michalflondra Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Witam, mam pytanko Qashqai+2 1.5 dci po odpaleniu na zimnym silniku czasami spod kokpitu jakby bardziej z prawej strony słychać było stukanie/drżenie. Na zewnątrz dźwięk nie jest słyszalny tylko od środka. Jakby jakieś luzy elementów ? Po rozgrzaniu i zmniejszeniu obrotów dźwięk znika. Czy ktoś z państwa miał coś podobnego w swoim qashqai'u i mógłby coś zasugerować/podpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motoholik Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Sprawdź może schowek wraz z jego "zamkiem" i prowadnicami, boczek od pasażera i osłonkę głośnika w desce. U mnie to jak teraz jest chłodno to po odpaleniu grają chyba wszystkie możliwe plastiki... Aż nie mogę w to uwierzyć. Mam też Astrę 3 i mimo że to Opel wydaje mi się, że jest w niej błoga cisza w porównaniu z Qq... Stuka podsufitka (lub coś pod nią), boczek od pasażera obija się o same drzwi na wolnych obrotach i chyba osłonka głośnika w desce rozdzielczej. Najgorzej jak mam wrzucony bieg D (automat) i trzymam na hamulcu, wali wtedy wszystko nieprzeciętnie. Jak w środku się nagrzeje to już nie jest to aż tak dokuczliwe, jednak irytuje strasznie. Niedawno też walczyłem ze stukającą roletą w podsufitce, (skończyło się na wetknięciu gąbki między dach a samą podsufitkę) a teraz walą inne rzeczy. Eeeehh, chyba trochę za bardzo oszczędzili na materiałach i na spasowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Sprawdź też górną "łapę" silnika czy guma nie jest wybita. Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motoholik Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 W dniu 26.11.2018 o 16:55, manix napisał: Sprawdź też górną "łapę" silnika czy guma nie jest wybita. U mnie w ogóle odczuwam wydaje mi się, że byt duże wibracje w kabinie - czy wybita górna poduszka to częsta przypadłość? W ogóle teraz przestało hałasować wszystko o czym pisałem, za to zaczęło wibrować mi coś w lampce koło mikrofonu Bluetooth Codziennie coś innego, jak w Lidlu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Mi w tiidzie ta łapa padała co 3-4 lata. Raz na gwarancji, drugi już poza nią. Łatwo to sprawdzić. Jeśli na zimnym silniku po dodaniu gazu szybko puścisz gaz wolno jadąc i słyszysz a nawet czujesz stuki podczas tego manewru, to na bank poduszki skrzyni, ew. Na postoju to ta łapa jest najbardziej podatna na uszkodzenia. Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motoholik Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Wydaje mi się, że będzie coś na rzeczy. Największe wibracje czuję na wolnych obrotach, gdy mam wrzucony bieg D i trzymam na hamulcu. Trzeba to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalflondra Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 U mnie ten hałas jest nieregularny najczęściej po odpaleniu na zimnym silniku jak stoi ale jak ruszam i jadę to na niskich obrotach też go słychać aż do nagrzania silnika potem już przestaje. Nie zawsze się pojawia czasem jak odpali jest cicho. Wg mnie to jakieś luzy przy grodzi komory silnika i kabiny, jakiś przewód? może jakiś element?, który w zależności od położenia czasem rezonuje a potem rozgrzany silnik przenosi swoją pracę w inną część powodując że hałas znika. Dzisiaj pojechałem na testy do ASO ale oczywiście jak ruszałem na zimnym był hałas natomiast jak dojechałem do serwisu już go nie było i nie udało się go odtworzyć. Podoba mi się jednak podejście mechanika do klienta, który stwierdził, że bez sensu jest narażać mnie na koszty a warsztat na złą opinię za dłubanie i próbę weryfikacji bez występowania problemu więc zostawiłem go dzisiaj na noc na placu w ASO a ma być -7C :). Rano sprawdzą na zimnym czy problem się pojawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.