adrianuan Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Czesc, problem polega w tym ze moja Primera 2001r. kiedy hamuje dziala ABS. Zrobilem proste diagnostyke -wyjalem biezpiecznik ABS pod panelem.Teraz powstaje pytanie -gdzie znajduje sie sterownik ABS -miedzy fotelami nie ma . Kto moge wytlumaczyc i pomoc Slicznie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Bo sterownik masz w pompie ABSu pewnie :] Zrób zdjęcie pompy ABS, to Ci powiem. Co do samej usterki, to padakę zalicza któryś z czujników - stawiam na przednie. Zamiennik GH kosztuje jakieś 60zł, tak więc można od razu wymienić oba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Pęknięty pierścień ABS też daje takie objawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianuan Opublikowano 10 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) Zdjęcie tej pompy,ale źle opisałem problem ABS działa w ten sposób że nie świeci się lampa wogule ,tylko bije bezpośrednio na hamulec kiedy samochód wprawie staje ,a jak zabrałem bezpiecznik na ABS -tego nie ma i samochód równo i dobrze hamuje Edytowane 10 Października 2018 przez adrianuan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Sterownik masz w pompie. Na 95% któryś z czujników :] Wiem, bo miałem podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianuan Opublikowano 10 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 1 godzinę temu, _Janusz_ napisał: Sterownik masz w pompie. Na 95% któryś z czujników :] Wiem, bo miałem podobnie Janusz, chodzi o czujniku z przodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Czujniki ABS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianuan Opublikowano 13 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 W dniu 10.10.2018 o 21:01, _Janusz_ napisał: Czujniki ABS Teraz muszę znaleźć jaki konkretny czujnik jest zepsuty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Ja stawiam na przednie, aczkolwiek spotkałem się z przypadkiem, że padł tylny....... Jeśli kontrolka od ABSu nie sygnalizuje nic, to będziesz wymieniał aż trafisz. Zamiennik GH kosztuje circa 60zł, więc wymień od razu komplet z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarlew Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Kody i instrukcja do ABS-u Okiełznał i przetłumaczył: Gawa Koledzy kombinując wczoraj w internecie przy pomocy "translatora google" tak w przybliżeniu przetłumaczyłem post z pierwszej strony z samodiagnostyką ABS-u myśle że sie przyda. Próbowałem z kodami do silnika ale wiekszy problem z językiem technicznym... może kiedyś się uda. UWAGA: Nie należy obniżyć pedału hamulca podczas samokontroli - Rozruch silnika. - Napęd pojazdu powyżej 20 mph (30 kilometrów na godzinę) przez okres dłuższy niż 1 minuta - Wyłączenie zapłonu. - Bridge przyłączu danych (DLC) terminal 4 (pin nr 4 w gnieździe diagnostycznym polaczyc z masa) - Przełącznik zapłonu. - Count warning miga lampka. Porównaj z tabeli kodów błędu. - Miga Long wskazuje "dziesiątki" z kodów błędu. - Krótkie miga wskazanie "jednostek" kodów błędu. - Na przykład: 1 długi błysk po 2 krótkich błysków oznacza kod problemy 12. - Wyłączenie zapłonu. Wady Rectify w razie potrzeby. Kody błędów 12 - Rozpoczęcie sekwencji 18 - pierścień czujnika prędkości koła 21 - czujnik prędkości koła przednie RH - obwód otwarty 22 - czujnik prędkości koła przednie RH - zwarcie 25 - czujnik prędkości koła przednie LH - obwód otwarty 26 - czujnik prędkości koła przednie LH - zwarcie 31 - czujnik prędkości koła, tylne RH - obwód otwarty 32 - czujnik prędkości koła, tylne RH - zwarcie 35 - czujnik prędkości koła, tylne LH - obwód otwarty 36 - czujnik prędkości koła, tylne LH - zwarcie 41 - Solenoid valve, RH front outlet 42 - Elektrozawór, RH przed wlotem 45 - Solenoid valve, LH front outlet 46 - Elektrozawór, LH przed wlotem 51 - Elektrozawór, RH tyłu gniazda 52 - Elektrozawór, RH tylnego wlotu 55 - Elektrozawór, LH tyłu gniazda 56 - Elektrozawór, LH tylnego wlotu 57 - napięcie zasilania, niskiego 61 - pompa hydrauliczna / relay 63 - przekaźnik systemu 71 - jednostka sterująca (ECU) Kasowanie błędów - Przełącznik zapłonu. - Usunięcie mostkowe od ziemi. Lampka ostrzegawcza pozostaje. - Mostkowe Earth dla więcej niż 1 sekunda 3 razy w ciągu 12 sekund. - Mostkowe Odłącz przyłączu danych (DLC) - Wyłączenie zapłonu. - Odpowiedni sprzęt diagnostyczny może być również używany do usuwania kodów problemów. U mnie kiedyś pięknie pokazło 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi