Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

opony 225

bogola
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś zakładał na oryginalne felgi aluminiowe 17"  opony 225/55R17, QQ j10

pytam ponieważ chcę takie kupić - wielosezonowe.

W instrukcji jest opcjonalnie 215 a te co chcę kupić są szersze mają 225 - czy nie będą obcierały przy skrętach,

nigdzie w starych postach nie doczytałem się więc dla tego ponawiam temat.

Witam,

Tylko po co stosować rozmiar opon niezgodny z homologacją auta? Co w razie "w" jak ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania?

Pozdrawiam.

8 godzin temu, bogola napisał:

W instrukcji jest opcjonalnie 215 a te co chcę kupić są szersze mają 225 - czy nie będą obcierały przy skrętach,

215 opcjonalnie? chyba raczej obligatoryjnie? ; ) opcje w postaci 225 to Ty chcesz zastosowac jak sie domyslam
pomiedzy 215 a 225 nie ma wielkiej roznicy i na pewno nie beda obcieraly (takie przypadki maja miejsce jesli ktos zmienia ET felgi albo pakuje wysokie opony w niskie wneki nadkoli), jedyne co Ci sie moze zwiekszyc to zuzycie paliwa, szersza opona - wiekszy opor
w przypadku takich zamian nalezy kontrolowac aby nie przekroczyc wartosci krytycznych, w tym przypadku aby szerokosc 225 byla kompatybilna z szerokoscia felgi jakie posiadasz
na stronie ponizej masz przeliczniki jakie opony pasuja do okreslonego rozmiaru felgi, zerknij sobie na tabele 215 i 225, pozniej porownaj z szerokoscia swojej felgi i bedziesz mial obraz sytuacji

https://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/

• Upvote 1

Dzięki za wyjśnienie już wszystko wiem, dzwoniłem też do ubezpieczyciela, w moim przypadku pzu i co do rozmiarów opon to mogą być jakie ja założę, natomiast w razie stłuczki albo coś w tym rodzaju mogą (ale nie muszą) się doczepić żę np. opony nie są zimowe lub wielosezonowe oczywiście jak jest okres zimowy. Powiedział mi tak zależy od człowieka kto przyjedzie i jak będzie robił zdjęcia, na 100% nigdzie to nie jest napisane że muszą to być takie a takie opony, narazie nie ma wymogu opon zimowych, ale wiadomo ubezpieczyciel będzie się trzymał wszystkich chwytów by pomniejszyć wypłatę oczywiście mówię tu o ubezpieczeniu AC.

Pozdrawiam, temat wyczerpany.

Edytowane przez bogola

14 godzin temu, bogola napisał:

mogą (ale nie muszą) się doczepić żę np. opony nie są zimowe

Niech spróbują. Nie ma w Polsce obowiązku prawnego jazdy na oponach zimowych.

• Upvote 1

[mention=113440]bogola[/mention]: Opony za to muszą się mieścić w normie dla danego auta, a przy większej szerokości opony (np. 225)i tym samym profilu w stosunku do 215 (np. 55) średnica koła się zwiększy a ta nie może być większa niż 1.5% i mniejsza niż 2%. Profil to nie wysokość w mm, tylko w procentach.

Inaczej wskaźnik prędkości będzie Ci zawyzał lub zaniżał prędkość. Nieprawidłowo też może działać np. ABS

• Upvote 1

18 hours ago, bogola said:

Dzięki za wyjśnienie już wszystko wiem, dzwoniłem też do ubezpieczyciela, w moim przypadku pzu i co do rozmiarów opon to mogą być jakie ja założę, natomiast w razie stłuczki albo coś w tym rodzaju mogą (ale nie muszą) się doczepić żę np. opony nie są zimowe lub wielosezonowe oczywiście jak jest okres zimowy. Powiedział mi tak zależy od człowieka kto przyjedzie i jak będzie robił zdjęcia, na 100% nigdzie to nie jest napisane że muszą to być takie a takie opony, narazie nie ma wymogu opon zimowych, ale wiadomo ubezpieczyciel będzie się trzymał wszystkich chwytów by pomniejszyć wypłatę oczywiście mówię tu o ubezpieczeniu AC.

Pozdrawiam, temat wyczerpany.

To fajnie Ci infolinia powiedziała, bo to jest absolutna wierutna bzdura, chyba że dostaniesz to na piśmie z pieczątką i podpisem że się zobowiązują prawnie tego przestrzegać.

