Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Modyfikacja pracy świateł dziennych z kierunkowskazem.

krzysrob
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Po załączeniu kierunkowskazu wygasza on światło dzienne z jego strony a po wyłączeniu kierunku, ponownie DLR się zapala.

Muszę popracować nad sklejeniem filmiku. Taki filmik można zobaczyć w necie. 

Konieczna jest modyfikacja w układzie elektrycznym. Za pomocą modułu zewnętrznego wpiętego w istniejące wiązki. Najwięcej czasu zajęła mi analiza układu elektrycznego. Wszystko jest wpięte w rejonie modułu IPDM E/R. 

Ja wykorzystałem gotowy moduł. Problem jest w tym, jak go adoptować do istniejącej skomplikowanej instalacji elektrycznej. Wszystkie połączenia lutowałem. Sam moduł też umieściłem w odpowiednim pudełku. 

Przez gotowy moduł, mam na myśli moduł wykonany przez elektronika oferującego swoje wyroby w intrenecie.

• 3 miesiące temu...

Taki moduł produkuje i sprzedaje znany z innego wątku o akumulatorze - Duncho

https://www.qashqaiforums.co.uk/viewtopic.php?f=19&t=3213&start=80

Koszt to około 40 GBP.

Na Youtube chyba jest gdzieś film jak to zamontować.

Przymierzałem się aby samemu zrobić coś podobnego ale faktycznie jest trochę grzebania w kablach i jakoś nigdy nie miałem na to czasu.

Wg mnie można to zrobić trochę prościej (ale dalej trochę grzebania w kablach, trzeba odnaleźć który jest do czego ) i znacznie taniej, bez specjalnej wiedzy elektronicznej.

Światła do jazdy dziennej należy podłączyć szeregowo przez przekaźnik, który ma zwarte styki w przypadku braku napięcia a które rozwierają się pod podaniu napięcia na cewkę (NC). Do cewki przekaźnika należy  podłączyć równolegle kondensator elektrolityczny 2200uF 16V  (uwaga na biegunowość) oraz szeregowo przewód sygnałowy od kierunkowskazu.

Pojawienie się napięcia 12V na cewce przekaźnika w momencie włączenia kierunkowskazu uruchomi przekaźnik, który rozłączy obwód świateł dziennych, kondensator podtrzyma napięcie na cewce przez około 2s do czasu kiedy ponownie pojawi się impuls 12V  (inaczej światło dzienne by mrugało naprzemiennie z kierunkowskazem).

Po około 2 s od wyłączenia kierunkowskazu przekaźnik wyłączy się i światło dzienne zaświeci się.

Przekaźnik i kondensator do kupienia w sklepie elektronicznym - koszt na dwie strony to max 40zł (dla przekaźnika  typowo samochodowego, można o połowę taniej dla przekaźnika z lutowanym montażem)

np taki

https://www.tme.eu/pl/details/cb1f-12v/przekazniki-elektromagn-samochodowe/panasonic/

Edytowane przez Tomi_St

• 2 miesiące temu...

z1703202773_modu.jpg.c4e9dc6e423fc0869f1eb49c995fb8f5.jpg

Witam kolegów. Zrobiłem taki moduł tyle że po kosztach ok 30 zł. bo gotowy elektroniczny kosztuje już więcej niż 40 GBP. Ja go wykonałem w oparciu o przekaźniki kondensatory i diody. Działa tak samo jak na prezentowanym filmie. Jednakże należy mieć świadomość że ta funkcjonalność działa jedynie przy światłach do jazdy dziennej, czyli jak światła LED są przyciemnione bo są włączone światła mijania lub pozycyjne wówczas nie działa. Trzeba tu przyznać że podczas podłączania modułu korzystałem z wiedzy kolego DUNCHO i jego opracowania. za co bardzo dziękuję.

2 X kondensator 1000uf 25V   1 zł.

4 x dioda 1N4007  2zł.

1 x płytka montażowa - 2 zł.

2 x przekaźnik 12v 2A 30V HFD   -  12zł.

reszt kwoty to cyna, przewody, izolacja, koszulka termokurczliwa,klej.

Powodzenia.

I jeszcze o schemacie zapomniałem więc w załączaniu niżej

schemat.thumb.jpg.76e7a06818f852a126d1d7fb23446e97.jpg

Edytowane przez AC_62
dokładam schemat

To jest proste. Gorzej z wpięciem tego w instalację. 

Możesz opisać jak i gdzie wpiąłeś się do przewodów kierunkowskazów i świateł dziennych ?

Wklej tu jakiś link do serwera lub dropa i wrzuć tam wszystkie informacje, zdjęcia, schematy, instrukcje, opis przewodów, co tylko się da a to może pomóc w montażu.
:-)

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka