Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[R51] Pathfinder - świeżo po zakupie

tomasze
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.10.2018 o 12:44, Mleczko napisał:

Dzień dobry. Wężyk od klimy spadł i leje się do środka. Pod schowkiem jest to miejsce, przejście przez ścianę do komory silnika.

To nie tyle wężyk spadł ale plastikowy króciec kończy się równo ze ścianą komory silnika i woda kapie do kabiny. Potwierdzam, kolega miał rację. Przedłużenie wężem jest skuteczne. Dziękuje za patent i podpowiedź.

Pozdrawiam

Cieszę się że pomogłem. 

No, to teraz suszenie. Jak przyjadą mrozy to zamarznie i będzie syf. Ja wspomagalem się torebkami z silikonem. Tymi co do butów i zabawek dają aby wilgoci nie było. 

Pzdr 

Ml 

Dzień dobry,

Pobawiłem się nowym autem i przyszła pora na konkrety. Czy jest lista sugerowanych czynności serwisowych do wykonania po zakupie? Co wymienić, sprawdzić by nie dać się zaskoczyć efektem zaniedbania poprzedniego właściciela? Filtry, oleje, kontrola rozrządu? Coś wymienić na nowe niezależnie od stopnia zużycia?

Pozdrawiam

• Like 1

Inspekcja ramy i ewentualnie konserwacja .Sprawdzenie karoserii przy mocowaniu relingów (odkręcić relingi ) oraz na obrzeżach przedniej szyby

Edytowane przez dzemik

płyny, oleje to przecież podstawa, silnik, skrzynka biegów, skrzynka rozdzielcza, dyferencjały....a rozrząd jesli nie był wymieniany to musowo sprawdzić rozciągnięcie łańcuchów i wysuw napinaczy.

Stan hamulców, ręcznego.. itp to podstawowe rzeczy..... klocki,tarcze muszą być OK inaczej systemy trakcji/napędu nie będą pracować optymalnie. 

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Dzień dobry, 

Wizyta warsztacie samochodowym. Mechanik wymienił olej silnikowy wraz filtrem. Zapomniał zawiesić karteczki z przebiegiem i olejem jaki wlał, dlatego nie powiem co jest w silniku. W poniedziałek się dowiem. Przypadłość jaka się pojawiła to dymienie. Przy ruszaniu na zimnym silniku dymi na biało, przy jeździe na ciepłym i przygazowaniu na czarno. Dodam, że od zakupu nie dymił. Czy to oznaka niewłaściwego oleju? Znalazłem na forum link do rozpiski opracowanej przez forumowicza jakie oleje i w jakich ilościach lać do silnika, przekładni, itd. niestety link nieaktualny. Czy ma któryś z kolegów tego pdfa i może się podzielić?

Druga sprawa jest taka, że pojawił się komunikat o niskim poziomie oleju. Po chwili wyłączył się i już nie wystąpił. Zakładam, że to kwestia rozprowadzenia oleju po układzie. Pomimo wszystko postanowiłem sprawdzić poziom na bagnecie. Poziom oleju był prawie w maksimum, ale zaskoczył mnie jego czarny, przepracowany kolor. Jak pamiętam wymiany oleju w motocyklu, które sam robiłem to olej na bagnecie był czysty jak z butelki. Czasem ciężko było dokładnie sprawdzić jego poziom. Czy to możliwe by mechanik wymienił sam filtr oleju (sprawia wrażenie nowego bo jest czysty) i uzupełnił olej dolewką? Chcę poczytać mądrzejszych od siebie zanim podejmę rozmowę z mechanikiem.

Pozdrawiam

Nie mylisz dymienia na biało z parą wodną?? Bo jak dymi na biało to przyjacielu masz płyn chłodzący w kolektorze wydechowym czyli pęknięta głowicę. Sprawa czarneo oleju to norma. Ja u siebie zlewam olej razem z płukanką wtedy jest ładny i czysty, ale to diesel prędzej czy później będzie czarny.

Sprawdziłem jeszcze raz na spokojnie. Dziś było dość chłodno i faktycznie można uznać, że to para. Po rozgrzaniu objaw ustępuje. Co do oleju to jest w silniku od 2 dni i nie przejechał więcej niż kilkanaście kilometrów więc zakładam, że nie powinien być czarny.

• 1 miesiąc temu...

Dwa miesiące po zakupie i pierwszym śniegu w Beskidach muszę napisać jedno: jestem zadowolony z zakupu. :)

PS. Dobre zimówki też pomagają.

• 3 tygodnie później...

Była jakaś zależność, ale to bez większego znaczenia. Na samym tyle w zimie i zimowkach ogarnia bez stresu. Serwisowka przewiduje dozolenke trybu AUTO, bez jakiś większych komplikacji, więc w lato postaram się ogarnąć.