Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

odpryski na masce

derchef
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Po około 10k doliczyłem się 5 odprysków na przedniej masce (przeważnie 1x2mm), jazda to głównie miasto i autostrady. Na gwarancje chyba nie ma co liczyć, bo każdy może stwierdzić, że to uszkodzenie mechaniczne od kamyków i gwarancja tego nie obejmuje. Dziwne jest to, że takiej ilości odprysków nie miałem w aucie po przejechanych 150k. 

Jak radzicie sobie z odpryskami? Lakiernik, we własnych zakresie robienie kropki zaprawką? Nie wiem ile to może kosztować, ale nie uśmiecha mi się jazda do serwisu na poprawki lakieru ze względu na gwarancję. Najważniejsze to zabezpieczyć to jakoś przed zimą. Jak u Was wygląda sytuacja z przednią maską?

Zaprawke mozesz sobie sam kupic w salonie (ok 50zl) i samemu nalozyc:)

Folia jest chyba najlepszym rozwiazaniem aby zapobiegac odpryskom. Zadne woski czy powloki ceramiczne :)

sprawdź sobie tez szybę przednią

Ja po 15tkm mam niezłego wkuffa...na szybie dużo odprysków...

a maska...no coź, także...

Ja podobnie . Kilka odprysków.
Obecne lakiery są strasznie miękkie.
Uważać też trzeba przy zmywaniu....kupy ptaka.
Ja po przemyciu woda mam piękne okrągłe smugi. Na zawsze.

Proponuję owiewkę na maskę. Ja kupiłem oryginalną w salonie za chyba ok 450 zł i to działa. Nie mówię że  całkowicie Was uchroni ale zdecydowanie minimalizuje. 

Edytowane przez Marcin72

Godzinę temu, Pavllo napisał:

A jak to wygląda? 

Pavllo niestety ale te owiewki są do wersji przed FL :( Jak byłem w serwisie to rozmawiałem z gościem na ten temat i szukał do mojego ale jak stwierdził nie ma w katalogu owiewek do kasiek po FLu. Ja zamówiłem folię i całą przednią maskę zakleję a jak będę miał więcej czasu wolnego to się troszkę z ASO pokłócę na temat słabej jakości lakieru ale to batalia na dłuży okres. Uważam że lakier jest za cienki na przedniej masce i tej wersji będę się trzymał :D

22 minuty temu, rafsty napisał:

Ja na razie sprawdzę folie. Skoro jest grubsza niż lakier to powinna chronić :D

Jej jedyny minus to cena :) Nie wiem jak z folią na maskę i zderzak QQ ale jak orientowałem sie o ofoliowanie Mazdy to w kilku miejscach w Krakowie ok 2.5k za te elementy :/

stasziek sama maska w kaśce to ok 1,5 tysiąca chcą. Ja zamówiłem folię i sam ją mam zamiar położyć. Koszt 6 razy mniejszy :) jeśli za pierwszym razem się nie uda to za drugim położę :)

13 godzin temu, Marcin72 napisał:

Zobacz broszury reklamowe qq j11. Tam jest pokazana na białym Qashqaiu. Ja mam czarnego i według mnie ale to subiektywna ocena gustu jest super. 

Marcin72 zrób zdjęcie jak to u Ciebie wygląda - jeżeli to nie problem oczywiście. Znalazłem tylko zdjęcia z alledrogo i faktycznie fajnie to wygląda ale chciałbym jeszcze widzieć jak wygląda oryginał.... też jest taki błyszczący? Moim zdaniem lepszy byłby matowy

Uwierz mi że ta owiewka nie wygląda tandetnie. Nie jest matowa ale moja żona jak ją założyłem nawet jej nie zauważyła co jest w tym wypadku dobrym znakiem. :mellow: na czarnym lakierze wygląda super. Nie wiem czy nie proszę o zbyt wiele ale jeśli podasz mi numer telefonu to zrobię zdjęcie i Ci podeślę

Pozdrawiam

Edytowane przez Marcin72

ja też bym chętnie zobaczył:) możesz wrzucić np na pokazywarka.pl

Kładzenie folii samemu może mnie przerosnąć, bo nigdy tego nie robiłem. Z racji tego, że czepiam się szczegołów to by mnie szlag trafił gdybym coś źle zrobił. Ciekawe ile w krk lub okolicach biorą za położenie folii, gdyby ją dostarczyć - sama usługa wykonania + przygotowanie z odtłuszczeniem

derchef...widzę że masz auto po liftingu. Mój samochód jest z 2016 roku, Jeden z kolegów wyżej pisał że do modelu po FL jeszcze Nissan nie ma tych owiewek. 

Edytowane przez Marcin72