kamil32 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Dzień dobry! Przez przypadek zrobiłem zwarcie gniazda w bagażniku. Niestety nie mogę znaleźć informacji gdzie znajduje się jego bezpiecznik. Pod kierownica jak i pod maską wszystkie sprawdzone. Gniazdo oczywiście oryginalne - nie było dokładane przez kogoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Przy lewarku gniazdo sprawne? Bezpiecznik CiG LIGH (CIGARETTE LIGHTER) nr 2 15A w kabinie - sprawdź dokładnie (ewent. wymień na nowy). Wyjmij gniazdo w bagażniku i przy lewarku - sprawdź przewody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil32 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Samo gniazdo w bagażniku jest sprawne bo sprawdzałem przejścia. Działało cały czas tylko było trochę luźne. W momencie dokręcania zrobiłem zwarcie. Dokręca się od wewnątrz taką blaszką i własnie ona mi wypadła i zwarła plus z minusem na ułamek sekundy (bardzo lekko się zaiskrzyło). Oczywiście zanim na forum napisałem posprawdzałem wszystkie przewody, gniazdo i bezpieczniki. Bezpiecznik CIG LIGHT jest od gniazda w kabinie (a tam jest napięcie) ale profilaktycznie jego również zmieniłem. Wszystko wskazuje na jakiś bezpiecznik ale sprawdziłem je 3 razy - no chyba, że jest jeszcze jakieś miejsce z bezpiecznikami oprócz tego przy lewej nodze kierowcy oraz obok aku. Może na tylne gniazdo napięcie idzie przez jakiś przekaźnik i to on padł? Chociaż dziwne by to było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 W dniu 23.12.2018 o 13:18, kamil32 napisał: Wszystko wskazuje na jakiś bezpiecznik ale sprawdziłem je 3 razy - no chyba, że jest jeszcze jakieś miejsce z bezpiecznikami oprócz tego przy lewej nodze kierowcy oraz obok aku. W P11(WP11) seryjnie nie ma innych miejsc umiejscowienia bezpieczników jak tylko w kabinie i komorze silnika. (Zmieniłem poprzedni wpis) +12V na zasilanie gniazda w bagażniku brane jest bezpośrednio z akumulatora (30). Poprzez bezpiecznik 15A (benzyna nr 30/ diesel nr 42) trafia na styki robocze 4-5 przekaźnika akcesoryjnego ACC (Accessory Relay), a po jego zadziałaniu - pojawi się na styku gniazda zasilania w bagażniku. Napięcie w gnieździe bagażnika (podobnie jak w gnieździe zapalniczki), pojawi się z chwilą zasilenia cewki przekaźnika ACC (po przełączeniu kluczyka w stacyjce w położenie ACC lub ON). W wersji z xenonem jest nieco inaczej (jest inny dodatkowy bezpiecznik). W związku z powyższym musisz sprawdzić dokładnie połączenia przy nim (i/lub wymienić na nowy) podany bezpiecznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.