Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silniczek nagrzewnicy(?) - Nissan Qashqai 1.6 benz 2010

cysiu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś wie gdzie można zakupić silniczek nagrzewnicy (?) - nawet nie wiem czy to prawidłowy opis tego elementu?

Wygląda na to że padł całkowicie nie reaguje na żadną regulację, ręcznie jak obrócę białą zębatkę to regulacja ciepło/zimno działa.

Na alledrogo są ale z innymi oznaczeniami(m.in inne mocowania te białe) więc pewnie musi być dokładnie ten sam...

Pozdrawiam

Krzysztof

Beztytułu3.png

Hej,

Tak wygląda na to że to ten sam model ale stała się rzecz dziwna :)

otworzyłem ten mechanizm, podłączyłem silniczek pod 12v zasilacz i zaczął kręcić..

skręciłem całość podłączyłem w samochodzie, okazało się że regulacja działa ale w zakresie od Lo do 16 stopni i potem jak było 16,5 robił już cały zakres na raz...

Spróbowałem zrobić tą automatyczną diagnostykę klimatyzacji gdzie oczywiście test 2 nie zadziałał bo tylko +6 na zewnątrz, ale po tym okazało się że regulacja jest już  większa .. silniczek ruszał co jakieś 2-3 stopnie aż do 25-26 wtedy już kończył się zakres zębatki... ja nie wiem ale czy diagnostyka robi jakiś reset ustawień czy jak ?

No nic zobaczę jak będzie dalej....

_

Krzysztof

Prawdopodobnie kwestia prawidłowej regulacji przy montażu żle jest ustawiona zębatka przy skręcaniu silniczka. Musisz tak wyregulować żeby zakres obrotu był skorygowany z zakresem temperatur. Był taki temat na forum musisz poszukać były tam nawet zdjęcia

Edytowane przez agit11

W dniu 26.12.2018 o 19:09, cysiu napisał:

Witam,

Czy ktoś wie gdzie można zakupić silniczek nagrzewnicy (?) - nawet nie wiem czy to prawidłowy opis tego elementu?

Wygląda na to że padł całkowicie nie reaguje na żadną regulację, ręcznie jak obrócę białą zębatkę to regulacja ciepło/zimno działa.

Na alledrogo są ale z innymi oznaczeniami(m.in inne mocowania te białe) więc pewnie musi być dokładnie ten sam...

Pozdrawiam

Krzysztof

Beztytułu3.png

Czy miałeś wymieniany filtr powietrza w kabinie ??

Jeśli tak to masz to co ja miałem po wymianie filtra źle został założony układ sterowania nawiewem i dmuchał tylko zimnym powietrzem.

https://www.youtube.com/watch?v=ldcEQXDE770

na tym filmie około 1:10 jest pokazane sterowanie układem wentylacji jak bedzie źle założone to będzie tylko zimne.

Może to pomoże.

Dokładnie na to wygląda... udało się go jakoś już "podregulować" ale jeszcze wydaje się że powinienem poprawić nieco ustawienia żeby w większym zakresie chodził..  na pewno jest lepiej niż było więc to był problem.

ale z tym  poczekać na lepsza pogodę, bo dostęp do tego jest koszmarnie utrudniony...

Dzięki i pozdrawiam

Krzysiek

• 4 tygodnie później...

Odkręć silniczek od podstawy ,ustaw temperaturę na HI lub LOW , następnie białym kołem zębatym ustaw maksymalne lu minimalne wychylenie .

Złóż wszystko powinno zadziałać

Dzięki wszystkim za pomoc,

Na chwile obecną wygląda że jest ok, wyregulowałem zakres otwierania, zamykania nawiewu i jak na razie grzeje :)

Dodatkowo, wygląda na to że w moim przypadku było kilka problemów które nałożyły się na siebie...

- źle ustawiony ten mechanizm oraz  podłączenie parownika od LPG zostało zrobione inaczej,  dodatkowo uzupełniony płyn chłodniczy...

po poprawkach grzeje i tak trzymać...

_

Krzysiek

• 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...
W dniu 20.08.2021 o 19:16, proweb052 napisał:

Mam taki sam problem jak autor postu. Silnik ustawia się w pozycjach skrajnych. Jak uruchomić auto diagnostykę klimatyzacji?