Darotede Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Witam, ostatnio miałem zdarzenie z wrednym ptaszyskiem, który zbił mi całą lampę przednią. Myślałem wpierw na wymianie samego szkła ale niestety w nissanie oprócz kleju zastosowali jeszcze jakieś zszywki "tapicerskie" wtopione w plastik więc pomysł odpadł. Myślę teraz czy niedopłacić trochę i przejść na xenony. Czy jest to wogóle możliwe. Na aukcjach są kompletne lampy ze sterownikiem. Czy to wystarczy do prawidłowego działania? Zastanawiam się gdyż słyszałem ze xenony musza posiadać system samo poziomowania i spryskiwacze lamp. Proszę o pomoc gdyż nie chce się naciąć na duże koszty, a trochę będę chciał odzyskać ze sprzedaży prawej całej lampy i może jakoś jednak uda mi się naprawić tą lewą. Jestem ciekaw wszego zdania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zastanów się czy to Ci się kalkuluje. Musisz kupić nowe, oryginalne lampy samopoziomujące do xenonów, przetwornicę, palniki no i dorobić spryskiwacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darotede Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Myślałem o tych https://allegro.pl/nissan-qashqai-lift-lampy-bi-xenon-kpl-europejskie-i7639002149.html z tego co rozmawiałem to one są ze wszystkimi żarówkami i tą przetwornicą pod spodem. tylko nie wiem czy ten system samopoziomowania to jest w lampie czy trzeba coś dokupić. Bo w h7 to jest ten przełącznik na desce do opuszczanie i podnoszenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Samopoziomowanie a poziomowanie przez kierowcę to dwie różne rzeczy.Samopoziomowanie odbywa się poprzez czujnik znajdujący się przy tylnej belce-wahaczu i połączonym z nadwoziem.Odbywa się to niezależnie od działań kierowcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 2 godziny temu, Darotede napisał: xenony musza posiadać system samo poziomowania i spryskiwacze lamp. Zgodnie z przepisami, to prawda. W praktyce jednak nikt tego (raczej) nie sprawdza (policja w trakcie kontroli i diagnosta podczas przeglądu). No ale rozwiązań niezgodnych z prawem nie powinniśmy tu promować, więc jeśli chcesz mieć jak należy, to oprócz kompletnych lamp z przetwornicami, zapłonnikami, żarnikami musisz mieć układ automatycznego poziomowania, co sprawia juz duży problem. Spryskiwacze łatwo zrobić. Wystarczy zakupić jakieś uniwersalne albo od określonej marki, dedykowane jako spryskiwacze reflektorów i zamontować w zderzaku. Trzeba też wymienić zbiornik płynu, na taki z 2 pompami i być może zaingerować w instalację elektryczną, aby pompa włączała się wtedy kiedy powinna. Tylko pytanie czy to ma sens? Moim zdaniem nie. Xenony w QQ J10 mają podstawową wadę-nie są bi, a nawet nie podnoszą snopa światła w momencie włączenia długich. Przez to mamy jako tako oświetloną powierzchnię światłami mijania (xenon) i kiepsko w dalszej odległości. Tak wiec osobiście poszukałbym czegoś przerobionego z projektorami bi-xenon albo zlecił lub zrobił samemu taką przeróbkę. A jeśli nie, to może zwykły halogen ale lepsze żarówki? Broń Boże jakieś chińskie palniki xenon w miejsce farbycznych H7 (cz jakie tam są). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darotede Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Nawet nie szukałem jakiś podróbek tylko taki pierwszy pomysł wpadł mi do głowy że jak wymieniać to może pokusić się na coś fajniejszego. Ale za dużo roboty, jakaś mała przeróbka to by wchodziła w grę ale to za duzo. Jak rozmawiałem to ten czujnie od samopoziomowania chyba trzeba zaprogramować w ASO. Dziękuje za naprowadzenie i zaczynam w weekend walczyć z wymianą szyby w lampie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Kiedy reflektor jest jeszcze zdrowy to lepszą opcją jest wymiana w nim żarówek np na Osram Night Breaker niż wymiana na ksenony . Efekt może nie jednego mocno zdziwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio2306 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Witam. Mam Osram Night Breaker ... faktycznie dużo lepiej niż "standardowe" ale nadal słabiej niż np. Xenony z Laguny 2003 (poprzedni mój samochod). Mam wersję ze spryskiwaczami i nadal pogłowie chodzą mi xenony. Czy ktoś sprawdzał co dokładnie trzeba wymienić i jaki koszt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek9104 Opublikowano 17 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Posiada ktoś schemat elektryczny układu poziomowania świateł w qashqaiu? Ewentualnie gdzie go zdobyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.