Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nietypowe odsadzenie obręczy?!

JFP
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki mały, ale dla mnie duży problem :( Od września jestem posiadaczem QQ+2 z rocznika 2013. Kupiłem go na letnich 18" oponach, więc wystąpiła konieczność zakupu zimowek. Dla wygody wymiany kupiłem komplet felgi (uwaga - zalecane ET40) + opony i zapisałem się u fachowca na wymianę. Szczęśliwie trafiłem na inteligentnego faceta, który najpierw odkręcił przednie koło zaczął od sprawdzenia, czy obręcz pasuje do tarczy, a nie od razu do montowania opon na obręczach. I obręcz nie pasowała! 5x 114,4 OK, otwór fi 66,1 OK, ale odsadzenie nie to! Na moją inteligentną ^_^ uwagę, że kupowałem obręcze zgodne ze specyfikacją odrzekł, że być może to auto ma nietypowe (zmienione) tarcze. Niestety kolejka innych klientów za moimi plecami zakończyła tą inteligentną wymianę zdań, a ja zostałem z tymi niekompatybilnymi obręczami jak przysłowiowy Himilsbach z angielskim. Miałem jeszcze małą nadzieję, że wyspecyfikowane na obręczy odsadzenie to jedno, a życie to drugie. W domu dokonałem pomiarów i niestety okazało się, że nadzieja jest matką głupich; innymi słowy te obręcze maja naprawdę ET40.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że na odległość nikt mi nie pomoże, ale piszę tutaj tylko z zapytaniem, czy z opisanym przeze mnie zjawiskiem już ktoś się zetknął? Niestety nie posiadam do dyspozycji garażu, a na dworze leje deszcz, albo tylko pada, więc nie jestem na razie w stanie odkręcić koła i dokonać pomiarów zainstalowanej obręczy. W warsztatach (dzwoniłem) kolejki na zapisy na 10 dni z góry, więc i tam nikt mi na szybko nie pomoże. 

Dla ustalenia uwagi - pytam z prośbą o potwierdzenie. Jeśli w opisanym przypadku odsadzenie nie pasuje, to zgaduję, że 40 mm to jest za dużo, czy tak? Bo gdyby dla przykładu ET=0, to koło wychodziłoby zbyt mocno na zewnątrz, czy tak?

Dzięki z góry za wszelkie głosy.

16 godzin temu, JFP napisał:

. Dla wygody wymiany kupiłem komplet felgi (uwaga - zalecane ET40) + opony i zapisałem się u fachowca na wymianę.

Szkoda że nie doczytałeś wcześniej na forum, że QQ+2 mają wzmocnione hamulce i tym samym większe zaciski. "Zwykła" felga 16" nie pasuje

Edytowane przez Author53
()

9 godzin temu, Author53 napisał:

Szkoda że nie doczytałeś wcześniej na forum, że QQ+2 mają wzmocnione hamulce i tym samym większe zaciski. "Zwykła" felga nie pasuje

Wow! Dzięki za wyjaśnienie. Sporo wątków prześledziłem na forum, ale na ten nie trafiłem. Czy mogę Cię prosić o podlinkowanie tegoż, który aktualnie najbardziej mnie interesuje?

2 godziny temu, JFP napisał:

Wow! Dzięki za wyjaśnienie. Sporo wątków prześledziłem na forum, ale na ten nie trafiłem. Czy mogę Cię prosić o podlinkowanie tegoż, który aktualnie najbardziej mnie interesuje?

Jakie felgi kupiłeś i jakie opony chcesz założyć bo na 100% 16" nie będą pasowały Minimum 17"

Edytowane przez Author53
(.)

2 godziny temu, Author53 napisał:

Jakie felgi kupiłeś i jakie opony chcesz założyć bo na 100% 16" nie będą pasowały Minimum 17"

16" stalówki i takież opony. Felgi udało mi się zwrócić, a opony wciąż mam. Kierowałem się tą tabelką:

Skan_001.jpg

27 minut temu, JFP napisał:

16" stalówki i takież opony. Felgi udało mi się zwrócić, a opony wciąż mam. Kierowałem się tą tabelką:

Skan_001.jpg

ET pozostaje to samo natomiast minimalny rozmiar felgi do QQ+2 to 17". Obawiam się że stalowych nie znajdziesz o tym rozmiarze. Tu chodzi o wnętrze  felgi aby tarcza i zacisk zmieściły się.

Edytowane przez Author53
()

@Author53 dziękuję za wyjaśnienia. No to mam podwójny kłopot, bo nie dość, że wciąż nie mam zimowek, to zostały mi jeszcze 16" opony, których już nie mogę zwrócić z powody upłynięcia 14 dni od zakupu

2 minuty temu, JFP napisał:

@Author53 dziękuję za wyjaśnienia. No to mam podwójny kłopot, bo nie dość, że wciąż nie mam zimowek, to zostały mi jeszcze 16" opony, których już nie mogę zwrócić z powody upłynięcia 14 dni od zakupu

Daj ogłoszenie tu na forum że chcesz sprzedać te opony. Pewnie będziesz musiał coś opuścić z ceny. "Zwykłe" QQ latają na 16". Zobacz na na portalu aukcyjnym. Może kupisz używki w dobrej cenie

Edytowane przez Author53
()

26 minut temu, Author53 napisał:

Daj ogłoszenie tu na forum że chcesz sprzedać te opony. Pewnie będziesz musiał coś opuścić z ceny. "Zwykłe" QQ latają na 16". Zobacz na na portalu aukcyjnym. Może kupisz używki w dobrej cenie

Tak zrobię. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!