Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

swieci ESP

piotrmak

Rekomendowane odpowiedzi

Po wymianie tasmy air bag w kierownicy zapalila  się lampka ESP wie moze ktos cos na ten temat, rozebrałem jeszcze raz wszystko sprawdfzone na chwile zgaslo i po przejechaniu kilku metrow pali dalej. Po teście na kompie jest C1143 czujnik kąta skrętu kierownicy usterka w obwodzie .

Po wymianie tasmy air bag w kierownicy zapalila  się lampka ESP wie moze ktos cos na ten temat, rozebrałem jeszcze raz wszystko sprawdfzone na chwile zgaslo i po przejechaniu kilku metrow pali dalej. Po teście na kompie jest C1143 czujnik kąta skrętu kierownicy usterka w obwodzie .
Było na forum z miesiac temu. Prawdopodobnie zle złożone po wymianie. Poszukaj temat..

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 4 miesiące temu...
W dniu 11.11.2018 o 15:22, piotrmak napisał:

Witaj. Jak sprawa się zakończyła?

Trzeba zresetować położenie czujnika kąta skrętu. Nie ma manualnej procedury na to. Trzeba podpiąć pod kompa.

Nie kręcić czujnikiem przy wymianie taśmy i wszystko bedzie działać.Błąd przy składaniu jeżeli kręciłeś nim to wielokrotność 360 stopni.

• 3 tygodnie później...

Tak trochę się podszkoliłem:)

1. Jak podpowiadają Koledzy - kupiona taśma jest ustawiona, zabezpieczona białą blokadą. Przed wymianą nie ściągać jej, nie kręcić. Założyć razem z blokadą, podłączyć, na samym końcu dopiero ją usunąć. Przy przekładaniu czujnika skrętu - odkręcić 3 śrubki, przełożyć, nie kręcić.

2. Jeśli zdarzy się ciekawość i pokręcicie zwijakiem - obraca się on ok. 6 razy (od skrajnego położenia w lewo, albo w prawo). Wtedy obrócić dookoła w jedną stronę do oporu i wtedy wychodzi powrotnie dwa pełne obroty plus około połowy do momentu, kiedy biały bolec znajdzie się w położeniu górnym (czyli do montażu).

3. W zalewie taniości taśm na rynku można rozważyć naprawę starej - zwykle jest to robota na kablach (możliwe jest też przełożenie całego okablowania). Koszt ok. 100-150pln.

4. Błąd  ESP do usunięcia lepszym oprogramowaniem, błąd poduszki metodą kluczykową.

5. Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...