Bazyli120 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 W dniu 28.11.2018 o 19:13, maczuga73 napisał: Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie. Mam pytanie odnośnie kupna nowego Quaskai. Sprawa generalnie dotyczy mojego teścia. Był w salonie Bielsko-Biała, pomijając szczegóły zamówił w końcu auto. Podpisał umowę przedwstępną i na auto miał czekać 3 tygodnie. I do tego momentu po wpłacał zaliczki, finalnie 3 dni przed odbiorem całą kwotę. Gdy otrzymał fakturę przysłaną e-mailem okazało się, że na niej widnieje jako sprzedawca firama Fleet Asistance Serwice z Krakowa i auto jest już zarejestrowanie w marcu tego roku. Niby 0 km przejechanych, gwarancja liczona od dnia wyjazdu z salonu. O co chodzi czemu sprzedawca nie jest Nissan Polska, ta firma nie figuruje jako dealer? Wystarczyłoby spojrzeć na pierwszą stronę dokumentów podpisywanych przy zamówieniu samochodu tz. umowę i specyfikacje umowy. Już na niej widnieje kto sprzedaje samochód. Również na FV zaliczkowej są dane spółki. * nigdy sprzedawca nie jest Nissan Europe tylko dealer i są dane dealera. Jeśli chodzi o kwestie zarejestrowania auta również na specyfikacji umowy w miejscu uwagi jest pewnie wzmianka o tym że auto jest nowe ale zarejestrowane. Gwarancja rusza z dniem wyjazdu z salonu a nie z dniem rejestracji. W dniu 29.11.2018 o 16:38, Andrzej G napisał: Ja to się zastanawiam, czy "teściu" nie będzie musiał w tej sytuacji zasilić budżetu fiskusa. Kupując auto "z drugiej ręki" jest zobowiązany w określonym terminie przerejestrować auto na siebie + rozliczyć się z urzędem podatkowym. Ciekawe jak te kwestie rozwiązano w umowie kupna auta. Auto jest traktowane jako nowe, więc kupujący jest zwolniony z podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Bazyli - święte słowa, nic dodać, nic ująć. Zastanawia mnie tylko jedno, czemu takiej firmy nie ma w spisie dilerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Wydaje mi się, że raz na otomoto widziałem oferty poleaseingowych qq z tej firmy, więc chyba takowa istnieje. Może to jakaś spółka córka dealera od wynajmów długoterminowych i leasingu, i przy okazji rejestracja samochodów idzie przez ich łapki. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez tomkek1912 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczuga73 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Bazyli120 - masz racje tak wszystko to można było wyhaczyć, ale tak jak napisałem teściu był napalony jak 18-latek na dupaczkę. No i są to roczniki, które w tych realiach nie odnajdują się. To, że pisało, że zarejestrowany to można tłumaczyć, że zarejestrowany będzie 2 dni przed odbiorem tak jak ja odbierałem auto z Mazdy. No i idąc do salonu Nissana nawet nie podejrzewa, że takie hocki-klocki kręcą. Przyznam, że mi też przez myśli by mi nie przyszło, takie kombinacje (jedynie komuś kto siedzi w temacie). Jedynie lampka zapaliła by mi się, gdybym widział tą fakturę, że widnieje jakaś firma dziwna i zacząłbym drążyć temat. Generalnie nieuczciwy sprzedawca widzi starszego gościa i mu mówi połprawdy. Bo, że zarejestrowany, no ale już nie wyjaśnił kiedy, jak i na kogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Przed zmianą przepisów, prawie każdy dealer rejestrował nowe auta nie spełniające najnowszej normy. Ba, byli klienci którzy świadomie wybierali taki model, ze względu na brak dpf.Nie za bardzo tylko mogę się zgodzić co do gwarancji, bo owszem, dealer może takową dać w dniu wyjazdu z salonu, ale już nie koniecznie Nissan. Gwarancja jest dobrowolna, a nie obligatoryjna i z zasady biegnie od dnia zarejestrowania auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczuga73 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Ale kiedy i jakie przepisy się zmieniły? Jeśli ponoć ten QQ spełnia Euro6. A jest to najnowsza norma - chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Od września jest nowa norma 6.2 i nowe zmienione warunki pomiaru spalin. https://antyweb.pl/euro-6-2-wltp-od-kiedy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 20 godzin temu, manix napisał: Gwarancja jest dobrowolna, a nie obligatoryjna i z zasady biegnie od dnia zarejestrowania auta. Gwarancja zawsze biegnie od dnia sprzedaży auta. Proszę przeczytać zapisy w książce gwarancyjnej. Proponuję może nie wracać co jakiś czas i wałkówac na okrągło tego samego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Tak, tylko to auto już formalnie zostało "sprzedane" i zarejestrowane na firmę "pośrednika" i ma już właściciela, rozumiesz? A gwarancja Nissan International zaczyna się w tym właśnie momencie. Nie wierzysz? Zadzwoń do centrum nissana o wykładnię. Jest to przez dany salon zapewne w jakiś sposób "ominięte" co nie zmienia faktu, że auto to już ma właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Nie znamy dokładnie historii i zapisów które widnieją w dokumentach. Maczuga73 od chwili rozpoczęcia tematu, też nie uzupełnił go o dodatkowe informację - głównie o zapis jaki widnieje w książce gwarancyjnej. Dlatego większość wypowiedzi w tym wątku to są tylko domysłu lub przypuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 16 hours ago, manix said: Tak, tylko to auto już formalnie zostało "sprzedane" i zarejestrowane na firmę "pośrednika" i ma już właściciela, rozumiesz? A gwarancja Nissan International zaczyna się w tym właśnie momencie. Nie wierzysz? Zadzwoń do centrum nissana o wykładnię. Jest to przez dany salon zapewne w jakiś sposób "ominięte" co nie zmienia faktu, że auto to już ma właściciela. No tutaj nie ma żadnej nieprawdy - zgadza się i to co Ty mówisz i to co my mówimy. Technicznie gwarancja "powinna" biec