Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] coś hamuje/trze cały czas

lamcpp

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam samochód Nissan Almera N16 2003r 1,8. Samochód był nieużywany przez jakieś 5 miesięcy.

Dzisiaj próbowałem się nim przejechać, jednak coś niemiłosiernie trze/hamuje tak że nie da się jechać (rytmiczne stukanie, tak jakby pociąg jechał).

Oddałem samochód do najbliższego mechanika, ponieważ nie jestem w stanie dojechać nigdzie dalej. Niestety ten mechanik to trochę partacz ,wymienił tylne klocki hamulcowe i powiedział, że jak będzie tarło to on już nie wie co to może być (podejrzewam że mu się nie chciało zdiagnozować).

Chciałbym jakoś zdiagnozować usterkę, ale nie wiem od czego zacząć, macie jakiś pomysł w jaki sposób sprawdzić co jest przyczyną tarcia i co to mogłoby być?

Klocki i tarcze przednie były wymieniane kilka miesięcy temu. Kiedyś jeden mechanik mówił że jeden z zacisków nadaje się do wymiany, tylko w jaki sposób sprawdzić który?

Samochód był nieużywany przez jakieś 5 miesięcy.

Trzeba jechać do normalnego mechanika.Wedlug mnie tarcze nadaja się w najlepszym razie do przetoczenia lub do wymiany ,Prowadnice zacisków do gruntownego czyszczenia i przesmarowania no i klocki do weryfikacji

Prawdopodobnie masz zapieczony zacisk hamulcowy z tyłu samochodu a który łatwo rozpoznać przykładajac reke do tarczy po przejechaniu

niewielkiego odcinka drogi,Uważaj bo gorące !!!

Tam są zapewne bębno/tarcze i powodem twoich przygód jest zapewne zestaw linek ręcznego (korozją w pancerzu) które blokują szczęki (nie klocki) lub zestaw samych szczęk.sle stawiam na linki

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Tu masz film poglądowy

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

A czy można jakoś doraznie uciąć te linki żeby nie blokowało, albo jakoś odgiąć szczęki ?(tak abym mógł swobodnie samochodem dojechać do mechanika)

Rusz kilkakrotnie energicznie samochodem do przodu i tyłu, gwałtownie hamując. Jeśli to nie pomoże, użyj lewarka i zdiagnozuj chociaż które to koło.

• 4 tygodnie później...

Tak właśnie.

Podnieś po kolei każdą stronę.

Pokręć każdym kołem sam zobaczysz czy jest jakiś opór albo wręcz skrzypienie.

P/S

Mi też mówili że tam są tarczo-bębny nic bardziej mylnego.

Zwykła tarcza tylko dochodzi do tego linka która lubi się blokować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...