Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ogrzewanie przedniej szyby, lusterek

PSCon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie , czy wa naszych Xach Tekna mamy grzaną szybe ? Gdzieś czytalem ze jest ale nie widzę przyciusku do jej wlaczenia :) Czy lusterka grzeja od jakieś temp ?

Dzieki za odpowiedz.

Ogrzewanie lusterek włączasz ręcznie a wyłączają się same po jakimś czasie (ustawione fabrycznie)

Zdaje się, ze przednia szyba nie jest ogrzewana w autach z początku roku, miało być w najnowszych (te z drugiej polowy br) ale nie wiem czy w końcu sa grzane czy nie :) (ja nie widzę żadnych "grzałek" na szybie).

Tak,załączasz tylną szybę i z automatu włączają się grzałki w lusterkach.Jeżeli nie masz przycisku(a w przypadku grzanej przednie powinien być na panelu klimy  nad przyciskiem tylnej szyby) to i nie masz grzanej przedniej szyby.

Mi Nissan w Dąbrowie Górniczej wymienił szybę przednią podgrzewaną po rozbiciu przez kamień na oryginalną jak twierdzą, ale bez logo Nissana. Mam wszystkie mozliwe ubezpieczenia włącznie z gap i w PZU wersję na oryginał. Jak uważacie czy jest to zgodne z prawem?. Mam teraz oryginalną  z Saint górę.

Moim zdaniem to jest jedno wielkie skur...
Aso kasuje krocie za taka usluge, a tak naprawde podstawiaja auto do autoryzowanego punktu wymiany gdzie za 1/4 ceny aso fachowo szyba jest wymieniana. Reką nie tkneli, ale Ci powiedza, ze oni tylko robia wg wytycznych producenta. Nie masz zlej tej saint gobain, jedna z lepszych, ale krew zalewa jak to wszystko dziala.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

46 minut temu, bazalt napisał:

Mi Nissan w Dąbrowie Górniczej wymienił szybę przednią podgrzewaną po rozbiciu przez kamień na oryginalną jak twierdzą, ale bez logo Nissana. Mam wszystkie mozliwe ubezpieczenia włącznie z gap i w PZU wersję na oryginał. Jak uważacie czy jest to zgodne z prawem?. Mam teraz oryginalną  z Saint górę.

A o jakim konkretnie samochodzie mówimy. W stopce masz podane J11 (Qashqai) a forum dotyczy T32 (X-Trail).

Zresztą to nie istotne bo prawdopodobnie oba są robione w Europie, a to może oznaczać ze właśnie Saint-Gobain może być dostawcą tych szyb na pierwszy montaż.

Być może jest także wymóg aby szyby wstawiane nawet w ASO specjalnie nie miały loga z pierwszego montażu, aby potencjalny nowy użytkownik mógł dociec, że coś się działo z samochodem.

Taa jasne, blotnik w innym odcieniu, maska w innym kolorze, zeby potencjalnie przyszly kupujacy wiedzial ze cos bylo gmerane, taka zmowa

Nie zmowa a regulacje prawne, tak jak przykładowy wymóg homologacyjny w UE, aby każdy prędkościomierz zawyżał o 4% (a potem się ludzie czepiają,że źle wskazywana jest prędkość).

Nie znam regulacji co kaza wstawiac szyby bez loga producenta na drugi montaz, a elementow karoserii w innym odcieniu. Kalibracja predkosciomierza to inna sprawa, ale przy naprawach nie popadajmy w przesade. To zwyczajnie zawyzanie cen przez aso, owszem tyle moze kosztowac sciagniecie szyby z japonii, ale po co skoro ta sama robi taki np saint gobain i wszystko pod przykrywka autoryzacji aso nazywa sie wymiana na oryginalnych czesciach. Ok na oryginalnych tylko dlaczego oryginal w aso kosztuje trzykroc wartosci uslugi w firmie "szybiarskiej". Jak juz placisz krocie to chociaz miej to logo producenta chociaz to nie jest warte.

Dokad auta byly skladane u skosnych to jedna bodajze z trzech fabryk szyb nippon robila szyby i znakowala "swoim", a teraz jak juz produkcja wyszla poza japonie to i szyby sa europejskie do tego stopnia, ze nawet logo producenta auta zostalo pominiete. Pytanie pozostaje co to jest dzis oryginalna szyba? Czy to pojecie nie jest dzis swego rodzaju anachronizmem? Dzis oryginal moze byc np z saint gobain, a jutro z agc, by znow wrocic do nippon i tak w kolo. Montuje sie to co akurat wychodzi najkorzystniej przy zachowaniu odpowiednich standardow, a ktora fabryka to zrobi to juz dzis rzecz malo istotna. Jedynie aso kaze wciaz myslec o "oryginalnosci" czesci.

• 1 miesiąc temu...
10 godzin temu, arecky69 napisał:

Niby tak ale cos mi zajezdza Made in Russia ;)

Raczej nie, bo przynajmniej z tego artykulunwynika, że Rosyjska fabryka produkuje praktycznie tylko na potrzeby rynku rosyjskiego. 

https://www.wardsauto.com/industry/nissan-hiking-russian-output-25-hiring-450-workers

Dodatkowo wersja rosyjska jest specyficzna - jeszcze bez liftu. Wydaje mi się też, że w Rosji nie robią wersji 1.6 dig-t tylko benzynowe 2.0 i 2.5.

https://www.nissan.ru/vehicles/new-vehicles/x-trail.html

W epc nissana zupełnie odrębny typ modelowy (T32RU czy jakoś tak)

Oj, chyba @arecky69 roznosi niepotrzebnie ferment

Russia ma auta produkowane na Swoj rynek i w docelowej specyfikacji na ow rynek a "nasze" sa w wiekszosci z Japonskich fabryk. Nie wiem czy tez cos maja np. w Indonezji itp ale VIN raczej nie klamie bo by sie sami pogubili co i gdzie bylo zmontowane no i jest cos takiego jak odpowiednie urzedy, ktore moga to zweryfikowac i dowalic jakies kary etc...

Nie oplaca sie w czyms takim oszukiwac producentom aut bo to ma krotkie nozki :)

4 godziny temu, gkowal napisał:

T32 for Europe (VIN: JN1***T32********) 
T32 for Russia (VIN: ZN8***T32********) - przykład Z8NTANT31DS084862

No to mam japonca ;)

Po jakosci niektorych materialow sugerowalem sie ze zapachnialo Russia ;) 

Teraz jestem spokojny ze grzebali przy nim samuraje hehe

• 4 tygodnie później...
W dniu 6.10.2018 o 21:33, spowiednik napisał:

mam z 2018 i szyba przednia podgrzewana - tylko to auto z USA

pozdrawiam

czy jest jakiś guziczek to wciśnięcia , czy grzeje sie razem z tylna ? 

• 1 rok później...