od dnia kiedy salon auto zarejestrował. Ale nie biegnie, bo nie tak jest wpisane w książce gwarancyjnej pojazdu i zapewne zarejestrowane w systemie Nissana. Ja swojego kupiłem też był zarejestrowany już dawno a gwarancja szła od dnia odbioru. Zresztą założe się że każdy tutaj tak miał tylko może w mniejszym stopniu - umawiasz się na odbiór auta w jakiś dzień, salon czasem już tydzień wcześniej rejestruje Ci samochód żebyś miał wszystkie dokumenty i blachy na czas - a start gwarancji jest z dniem obioru(mimo że dokument rejestracyjny ma datę tydzień wcześniej). Naprawdę jest to bez znaczenia - data wpisana w książce gwarancyjnej jest datą która obowiązuje, Nissan Polska przymyka na to oko z jakiegoś powodu, na pewno nie będę do nich szedł i wytykał że źle robią ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Gwarancja jest to pisemny dokument wystawiany przez gwaranta (Nissan Europe) który dokładnie określa uprawnienie konsumenta i zobowiązania gwaranta. Przecież w tym dokumencie jest napisane jednoznacznie, że jest ona liczona od dnia wydanie auta klientowi. Diller jest przedłużeniem gwaranta i w jego imieniu wydaje ten dokument. Jeżeli będzie kantował Nissana to zrezygnują z takiego przedstawiciela, a jeszcze mogą go obciążyć karami. Współpraca odbywa się zgodnie z podpisaną między nimi umową, gdzie wszystko jest precyzyjnie określone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Jednoznacznie to jest napisane "gwarancja biegnie od dnia sprzedaży,zarejestrowania..." nic nie mam o "wydaniu "Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Warunki gwarancji pkt 1.1 strona 3 "cytuję " obowiązuje przez okres 3 lat od daty rozpoczęcia gwarancji. Natomiast data początku gwarancji jest podana w Certyfikacie gwarancyjnym -pierwsza strona wklejka w książce gwarancyjnej. Widnieje tam dzień w którym odebrałem auto. Książka gwarancyjna: październik 2015r Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Czech 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczuga73 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Panowie to jest tak jak pisze Czech. Niestety jakieś kombinatorstwo. W dowodzie jest data rejestracji w marcu 2018. W książce serwisowej na pierwszej stronie jest data teraźniejsza na tego pierwszego wlaścicela. Teściu tylko podpisał że zapoznał się z warunkami gwarancji. Te wklejki to pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Maczuga wszystko jest chyba ok, teście zakupił auto na kredyt lub w lisinglu. Właścicielem auta do momentu wykupu jest firmą lisingujaca i ona widnieje w dokumencie gwarancyjnym. Sprzedawcą jest oficjalny diler Nissana. Gwarancja na auto jest o daty wystawienia - tak jak pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczuga73 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Nie, teściu kupił auto za gotówkę. Żadnego kredytu ani leasingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyli120 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 4 godziny temu, maczuga73 napisał: Nie, teściu kupił auto za gotówkę. Żadnego kredytu ani leasingu. Ta firma nie ma nic wspólnego z leasingsmi czy kredytami. Jest to spółka córka Polskiej Grupy Dealerów (PGD). PGD ' sprzedaje' samochody do tej firmy w ilościach hurtowych, dzięki czemu dostaje od Nissana większy rabat i taniej może sprzedać klientowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Bazyli pewnie tak jest z PGD jak napisałeś. Duży zawsze może więcej. Jednak temat z lisingiem podsuną mi zapis w książce gwarancyjnej. Właścicielem auta jest bowiem ta firma. W moim przypadku w tej rubryce są wpisane moje pełne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczuga73 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Ale teraz przecież właścicielem jest teściu!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Obecny właściciel widnieje w karcie pojazdu i aktualnym dowodzie rejestracyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Mi w takim przypadku, Nissan wkleił nową wklejkę z moimi danymi. Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyli120 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Godzinę temu, Czech napisał: Bazyli pewnie tak jest z PGD jak napisałeś. Duży zawsze może więcej. Jednak temat z lisingiem podsuną mi zapis w książce gwarancyjnej. Właścicielem auta jest bowiem ta firma. W moim przypadku w tej rubryce są wpisane moje pełne dane. Uwierzcie mi, wiem co mówię! Kolejny raz to powiem : gwarancja może być uruchomiona w dowolnym momencie, ale przed wyjazdem z salonu. To znaczy że może się to odbyć przy przerejestrowaniu z firmy FLS na drugiego właściciela. 56 minut temu, maczuga73 napisał: Ale teraz przecież właścicielem jest teściu!? Niestety NISSAN wymaga aby w książce gwarancyjnej na tz. wklejce był pierwszy właściciel, nawet jeśli był to słup. Oczywiście zaraz ktoś powie że On mimo wszystko ma siebie w książce, a jest drugim właścicielem. - tak, jest to możliwe, choć dla dealera bardzo ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 U mnie rejestracja na dealera była w początku listopada lub grudnia 2014, na pierwszego właściciela (formalnie drugiego) i na niego jest wlepka pod koniec stycznia 2015. Taką też miałem gwarancję do końca stycznia tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczuga73 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Czyli sprawa wyjaśniona. Dziękuję bardzo. Jednakże nie podobna mi się taka praktyka dealera. W pewnym sensie oszustwo klienta. Który, kupując nowe auto formalnie jest drugim właścicielem. A czy taniej, no raczej nie, jedynie dealer dużo zarobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi