Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Gniazdo zapalniczki w bagażniku

kamil32

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Przez przypadek zrobiłem zwarcie gniazda w bagażniku. Niestety nie mogę znaleźć informacji gdzie znajduje się jego bezpiecznik. Pod kierownica jak i pod maską wszystkie sprawdzone.

Gniazdo oczywiście oryginalne - nie było dokładane przez kogoś.

Przy lewarku gniazdo sprawne? Bezpiecznik CiG LIGH (CIGARETTE LIGHTER)  nr 2 15A  w kabinie - sprawdź dokładnie (ewent. wymień na nowy). Wyjmij gniazdo w bagażniku i przy lewarku  - sprawdź przewody.

Samo gniazdo w bagażniku jest sprawne bo sprawdzałem przejścia. Działało cały czas tylko było trochę luźne. W momencie dokręcania zrobiłem zwarcie. Dokręca się od wewnątrz taką blaszką i własnie ona mi wypadła i zwarła plus z minusem na ułamek sekundy (bardzo lekko się zaiskrzyło).  Oczywiście zanim na forum napisałem posprawdzałem wszystkie przewody, gniazdo i bezpieczniki. Bezpiecznik CIG LIGHT jest od gniazda w kabinie (a tam jest napięcie) ale profilaktycznie jego również zmieniłem.

Wszystko wskazuje na jakiś bezpiecznik ale sprawdziłem je 3 razy - no chyba, że jest jeszcze jakieś miejsce z bezpiecznikami oprócz tego przy lewej nodze kierowcy oraz obok aku.

Może na tylne gniazdo napięcie idzie przez jakiś przekaźnik i to on padł? Chociaż dziwne by to było.

W dniu 23.12.2018 o 13:18, kamil32 napisał:

Wszystko wskazuje na jakiś bezpiecznik ale sprawdziłem je 3 razy - no chyba, że jest jeszcze jakieś miejsce z bezpiecznikami oprócz tego przy lewej nodze kierowcy oraz obok aku.

W P11(WP11) seryjnie nie ma innych miejsc umiejscowienia bezpieczników jak tylko w kabinie i komorze silnika. 

(Zmieniłem poprzedni wpis)

+12V na zasilanie gniazda w bagażniku brane jest bezpośrednio z akumulatora (30). Poprzez bezpiecznik 15A (benzyna nr 30/ diesel nr 42) trafia na styki robocze 4-5 przekaźnika akcesoryjnego ACC (Accessory Relay), a po jego zadziałaniu - pojawi się na styku gniazda zasilania w bagażniku. Napięcie w gnieździe bagażnika (podobnie jak w gnieździe zapalniczki), pojawi się z chwilą zasilenia cewki przekaźnika ACC (po przełączeniu kluczyka w stacyjce w położenie ACC lub ON).  W wersji z xenonem jest nieco inaczej (jest inny dodatkowy bezpiecznik).

W związku z powyższym musisz sprawdzić dokładnie połączenia przy nim (i/lub wymienić na nowy) podany bezpiecznik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...