tomasze Opublikowano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 W dniu 2.10.2018 o 12:44, Mleczko napisał: Dzień dobry. Wężyk od klimy spadł i leje się do środka. Pod schowkiem jest to miejsce, przejście przez ścianę do komory silnika. To nie tyle wężyk spadł ale plastikowy króciec kończy się równo ze ścianą komory silnika i woda kapie do kabiny. Potwierdzam, kolega miał rację. Przedłużenie wężem jest skuteczne. Dziękuje za patent i podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczko Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Cieszę się że pomogłem. No, to teraz suszenie. Jak przyjadą mrozy to zamarznie i będzie syf. Ja wspomagalem się torebkami z silikonem. Tymi co do butów i zabawek dają aby wilgoci nie było. Pzdr Ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasze Opublikowano 7 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Dzień dobry, Pobawiłem się nowym autem i przyszła pora na konkrety. Czy jest lista sugerowanych czynności serwisowych do wykonania po zakupie? Co wymienić, sprawdzić by nie dać się zaskoczyć efektem zaniedbania poprzedniego właściciela? Filtry, oleje, kontrola rozrządu? Coś wymienić na nowe niezależnie od stopnia zużycia? Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Inspekcja ramy i ewentualnie konserwacja .Sprawdzenie karoserii przy mocowaniu relingów (odkręcić relingi ) oraz na obrzeżach przedniej szyby Edytowane 8 Października 2018 przez dzemik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 płyny, oleje to przecież podstawa, silnik, skrzynka biegów, skrzynka rozdzielcza, dyferencjały....a rozrząd jesli nie był wymieniany to musowo sprawdzić rozciągnięcie łańcuchów i wysuw napinaczy. Stan hamulców, ręcznego.. itp to podstawowe rzeczy..... klocki,tarcze muszą być OK inaczej systemy trakcji/napędu nie będą pracować optymalnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasze Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 OK dziękuje za odpowiedzi. Umówiłem się już u mechanika, czekan na wyrok czyli wycenę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasze Opublikowano 28 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 Dzień dobry, Wizyta warsztacie samochodowym. Mechanik wymienił olej silnikowy wraz filtrem. Zapomniał zawiesić karteczki z przebiegiem i olejem jaki wlał, dlatego nie powiem co jest w silniku. W poniedziałek się dowiem. Przypadłość jaka się pojawiła to dymienie. Przy ruszaniu na zimnym silniku dymi na biało, przy jeździe na ciepłym i przygazowaniu na czarno. Dodam, że od zakupu nie dymił. Czy to oznaka niewłaściwego oleju? Znalazłem na forum link do rozpiski opracowanej przez forumowicza jakie oleje i w jakich ilościach lać do silnika, przekładni, itd. niestety link nieaktualny. Czy ma któryś z kolegów tego pdfa i może się podzielić? Druga sprawa jest taka, że pojawił się komunikat o niskim poziomie oleju. Po chwili wyłączył się i już nie wystąpił. Zakładam, że to kwestia rozprowadzenia oleju po układzie. Pomimo wszystko postanowiłem sprawdzić poziom na bagnecie. Poziom oleju był prawie w maksimum, ale zaskoczył mnie jego czarny, przepracowany kolor. Jak pamiętam wymiany oleju w motocyklu, które sam robiłem to olej na bagnecie był czysty jak z butelki. Czasem ciężko było dokładnie sprawdzić jego poziom. Czy to możliwe by mechanik wymienił sam filtr oleju (sprawia wrażenie nowego bo jest czysty) i uzupełnił olej dolewką? Chcę poczytać mądrzejszych od siebie zanim podejmę rozmowę z mechanikiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 28 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 Nie mylisz dymienia na biało z parą wodną?? Bo jak dymi na biało to przyjacielu masz płyn chłodzący w kolektorze wydechowym czyli pęknięta głowicę. Sprawa czarneo oleju to norma. Ja u siebie zlewam olej razem z płukanką wtedy jest ładny i czysty, ale to diesel prędzej czy później będzie czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasze Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Sprawdziłem jeszcze raz na spokojnie. Dziś było dość chłodno i faktycznie można uznać, że to para. Po rozgrzaniu objaw ustępuje. Co do oleju to jest w silniku od 2 dni i nie przejechał więcej niż kilkanaście kilometrów więc zakładam, że nie powinien być czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Olej już po paru km po wymianie w dieslu jest czarny. Tym się nie martw Bardziej bym się martwił komunikatem niskiego poziomu oleju..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrennaStar Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Dwa miesiące po zakupie i pierwszym śniegu w Beskidach muszę napisać jedno: jestem zadowolony z zakupu. PS. Dobre zimówki też pomagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heban Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Czesc Ja mam 4.0 V6 amerykanca i mam tryb AUTO na przelaczniku zmiany napedu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NissanFun Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Była jakaś zależność, ale to bez większego znaczenia. Na samym tyle w zimie i zimowkach ogarnia bez stresu. Serwisowka przewiduje dozolenke trybu AUTO, bez jakiś większych komplikacji, więc w lato postaram się ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi