Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

T32 - Pierwszy przegląd

michalb
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

zbliża się pierwszy przegląd. Nie udało mi się znaleźć tematu, gdzie byłaby podpowiedź co wchodzi w zakres pierwszego przeglądu. Chciałbym nabyć materiały eksploatacyjne zanim wyruszę w drogę. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, gdzie taki przegląd znajdę lub co wchodzi w zakres? A drugie pytanie, czy warto jechać gdzieś dalej na przegląd, np nie robić go w Krakowie, a np w Tarnowie lub Sosnowcu? Chyba tam najbliższe.

pozdrawiam,

mb

Pierwszy przegląd.Podstawa to wymiana oleju,filtra oleju,filtra powietrza ikabinowego.Dalej kontrola elektryki,stanu podwozia,tarcze ,klocki i inne rzeczy których już sam nie ogarniesz.Tak więc jeżeli tylko chcesz zmniejszyć swoje koszty obsługi to kup olej i filtry dedykowane do Twojego Xa i w drogę....

ha, dzięki. Olej wiem jaki, kabinowy też widziałem na forum, poszukam, a filtr oleju jaki jest zalecany?

Na allegro kupisz dedykowane i niedrogo ,nawet MANN-a

4 godziny temu, michalb napisał:

Czołem,

zbliża się pierwszy przegląd. Nie udało mi się znaleźć tematu, gdzie byłaby podpowiedź co wchodzi w zakres pierwszego przeglądu. Chciałbym nabyć materiały eksploatacyjne zanim wyruszę w drogę. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, gdzie taki przegląd znajdę lub co wchodzi w zakres? A drugie pytanie, czy warto jechać gdzieś dalej na przegląd, np nie robić go w Krakowie, a np w Tarnowie lub Sosnowcu? Chyba tam najbliższe.

pozdrawiam,

mb

W książce serwisowej powinieneś mieć dokładnie opisany zakres wszystkich przeglądów okresowych.

Cześć, ja pierwszy swój przegląd robiłem w Tarnowie / Novellus, koszt nie cały 1000zl z częściami. W Warszawie trochę drożej. Znam dealera z Tarnowa ponieważ tam zakupiłem już 2 auta. 

Pozdrawiam, 

2 godziny temu, pgut2 napisał:

Cześć, ja pierwszy swój przegląd robiłem w Tarnowie / Novellus, koszt nie cały 1000zl z częściami. W Warszawie trochę drożej. Znam dealera z Tarnowa ponieważ tam zakupiłem już 2 auta. 

Pozdrawiam, 

W Warszawie koszt 1 przegladu miałem 670 zł więc to raczej nie drożej :) - fakt ze benzyna i 2 lata temu

W  grudniu 2018 zapłaciłem w ASO 440 PLN  + moje graty ok 300 PLN (tj. Olej MOTUL - 5 L, PURFLUX - filtr kabinowy (węglowy) /  filtr powietrza,  filtr oleju MANN,

W tej cenie  jest  ujęta  dodatkowa robocizna  tj. 48 pln  za wymiane filtra powietrza,  którego wymiany  Nissan nie przewiduje przy  I przeglądzie.

Filtr powietrza wymienić możesz sobie zawsze sam (w  jakieś 10 min) i 50 PLN przeznaczyć na inne miłe rzeczy.  

ASO proponowało koszt brutto: 1100 -1150 (za pierwszy przegląd z ich gratami ) czywiście bez filtra powietrza i zwiazanej z tym robocizny. a to zapewne  dodatkowe: 150-200 pln

Edytowane przez szybkicus

Mam pytanko czy przegląd musi byc dokładnie po roku od pierwszej rejestracji czy można np. 2 tygodnie pozniej . Pytam zeby później ASO sie nie wypieło w razie usterki ze po terminie byl przegląd

Nie powinno byc pozniej tak uslyszalem od pracownika ale chyba jest tolerancja +/- miesiac i chyba 500 km

Edytowane przez JackSet

Godzinę temu, Afrance napisał:

Tolerancja +/- 14 dni

Sent from my SM-A530F using Tapatalk

znalazłem w ksiązce w warunkach gwarancji

image.png.d36f171d1a12101980eaf01d42aaf7a2.png

dzięki za wszelkie informacje, napisałem do kilku stacji ASO, w KRK oraz w okolicy. Każdy zadzwonił i/lub odpisał oprócz tego, u którego nabyłem. Ceny kształtują się od 880zł do ~1100zł (z materiałami z ASO).

mb

W Krakowie na jasnogórskiej z tego co pamietam pierwszy przeglad QQ kosztowal 340zl z filtrem powietrza bez robicizny.

Sent from my SM-A530F using Tapatalk

Byłem teraz w ASO w Sosnowcu dowiedzieć sie i tak

1100zł z ich materiałem 

lub opcja z moim materiałem:

390zł robocizna + moj materiał ok 300zl.

Kiedys jak dzwoniłem do Chorzowa mowili jeszcze ze 70zl dodatkowo wymagany przeglad nadwozia coś takiego a dzisiaj w Sosnowcu mówi ze nie trzeba .... 

Olej tez jeden serwis mówi ze ma byc do DPF a drugi ze z normą AR-L i ten z tą normą w opisie pisze ze przeznaczony do samochodów z filtrem dpf ale na opakowaniu nie ma jakiejs specjalnej grafiki DPF jak ten ktory ma ale nie ma nowu normy AR-L 

Chorzów natomiast twierdzi ze filtry musza być oryginaly od nich olej juz nie . Komedia normalnie.

Edytowane przez carp22

12 godzin temu, carp22 napisał:

Byłem teraz w ASO w Sosnowcu dowiedzieć sie i tak

1100zł z ich materiałem 

lub opcja z moim materiałem:

390zł robocizna + moj materiał ok 300zl.

Kiedys jak dzwoniłem do Chorzowa mowili jeszcze ze 70zl dodatkowo wymagany przeglad nadwozia coś takiego a dzisiaj w Sosnowcu mówi ze nie trzeba .... 

Olej tez jeden serwis mówi ze ma byc do DPF a drugi ze z normą AR-L i ten z tą normą w opisie pisze ze przeznaczony do samochodów z filtrem dpf ale na opakowaniu nie ma jakiejs specjalnej grafiki DPF jak ten ktory ma ale nie ma nowu normy AR-L 

Chorzów natomiast twierdzi ze filtry musza być oryginaly od nich olej juz nie . Komedia normalnie.

Z tego co pamiętam w DG mówili, że za przegląd nadwozia kasują dopiero po okresie gwarancyjnym. Teraz byl w pakiecie u mnie, pewnie mechanik zapodał looka na blachę i  odhaczył ptaszka na karcie serwisowej..:D

A dostawaliście listę wykonanych czynności w ramach przeględu? mam też wrażenie. że jest tam sprawdzenie geometrii? (nie mam książki pod ręką). Jeżeli jest, to czy wyniki badania geometrii też dostawaliście?

8 godzin temu, trafyc napisał:

Z tego co pamiętam w DG mówili, że za przegląd nadwozia kasują dopiero po okresie gwarancyjnym. Teraz byl w pakiecie u mnie, pewnie mechanik zapodał looka na blachę i  odhaczył ptaszka na karcie serwisowej..:D

Dokładnie to samo powiedzieli w Sosnowcu że dopiero po 3 latach jest ten przegląd ale DG że trzeba po pierwszym roku juz robic . Cyrk.