalej są stuki. Wymontowałem zamek i jeździłem bez niego i dalej stuki. Nie mam już pomysłu co jeszcze sprawdzić. Odgłosy jakie dochodzą są takie jakby przewód uderzał o blachę. Może ktoś miał taki przypadek, proszę o informację. Hej, udalo sie cos ustalic? Mam ten sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasziek Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Jestes pewny, ze to tylna kanapa? Jesli stuki z tylu to chyba najczesciej sa to zgrzewy za oknem dachowym. Jedz do ASO, naprawia Ci to. Problem moze powracac. Ja juz 2x bylem na tej naprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasek Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Dzieki, mam taki odglos ja kabel walacy o blache Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasziek Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 W moim przypadku, myslalem, ze to plastik przy tym malym okienku z tylu. Nawet pasazer mi tak mowil, ze to plastik Jak masz na gwarancji to jedz do ASO, nie wiem na co czekasz:) niech naprawiaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasek Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Bylem nic nie slyszeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasziek Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 32 minuty temu, Kolasek napisał: Bylem nic nie slyszeli Pewnie nie chcieli slyszec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasek Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 A gdzie u Ciebie to dokladnie stukalo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasziek Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 miedzy tapicerka na dachu a blacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasek Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 DZieki, wymacalem to miejsce, uszczelka, tapicerka i faktycznie wydaje odglos jak kabel o blache jak oni to naprawili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasziek Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Szczerze mowiac to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazalt Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Panowie miałem to samo stukanie, tylko podpowiem wymontujcie lewy słownik klapy a następnie zróbcie jazdę próbną na koniec zamieńcie siłowniki miejscami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszZarembaOtw Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 W dniu 26.05.2020 o 22:32, bazalt napisał: Panowie miałem to samo stukanie, tylko podpowiem wymontujcie lewy słownik klapy a następnie zróbcie jazdę próbną na koniec zamieńcie siłowniki miejscami. A czy to pomogło??? Może to siłowniki, niekoniecznie zgrzewy???? Mam to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazalt Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Mi pomogło w 80 proc. Od czasu do czasu na małych nierównościach lekko stuknie, po wymontowaniu siłownika stukanie całkowicie zanika, przejechałem tak ze 200 km i ani razu nie stukło. Mam całkowicie nowy siłownik założony przez serwis ze względu na to pukanie ale niestety to nie pomoglo, więc szukam dalej. Na pewno jest to związane z siłownikiem, ale nie jest on bezpośrednią przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 Siłownik sam w sobie nie jest przyczyną.Przyczyną jest albo za mała główka sworznia,albo końcówka siłownika z dużym luzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi