Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

regulacja drzwi kierowcy

majkelm
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zauważyłem w moim QQ+2 że lekko opadły drzwi, na zamku podsuwa je w górę, ale przy prawie pełnym zamknięciu czuję że te kilka milimetrów mogę podnieść.

Tu mam pytanie, bo szukałem, choć do QQ porad nie znalazłem - czy tak mieliście i co robiliście ?

Na moje oko najłatwiej by było jakby górny zawias na słupku miał regulację - ale czy ma ? Jeżeli nawet - to jak się dobrać do śrub, błotnik zdejmować ?

A może podkładki pod dolny zawias, od strony drzwi, jako drobne dystanse przeciwstawne ?

Poradźcie.

Witam. Zauważyłem w moim QQ+2 że lekko opadły drzwi, na zamku podsuwa je w górę, ale przy prawie pełnym zamknięciu czuję że te kilka milimetrów mogę podnieść.
Tu mam pytanie, bo szukałem, choć do QQ porad nie znalazłem - czy tak mieliście i co robiliście ?
Na moje oko najłatwiej by było jakby górny zawias na słupku miał regulację - ale czy ma ? Jeżeli nawet - to jak się dobrać do śrub, błotnik zdejmować ?
A może podkładki pod dolny zawias, od strony drzwi, jako drobne dystanse przeciwstawne ?
Poradźcie.
Ja tam żadnej regulacji nie znalazłem jak szukałem..

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

3 minuty temu, scanik napisał:

Ja tam żadnej regulacji nie znalazłem jak szukałem..

Nie rozkręcałem, ale może dzury pod śrubami, na słupku, są większe niż śruby ?

Każdy milimetr w lewo to dużo 

Nie rozkręcałem, ale może dzury pod śrubami, na słupku, są większe niż śruby ?
Każdy milimetr w lewo to dużo 
Jak Ci bardzo zależy to jedz do blacharz. Podegnie Ci drzwi

12 godzin temu, majkelm napisał:

Poradźcie.

Albo drzwi na zawiasach opadły albo rygiel na słupku się poluzował. Każde drzwi można podnieść o kilka milimetrów. Masz jakieś luzy na zawiasach czy tylko masz wrażenie że opadły? Jeśli nie ma luzu to nie ma sprawy.

Albo drzwi na zawiasach opadły albo rygiel na słupku się poluzował. Każde drzwi można podnieść o kilka milimetrów. Masz jakieś luzy na zawiasach czy tylko masz wrażenie że opadły? Jeśli nie ma luzu to nie ma sprawy.
Podpowiedz proszę w jaki sposób da się podnieść na zawiasach?

Jak drzwi są prawie domknięte, to czuję jakbym mógł je lekko w górę unosić, znaczy że jest luz, nie na mocowaniach, te są poprzykręcane, ale na sworzniach/bolcach na których one pracują

Jest luz, więc teraz pytanie, czy górny zawias jestem w stanie lekko odkręcić i posunąć w stronę przodu wozu, choćby 2mm ?

Jeżeli tak, to jak się dostać do śrub, zdjąć błotnik ? Gdzie on ma te cholerne śruby ...

Edytowane przez majkelm

2 godziny temu, scanik napisał:

Podpowiedz proszę w jaki sposób da się podnieść na zawiasach?

Niestety, jeśli trzpienie w zawiasach są już wyrobione to pozostaje tylko wymiana zawiasów. Kiedyś trzpienie były na wieloklinie. Wybicie trzpienia i obrócenie o 180 stopni dawało zadowalający efekt.

https://allegro.pl/nissan-qashqai-j10-07-13-zawiasy-drzwi-lewy-prawy-i7469171873.html?reco_id=a28bd04f-ee56-11e8-8d5a-000af7f61c70

Niestety, jeśli trzpienie w zawiasach są już wyrobione to pozostaje tylko wymiana zawiasów. Kiedyś trzpienie były na wieloklinie. Wybicie trzpienia i obrócenie o 180 stopni dawało zadowalający efekt.
https://allegro.pl/nissan-qashqai-j10-07-13-zawiasy-drzwi-lewy-prawy-i7469171873.html?reco_id=a28bd04f-ee56-11e8-8d5a-000af7f61c70
Czyli nie da się nic regulować.

48 minut temu, manix napisał:

Co się nie da jak się da emoji23.pngemoji12.pngemoji1787.png

Scanik masz manuala :) . Trzeba to przenieść do działu "Fotorelacje, schematy, instrukcje ..."

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Jestem wlasnie po regulacji drzwi przednich prawe i lewe.

Od strony pasazera mialem drzwi opadniete nawet o 1 cm.-w dolnym lewym rogu bylo to mozna zobaczyc.

Gorzej z drzwiami od strony kierowcy-zaczeło mi trzec drzwiami po progu ze lakier schodził...masakra jakas-drzwi porysowane +próg.

Nie pieniadze a wygoda- 20 minut roboty =flaszka %.

I to dosłownie tak jak to zrobil ten pan z filmiku u gory...

Chwila strachu tu podgiał tu podkrecil potem zakrecil i PROBLEM z opadnietymi drzwiami z głowy.

Znajomy z salonu Autocompleks podjechal i od reki mi to zrobil.

Fajnie, że masz takiego kumatego znajomego bo cieżko to byle komu zlecić ;-) miałem ten problem w innym aucie

Cholera, chciałbym takiego znajomego

Wciąż nie zabrałem się za to, choć powienienem, ale jeszcze nie rysuje mi lakieru ....

Dobrego blacharza musicie znalesc poprostu bo ten znajomy wlasnie 11 lat w branzy siedzi i nawet zadnych narzedzi nie zabieral ze soba-wszystko z grajdołka mojego a duzo tego nie mam powiem szczerze ;-) 

Powodzenia zycze i na przyszlosc-ta regulacja nie jest dozywotnia-sprawa bedzie sie powtarzała wiec patrzcie co i jak po krawedzi drzwi...