Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Piszczenie przy skrecie w lewo

Anna6222
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje porady a ze nie bardzo sie na tym znam to mam nadzieje ze tutaj znajdzie sie ktos kto mi cos doradzi.

Moj Pulsar ma 3 lata, od kilku dni cos piszczy, wydaje mi sie ze to z przodu przy prawym kole. To piszczenie jest tylko przy skrecie w lewo. Mniej wiecej w tym samym czasie zaczela mi sie zaswiecac, czasami kontrolka hamulca recznego ( najczesciej przy wychodzeniu z zakretu), po chwili gasnie. 

Czy ktos mial tez moze taki problem i wie co to moze byc?

Dzieki

Do sprawdzenia klocki hamulcowe i stan płynu hamulcowego w zbiorniczku. 

19 minut temu, Anna6222 napisał:

Mialam przeglad 2 tyg temu, sprawdzili mi klocki powiedzieli ze jest ok

Być może trzeba sprawdzić w innym warsztacie. Nic innego nie może piszczeć. 

Ehhh,serwisy...Sprawdź to co do kierowcy należy,poziom płynu w zbiorniczku.Masz trzy lata,klocki na pewno podtarte to i płynu ubyło,czujnik to wyłapuje i mruga.Nie wiem jak oni sprawdzali,że na zakręcie popiskuje?Może źle koło dokręcone?

Tylko pytam, a czy to moze byc lozysko i czy ma to cos wspolnego z ta kontrolka od recznego?

Probowalam jechac z otwartymi oknami, hamowac i nic nie slychac. Tylko jak w lewo skrecam to lekko piszczy.

Tak czy siak sprawdze klocki i plyn hamulcowy, chociaz przyznam sie ze pojecia nie mam gdzie jest zbiorniczek tego plynu.

Łożysko nie ma nic wspólnego z kontrolką od ręcznego. Łożysko raczej dudni, nie piszczy.

Co do płynu, można przeczytać np tu http://dailydriver.pl/porady/zakup-i-eksploatacja/migajaca-kontrolka-hamulca-recznego-przyczyny-awarii-2/

Sprawdź przede wszystkim czy coś przy skręconym kole nie obciera o oponę, aczkolwiek nic to się ma do ręcznego hamulca ale jeśli chcesz dociec co i jak to nie masz "SŁONKO" innego wyjścia jak zanurzyć się pod auto i organoleptycznie niemalże dociec co w tym aucie pisk wydaje.

Przerabiane już był temat na forum przy okazji skrzypienia w J11, tylko zapomnieliście o tej przypadłości wszystkich "nowszych" Nissanów (a przecież w Pulsarze jest takie samo łożysko poduszki amortyzatora oraz jego osłony, osłona przegubu kierownicy itp.): https://forum.nissanklub.pl/topic/98163-skrzypienie-układu-kierowniczego-j11/?page=8  (od str. 8 ->).

W dniu 2.11.2018 o 01:11, polo32 napisał:

Przerabiane już był temat na forum przy okazji skrzypienia w J11, tylko zapomnieliście o tej przypadłości wszystkich "nowszych" Nissanów (a przecież w Pulsarze jest takie samo łożysko poduszki amortyzatora oraz jego osłony, osłona przegubu kierownicy itp.): https://forum.nissanklub.pl/topic/98163-skrzypienie-układu-kierowniczego-j11/?page=8  (od str. 8 ->).

O ile wiem to kolocek hamulcowy ma akustyczny wskaźnik zużycia. Może przy skręcie koła obciera o coś i piszczy.

Edytowane przez polonus