Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Halogeny i światła do jazdy dziennej

Irek48
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry kupiłem nissana nota 2014 grudzień fabrycznie ma światła do jazdy dziennej ponieważ w zderzak wisiały kable do halogenów zmieniłem lampy na dwie żarówki czy wystarczy zamienić przełącznik pod kierownicą żeby włączyć halogeny 

To może być wyważenie że względu na różne długości półosi często jest to metalowy pierścień wypełniony gumą jeśli nie odczuwasz bicia ( wibracji) to nie ma problemu 

2 godziny temu, Irek48 napisał:

Dzień dobry kupiłem nissana nota 2014 grudzień fabrycznie ma światła do jazdy dziennej ponieważ w zderzak wisiały kable do halogenów zmieniłem lampy na dwie żarówki czy wystarczy zamienić przełącznik pod kierownicą żeby włączyć halogeny 

Jeżeli są przewody do halogenów, to prawdopodobnie wystarczy zmienić przełącznik w którym jest opcja włączania halogenów.

... i sprawdzić obecność ewent. włożyć przekaźnik DTRL  w gniazdo skrzynki przekaźników: 

http://japancars.ru/index.php?route=catalog/nissan&grp_id=E&ext=BA2&cat=113&cfg_id=1&blk_id=252 - (na rys. podzespół B pierwszy od góry 25234R) - zwykły 4-pinowy (taki sam jak poniżej od przednich p/mgielnych (OEM 25230-9F920 )

Jest podpięty pod CAN-BUS, więc prawdopodobnie trzeba będzie uaktywnić funkcję w ASO (funkcja auto). Chyba, że w położeniu włącznika świateł AUTO, sam się zaadoptuje - do sprawdzenia. 

Sprawdź: https://forum.nissanklub.pl/topic/107547-światła-do-jazdy-dziennej-note-2/

Dzięki za pomoc dziś zamówiłem przełącznik z pozycją auto widziałem też halogeny przód tył bez auto czy to robi różnicę 

Może ktoś mógł by polecić kogoś od elektronik i elektryki w nissanie note 2 Warszawa i okolice nie ASO . Auto kupiłem po kolizji poduszki wymienione lecz dalej świeci się  kontrolka,i parę innych rzeczy do sprawdzenia . Zawsze miałem grupę vw , teraz muszę znaleść kogoś zajmującego się  nissanem

13 godzin temu, Irek48 napisał:

... dziś zamówiłem przełącznik z pozycją auto widziałem też halogeny przód tył bez auto czy to robi różnicę 

Tak. Przy położeniu przełącznika świateł w pozycji AUTO po uruchomieniu silnika automatycznie powinny zapalić się światła dzienne (stacyjka w poz. zapłon zasila wówczas moduł IPDM (Inteligent Power Distribution Module), który z kolei podaje masę (-) ze swojego procesora na przekaźnik DTRL zamykając obwód zasilania cewki tego przekaźnika, zasilając swoimi zestykami roboczymi żarówki świateł dziennych). Przełączenie świateł dziennych na mijania wykonuje automatycznie czujnik zmierzchu lub kierowca poprzez ręczne przełączenie manetki.

Brak pozycji AUTO w przełączniku uniemożliwia powyższy proces.

Dyskusja na temat świateł dziennych (tyle że dotycząca Note E11) jest w wątku: https://forum.nissanklub.pl/topic/66985-światła-dzienne-sterowniki-i-led/, ale działanie i układ elektr. w E12 jest podobne.

Dzięki za pomoc przekaźnik jest na miejscu resztę wieczorem złożę 

A co z serwisowanie możecie polecić kogoś znajacego nissana