Prawda jest taka że w razie wypadku ubezpieczyciel przedstawi Ci pismo "Opony założone na samochód nie były zgodne z homologacją auta i oponami zalecanymi przez producenta, zgodnie z instrukcją obsługi, strona 246 paragraf 8 - w związku z czym ustalamy że mogły mieć wpływ na właściwości prowadzenia pojazdu i przyczynić się do wypadku. W związku z powyższym odmawiamy wypłaty odszkodowania. Z poważaniem(pocałuj nas pan)  - Ubezpieczyciel".

Jednocześnie - nie mogą Ci nic powiedzieć że jeździsz zimą na letnich, bo nie ma obowiązku prawnego jeździć na zimowych, tutaj to z kolei oni się mogą cmoknąć.

38 minut temu, gambiting napisał:

Prawda jest taka że w razie wypadku ubezpieczyciel przedstawi Ci pismo "Opony założone na samochód nie były zgodne z homologacją auta i oponami zalecanymi przez producenta, zgodnie z instrukcją obsługi, strona 246 paragraf 8 - w związku z czym ustalamy że mogły mieć wpływ na właściwości prowadzenia pojazdu i przyczynić się do wypadku. W związku z powyższym odmawiamy wypłaty odszkodowania.

Teoretycznie jest to możliwe i prędzej czy później tak być może będzie. Ale czy masz dziś jakiś potwierdzony przypadek takiego działania ze strony TU? Bo ja nie, a trochę rozmawiałem o tym z prawnikami jak też z rzeczoznawcami.

6 godzin temu, manix napisał:

przy większej szerokości opony (np. 225)i tym samym profilu w stosunku do 215 (np. 55) średnica koła się zwiększy a ta nie może być większa niż 1.5% i mniejsza niż 2%. Profil to nie wysokość w mm, tylko w procentach.
Inaczej wskaźnik prędkości będzie Ci zawyzał lub zaniżał prędkość. Nieprawidłowo też może działać np. ABS

@manix jak to obwod sie zwiekszy przy zmianie szerokosci opony jesli jej wysokosc jest caly czas taka sama?

Kolego,nieuważnie czytasz tekst który przytaczasz. Jak słusznie zauważył manix , w profilu opony wysokość jest podana w procentach szerokości a więc dla opony 215 wysokość "55" to 118,25 mm a dla opony 225 to 123,75 mm tak więc obwód takiej opony będzie większy.

Edytowane przez Yan_2007
  • Upvote 1

rzeczywiscie, przepraszam, zwiodly mnie te %, w ramach przeprosin po plusie ; )

zatem w przypadku zalozyciela tematu swap 215x55x17 na 225x55x17 jest problematyczny poniewaz wspolczynnik roznicy miedzy srednicami wynosi 1,62%

I z tym się zgadzam. Poza tym nie jestem osobiście zwolennikiem stosowania opon o zwiększonej szerokości, bo i po co.

QQ ma wystarczająco szerokie opony jak na swoją moc i masę a zwiększanie szerokości powoduje wzrost zużycia paliwa i zwiększa podatność na aquaplaning. Zbyt szerokie opony powodują także niestabilność przy jeździe w koleinach (których u nas pod dostatkiem).

Jeżeli założyciel tematu chce wydawać kasę to proponuję raczej na opony wyższej klasy ale o przewidzianych, przez producenta samochodu, rozmiarach.

Edytowane przez Yan_2007

A to trochę dorzucę do rozważań, może ktoś z was wie i odpowie, mam opony Hankook Dynapro HP2 M+S 215/60R17, biegając po internecie natrafiłem na różne sprzeczne informacje o tych oponach, niby litery M+S oznaczają (błoto i śnieg) no ale, nie doczytałem nigdzie czy to są na 100% letnie czy na 100% całoroczne. Może jakiś znawca opon z forum mnie oświeci. Pozdrawiam

Edytowane przez bogola

21 godzin temu, cezzar1 napisał:

Teoretycznie jest to możliwe i prędzej czy później tak być może będzie. Ale czy masz dziś jakiś potwierdzony przypadek takiego działania ze strony TU? Bo ja nie, a trochę rozmawiałem o tym z prawnikami jak też z rzeczoznawcami.

Pomyśl po co rzeczoznawca przy oględzinach mierzy głębokość bieżnika i robi zdjęcia boku opony? Pamiętaj o jednym ubezpieczyciel aby zaoszczędzić doczepi się do wszystkiego. Dlaczego tutaj nikt nie potwierdził takiego przypadku? Gdyż 99,99% użytkowników forum ma opony zgodne ze specyfikacją, a jeśli nie miał zgodnych to nie miał kolizji-wypadku.

Edytowane przez rafsty
literówka